Gar4-gar4 Trend ‘Salam Dari Binjai’, Ramai Mengelvh P0k0k Pisang Mereka Ran4p Dikerjakan Budak-budak

Se0rang pengguna TikT0k yang terkenal dengan frasa “Salam dari Binjai” ini telah meraih p0pulariti selepas videonya v1ral di media s0sial.

Bukan sahaja terkenal di kalangan orang-orang di negaranya, malah pemuda ini turut mendapat perhatian dari orang lu4r negara tau!

Untuk korang yang tak tahu, lelaki bernama Paris Pernandes ini terkenal kerana sering memuat naik video menumbvk pokok pisang dengan laju sehingga tumb4ng!

@parispernandes_ Balas @yoskiyoshi sisanya kau tf ya saus tar tar @yoskiyoshi salam dari binjaiii. #parispernandes #mma #binjai #medan #viral #salamdaribinjai #viral #fypindonesia ♬ suara asli – parispernandes II🇮🇩 – Paris Pernandes 🇮🇩

V1ral sampai ramai ikut trend?

Ekoran vide0nya yang telah v1ral ini, ramai juga anak-anak muda yang mahu mengikut jejaknya menumbvk pokok pisang sehingga tumb4ng.

Itu takpe lagi, disebabkan trend “Salam dari Binjai” ini, satu kebun pisang milik se0rang penduduk Desa Surabayan habis dikerj4kan budak-budak! Keadaan kebun tersebut yang dilihat p0rak-peranda turut dik0ngsikan di media s0sial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BERITA LAMONGAN (@berita_lamongan_)

Ekoran dari ini, budak-budak ini telah pun dipanggil bersama ibu bapa mereka dan diberikan nasihat agar tidak membuat semula kes4lahan yang sama dan meminta ibu bapa memantau kel4kuan anak-anak mereka.

Bila ditanya kenapa r0sakkan kebun pokok pisang, budak-budak ini dengan lurus menjawab yang mereka sedang berlatih s1lat. Aduiiii

“Habis pokok pisang mama aku”

Tak cukup dengan itu, di Sumut, Ind0nesia pula, seorang lelaki menceritakan yang dia telah menyerg4h sekumpulan kanak-kanak lelaki yang sedang memukvl pokok-pokok pisang di depan rumahnya.

Semalam lepas aku balik kerja, aku nampak budak-budak lelaki tengah kec0h depan rumah. Bila mama aku jemur pakaian, tiba-tiba ada sorang budak bagitau pokok pisang mama aku tengah dipvkul oleh sekumpulan budak-budak sehingga tumb4ng.

“Bila aku keluar dan tegur mereka, mereka malah mengej3k dan cakap ‘Salam dari Binjai!’”

Di Twitter pula, beberapa netizen turut menceritakan yang mereka mengalami kejadian yang sama.

Ek0ran trend yang menjadi ikutan budak-budak ini telah menyebabkan banyak pok0k pisang yang masih berbuah r0sak, Paris telah menasihati agar orang ramai yang mahu membuat perkara yang sama untuk berhati-hati ketika memilih p0kok pisang.

Kebanyakan netizen tidak tahu bahwa poh0n pisang yang digunakan adalah p0hon yang sudah pernah berbuah dan akan diteb4ng oleh pemilik. Saya pasti menjaga kelestarian alam juga.”

Selain itu, Paris juga menasihatkan agar pengikutnya tidak membuat k0nten sehingga merug1kan orang lain.

Sumber: Vice Indonesia

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment