G4dis impi kawin sebelum umur 20 tahun masa darjah 6, t4k sangka j0d0h DM pr0fil ‘b0leh kahwin 2021’ – “Tep4t semua 17 kriteria, siap dapat ekstra”

BENARLAH j0d0h itu rahs1a Allah.

Menerusi platf0rm digital cari j0d0h Muslim, seorang gadis bertemu bakal suaminya dan melangsungkan pernikahan selepas beberapa bulan berkenalan.

Menariknya, perkenalannya bermula saat menerima satu mesej daripada jejaka berkenaan yang bertanyakan sejauh mana dia ser1us untuk mendirikan rumah tangga.

“Assalamualaikum, sebelum nak berkenalan lebih lanjut, saya n4k tanya, dah tahap mana awak ser1us nak mendirikan rumah tangga? Dalam pr0fil tulis b0leh kahwin 2021. Maaf jika s0alan terlalu ser1us,” tulis pemuda itu yang kini merupakan suaminya yang sah.

Bercakap kepada mStar, pengantin perempuan, Nurain Razlan berkata, dia bernikah dengan jejaka pilihannya pada 9 Oktober lalu selepas mula mengenalinya menerusi aplikasi cari j0doh Musl1m, Baituljannah, Mei tahun ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Gad1s yang baru berusia 19 tahun itu memberitahu, dia pertama kali memuat turun apl1kasi itu selepas t4mat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Masa tu saya buka apl1kasi tu sekejap je dan uninstall. Tapi entah kenapa, saya tergerak hati untuk 1nstall semula apl1kasi tu tahun ini selepas dua tahun dan dipertemukan dengan suami.

“Alhamdulillah, berbel4s ciri lelaki pilihan saya letak di pr0fil. T4k sangka dari A hingga Z semuanya menepati kr1teria yang dicari, saya siap dapat ekstra lagi,” katanya ketika dihvbungi.

boleh kahwin 2021 3

Ain (kanan) dan tunang (kini suami) pada Ogos 2021.

Terdapat 17 kr1teria yang ditetapkan dalam pr0fil milik Ain, seperti tidak mer0kok, berilmu ag4ma, s0ft sp0ken, menjaga s0lat, bertanggungjawab dan mudah mesra dengan keluarga.

Ain yang berasal dari Seremban, Negeri Sembilan berkata, dia sedar bahawa dia berkahwin pada usia muda, namun itulah impiannya sejak kecil.

boleh kahwin 2021 4

Pr0fil Ain dalam apl1kasi Baituljannah.

“Saya mula pas4ng impian untuk kahwin sebelum usia saya 20 tahun. Sebab masa darjah enam, saya tengok kawan-kawan dah mula c0uple, sy0k bercinta macam pegang tangan.

“Tapi saya pula nak jaga bat4s pergaulan. Tujuan saya nak kenal dengan seseorang sebab nak kahwin, bukan nak main-main.

“Sebelum ini beberapa kali saya pvtus tunang, jadi saya mahu seseorang yang ser1us kerana saya bersedia untuk berkahwin pada 2021,” ujar anak sulung daripada empat beradik itu.

boleh kahwin 2021 5

Ain (kanan) bersama ibu pada hari pernikahannya.

Menurut usahawan tudung itu, dia dan suami hanya bersemuka buat pertama kali selepas tiga bulan berkenalan ketika lelaki itu mempunyai tug4san kerja di luar.

“Dia datang jumpa mak ayah saya pada Ogos bagi mendapatkan restu hvbungan kami dan bulan yang sama kami bertunang.

“Saya masih ingat lagi mak pernah kata kalau dah umur saya 25 tahun masih belum kahwin, mak nak carikan jodoh dalam apl1kasi tu.

“Tapi saya download dulu apl1kasi tu, sebab sendiri nak kenal siapa bakal suami. Buka kejap lepas tu tutup. Bila buka semula Mei lalu, Alhamdulillah ada cal0n yang bersedia,” katanya sambil menambah suaminya merupakan staf tekn1kal IT berusia 29 tahun dari Selangor.

boleh kahwin 2021 2

Ain (belakang, kiri) sah bergelar isteri kepada jejaka pilihannya.

Ain yang merupakan pelajar Diploma Pengajian Perniagaan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Rembau, Negeri Sembilan berkata, dia amat bersyukur kerana kini bergelar isteri kepada jejaka pilihannya.

“Paling saya tertar1k adalah dia seorang yang tenang, penyabar dan tidak terbvru-bvru masa kenal. Dia juga mempunyai karakter yang matang dan menyokong kerjaya saya

“Ya, saya b0leh kahwin pada 2021. Alhamdulillah, impian saya untuk berkahwin sebelum usia 20 tahun menjadi realiti,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment