Tingg4lkan kerja buat labu say0ng sebab n4k cuba bidang lain! Anak terkejvt teng0k perusahaan bapanya sekarang, t4k menang tangan siapkan 0rder

“YA Allah cantik dan murahnya!”

Itu k0men rata-rata netizen yang menonton vide0 tembikar labu sayong yang dik0ngsikan seorang pengguna TikT0k, Mohamad Zulfaiz Mohamad Rofi, 26 tahun.

Bercakap kepada mStar, M0hamad Zulfaiz atau mesra dipanggil Dzul berkata, kesemua labu say0ng tersebut merupakan hasil kerja bapanya, Mohamad Rofi Mohamad Sibun, 57 tahun.

Menetap di Kuala Kangsar Perak, Dzul berkata, bapanya mula berkecimpung dalam seni penghasilan tembikar labu say0ng berk0nsep m0den ini sejak tahun 1984 lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ayah mula buat tembikar sejak tahun 1984 sampailah sekarang.

“Dia bermula sendiri, dia belajar dari Kraftangan Malaysia cawangan Perak,” katanya yang bekerja dalam bidang “mobilegraphy”.

Dzul di kedai milik bapanya.

Menurut Dzul, selain bapanya, ibu serta adik b0ngsunya juga turut terlibat dalam pern1agaan tembikar labu sayong ini.

“Saya pernah belajar sedikit dari ayah selama dua tahun bekerja dengan dia, sepanjang temp0h itu saya lebih fokus di bahagian casting dan mempr0ses tanah, cuma lepas tu saya nak cuba bidang lain.

“Ibu saya juga mahir dalam seni menc0rakkan tembikar ini dan selain tu adik bongsu saya juga terlibat membantu perusahaan ini,” kata anak sulung daripada empat beradik ini.

Menyangka bahawa pemintaan terhadap tembikar labu sayong ini tidak begitu memberangsangkan, dia bagaimanapun terkejvt apabila melihat sambutan orang ramai setelah videonya tul4r.

“Saya pada mulanya sangkakan permintaan bagi tembikar ini kurang tapi setelah video yang saya upl0ad dekat Instagram dengan TikT0k tular, saya terkejvt tengok sambutan yang tinggi dan ramai tanya bagaimana untuk beli,” katanya.

Antara produk yang dihasilkan Rofi.

Selain pembelian secara borong, Dzul berkata, orang ramai yang ingin membeli hasil kerja bapanya boleh datang ke kedai mereka iaitu Labu Sayong Rofi di Taman Kelisa, Kuala Kangsar.

Menurut Dzul, bapanya sentiasa cuba untuk mencari idea-idea baharu untuk mengikut kehendak pasaran.

“Kami sering hasilkan sesuatu pr0duk yang mempunyai reka bentuk atau c0rak yang baru cuma bila pr0duk tu dapat sambutan akan ada pengusaha yang akan buat seakan-akan apa yang kita buat,” katanya mengenai saingan dalam bidang itu.

Rofi menuntut ilmu di Kraftangan Perak dan mula membuat tembikar sejak tahun 1984.

Selain itu, cabaran lain yang terp4ksa dihadapi mereka termasuklah kesuk4ran bagi mengekalkan tenaga kerja yang pr0fesional dalam bidang ini.

“Ramai pewaris yang kurang berminat untuk menyambung legasi.

“Susah nak kekalkan tenaga kerja yang profesi0nal sebab mereka cenderung untuk cari peluang atau pengalaman kerja yang baru,” katanya, sambil menambah mereka kini mempunyai tiga pekerja.

Sumber : mStar

Leave a Comment