Buk4n calang-calang ibu! Wanita 2 cahaya mata sel4mba angkat berat, t4k sah sehari t4k bersenam – “Suami, anak gembira ke kalau kita s4kit?”

DI mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Mungkin itulah yang mend0rong ibu kepada dua cahaya mata ini meneruskan minat dan kerjayanya dalam bidang sukan dan kecergasan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Siti Kamariah Jahri, 32, yang bekerja sebagai jurulat1h kecergasan dan zumba, kesibukan menguruskan keluarga t1dak menjadi penghalang untuk dia kekal cergas.

Malah, dia banyak berk0ngsi vide0 di media s0sial demi menarik minat serta memberi inspirasi kepada insan di luar sana untuk menjalani g4ya hidup sihat.

“Apa yang saya k0ngsikan bukan untuk wanita semata-mata, tapi untuk lelaki juga. Alhamdulillah, ada yang mula terikut untuk bersenam selepas mereka tonton vide0 saya. Jadi sasaran saya pun tercapai apabila mereka mula nak bersenam.

“Saya nak tunjukkan pada orang di lu4r sana bahawa suri rumah pun boleh buat perkara ini semua. Yang penting kena pandai uruskan masa. Niat saya cuma nak beri inspirasi kepada orang di lu4r sana,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Kama, katanya, dia turut menitipkan pesan kepada individu lain, khususnya kaum ibu yang sentiasa s1buk agar mencari persekitaran yang baik untuk memulakan aktiv1ti kecergasan.

kama3

Kama merupakan bek4s atlet silat olahraga.

Tambahnya, ia tidak perlu dilakukan secara menyeluruh, sebaliknya disesuaikan mengikut kelapangan sendiri sahaja.

“Nasihat saya kepada wanita khususnya, yang pertama anda kena cari surr0unding yang baik. C0ntohnya, sertai grup fitness. Boleh sertai simple w0rk out seperti zumba.

“Kedua, kalau tiada masa, kita kena fikir… adakah suami dan anak-anak akan gembira kalau kita sak1t nanti? Jadi anda perlu letakkan exercise sebagai keutamaan.

“Dengan cara itu, kita akan cari masa walaupun sekejap untuk bersenam. Boleh jadi anda berjalan-jalan bawa anak ke taman, j0gging sekejap atau buat senaman pervt depan televisyen pun boleh.

“Kalau dapat luangkan dua jam, itu dah b0nus. Macam saya sendiri pun sangat sibuk dan tiada masa. Dengan anak, suami, kerja back t0 back... tapi tetap kena cari masa.

“Untuk melah1rkan rakyat yang cergas dan pr0duktif, kita kena exercise,” ujarnya yang kini menetap di Pekan Nanas, Pontian, Johor.

Video Kama tul4r di aplikasi TikT0k.

Selain menjadi jurulatih, Kama juga aktif menyertai sukan Cr0ssFit yang memperkenalkannya kepada aktiviti angk4t berat.

Malah, video memaparkan Kama sedang mengangkat berat turut menjadi tul4r di aplikasi TikT0k.

Ujar Kama, dia bukanlah jurulatih angk4t berat, malah masih lagi mempelajari cabang sukan itu di Fitness Warri0r di Setia Tropika, Johor Bahru sehingga ke hari ini.

“Saya k0ngsi video untuk bagi pended4han. Saya pun bukanlah jurulatih untuk angk4t berat. Saya masih lagi pelatih. Saya sendiri ada c0ach untuk angkat berat.

“Selepas saya k0ngsi video itu. Saya terima k0men negat1f dan p0sitif. Vide0 itu nampak macam bah4ya kerana saya menghemp4s peralatan angkat berat itu ke lantai.

kama2

Kama berkata, dia gembira apabila vide0 dik0ngsi dapat memberi manfaat dan inspirasi kepada pengikutnya.

“Sebenarnya, c0ach saya aj4r untuk melar1kan diri daripada bah4ya. Misalnya kalau sal4h step ketika angk4t berat, itu merupakan cara untuk esc4pe.

“Ada yang b0leh terima, ada yang t4k b0leh terima vide0 itu. Saya cuma nak bagi ilmu dan k0ngsi apa yang patut dengan net1zen,” ujarnya.

Mengenai dirinya, Kama sebelum ini pernah bergelar atlet silat olahraga sebelum meni1galkan sukan itu pada tahun 2012.

“Saya memang bek4s atlet. Sejak umur 17 saya jadi atlet untuk negeri Johor. Saya juga pernah sertai dua edisi Sukan Malaysia (Sukma). Kali terakhir saya sertai Sukma Melaka pada 2010.

“Selain menjadi instruct0r di gim dan pers0nal trainer, saya juga aj4r k1ck b0xing,” ded4hnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment