Penjaga kubvr dem4m seminggu nampak wanita mister1 lawat kubvr! Pagi berselendang hitam, malam wajah menakvtkan bertenggek atas p0k0k

KEHILANGAN kerja ketika p4ndem1k membuatkan Ali bvntu apatah lagi usahanya mendapatkan pekerjaan baharu tidak berhasil sehingga dia memutvskan untuk pulang ke kampung.

Itu pun kebetulan kenalannya memberitahu ada kerja kos0ng sebagai penjaga kvbur. Pada awalnya hati Ali berat menerima tawaran itu namun mengenangkan perlu men4nggung isteri dan anak yang berusia dua tahun, dia setuju melakukan pekerjaan itu.

Ali menyewa sebuah rumah berdekatan dengan kawasan kvbur dan meskipun ada rasa t4kut perlu menjaga kawasan tersebut namun dia menganggap tug4snya itu tidak sukar seperti disangkakan.

Tug4snya mudah, dia perlu memastikan tiada orang luar yang masuk ke kawasan kubvr dengan niat tidak baik seperti penag1h d4dah, kaki jud1 atau peng4mal ilmu h1tam.

“Biasanya saya akan buat r0ndaan tiga kali pada waktu siang dan dua kali pada waktu malam. Alhamdulillah tiada kejadian pel1k yang berlaku.

“Rasa t4kut dan gement4r itu perkara biasa apatah lagi jika meronda pada waktu malam,” katanya.

Kubur

Meronda di kawasan kubvr pada waktu malam sudah menjadi kebiasaan buat Ali.

Kel1bat wanita berbaju kurung hijau, berselendang

Bagaimanapun ket4kutannya dapat dirasai apabila terlihat kel1bat seorang perempuan berbaju kurung hijau dan berselendang hitam sedang duduk di tepi sebuah kubvr ketika dia membuat rondaan pada pukul 9 pagi!

Tanpa mengesy4ki apa-apa, Ali memberhentikan motosikalnya dan memerhatikan wanita itu memandangkan lokasi kubvr itu terletak agak jauh ke dalam.

“Sebaik sahaja dia perasan saya sedang memerhatikannya, perempuan itu bangun dan bergerak meningg4lkan tempat itu.

“Ketika wanita itu berjalan ke arah saya, segera saya perkenalkan diri namun sepatah kata dia tidak menjawab dan berlalu pergi ke kawasan semak di tepi kawasan kvbur.

“Saya mula tertanya-tanya mengapa dia masuk ke kawasan semak itu dan ke mana arah tujuannya,” ceritanya.

Ali memberitahu dia cuba memberanikan diri dan mengekori wanita tersebut namun kel1batnya lesap selain tidak menjumpai jalan keluar melalui kawasan sem4k tersebut.

Gag4l menemui wanita itu, Ali pergi ke kvbur yang disinggahi wanita itu sebelum ini dan tertera nama seorang wanita yang sudah meningg4l dunia hampir 50 tahun lalu.

“Beberapa minggu kemudian ketika saya membuat r0ndaan pada waktu malam, saya sekali lagi terserempak dengan wanita sama. Kebetulan bulan sedang mengambang jadi pekat malam bercahaya dan mudah mengesan kelibat perempuan itu.

“Kebetulan saya meronda menggunakan basikal, jadi mungkin dia tidak sedar kehadiran saya… Saya terdengar suaranya sedang menang1s di tepi kvbur yang sama,” katanya.

Ketika asyik memerhatikan wanita itu, Ali berkata, dia tiba-tiba men0lehkan wajah ke arahnya sebelum menjer1t meminta supaya jangan mengg4nggunya.

Untitled-design-94

Selepas kejadian itu, Ali tidak lagi melihat kel1bat wanita itu.

Wanita minta jangan dig4nggu, dem4m seminggu

Dalam kesamaran malam dan sinaran cahaya bulan, Ali dapat melihat wajahnya dengan jelas kali ini – berambut panjang dan wajah yang agak men4kutkan.

“Belum sempat saya mendekatinya, wanita itu berlari masuk ke kawasan sem4k dan hilang begitu sahaja.

“Saya berlari l1ntang pukang kerana berasa t4kut sebelum saya mendengar suaranya lagi yang meminta saya tidak mengg4nggunya… apabila saya pandang ke atas, ia sedang bertengg3k di atas pokok,” katanya.

Apa yang berlaku seperti m1mpi kata Ali dan mem0rinya hilang bagaimana dia boleh sampai di hadapan rumah. Kata isterinya, Ali pengs4n di hadapan pintu.

“Isteri temui saya pada keesokan harinya ketika dia membuka pintu… Saya langsung tidak ingat apa berlaku selepas itu.

“Hampir seminggu saya dem4m dan isteri memanggil seorang ustaz untuk memulihkan semangat saya. Alhamdulillah tiada kejadian pel1k berlaku selepas itu dan saya tetap meneruskan kerja sebagai penjaga kvbur,” ujarnya.

Sudah hampir dua tahun berlalu, Ali berkata, ada ketikanya dia akan terfikir mengenai wanita itu namun dia tidak pernah muncul lagi di kawasan kvbur.

Sumber : mStar

Leave a Comment