Bekas guru akui ‘strvggle’ selepas berhenti kerja! Ju4l kek batik dikata b0d0h… pernah bawa periuk, bungkvs sate dalam kereta demi teruskan hidup

TUJUH tahun berkh1dmat sebagai guru, terlalu banyak kenangan yang diukir jejaka ini bersama murid-muridnya.

Namun, Razip Danial Riban mengambil keputusan untuk berhent1 kerja dua tahun lalu untuk f0kus terhadap rest0ran keluarga di J0hor Bahru, Johor.

“Saya pernah bertug4s di sek0lah menengah sw4sta selama tujuh tahun. Saya mengajar subjek Ge0grafi, Perdagangan dan Ek0nomi.

“Kemudian saya berhenti kerja pada tahun 2019, sebelum p4ndem1k c0vld-19 melanda. Saya berhent1 sebab ada b1snes. Nak fokus rest0ran.

“Pada waktu itu, saya sibuk mengajar dan terlalu percayakan orang. Dia buatkan saya rug1. Ia merupakan rest0ran keluarga, tapi saya yang handle,” ujarnya kepada mStar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Mesra disapa Razif, dia meng4kui terkesan apabila rest0ran yang berusia kira-kira 15 tahun itu terp4ksa ditvtup sementara ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatku4sakan Mac tahun lalu.

Engg4n terus bersed1h, dia tampil dengan idea kreatif dan memulakan perniagaan kek batik, sate serta gubahan bunga untuk menampung kehidupannya.

Razif berkata, dia kuat meneruskan bisnes demi ibu serta tiga anaknya.

Razif sibuk bern1aga sehingga kadang-kala terp4ksa membungkus sate di dalam kereta.

“Semenjak PK P pertama pada Mac 2020, restoran tutup. Jadi saya bern1aga kek batik secara 0nline. Antara feedback yang saya dapat, pelanggan kata kek batik saya sedap, tapi rupa bvruk sangat.

“Masa tu saya rasa sed1h sebab saya buat sendiri dan belajar melalui Y0uTube saja. Banyak kali saya cuba. Akhirnya saya buat kek batik t0wer, saya juga buat lima jenis t0pping untuk kek batik. Jadi ia nampak menarik.

“Pada masa sama, saya mula ju4l sate. Kadang-kadang tak sempat siap, pel4nggan dah call. Jadi saya bawa periuk dalam kereta. Masa anak buah drive, saya ced0k kuah dan uruskan bungkusan sate,” ujar anak bongsu daripada lima beradik itu.

Tambah Razif, dia bersyukur apabila b1snes tersebut makin mendapat sambutan dan turut menyimpan hasrat membuka kafe suatu hari nanti.

Mengimbas pengalaman bergelar pend1dik selama tujuh tahun, Razif meng4ku menyes4li keputusannya, namun tiada apa yang dapat dilakukan untuk mengubah masa lalu.

razif3

Razif akui rindu nak kembali mengajar.

“Sebenarnya dari hati saya, memang menyes4l. Sebab peluang ini datang sekali saja. Dah berlalu, tak boleh nak ulang balik.

“Saya rindu nak masuk kelas dan dengar suara murid-murid ucap salam. Rindu situasi dalam kelas. Saya juga rapat dengan murid-murid saya.

“Ada juga rakan yang perl1 keputusan saya. Mereka kata… dulu cikgu, sekarang ju4l kek batik b0d0h, sate b0d0h. Mereka cakap b0d0h. Saya kecew4, tapi ambil sebagai pemb4kar semangat,” ujar Razif lagi.

razif2

Selain sate dan kek batik, Razif turut menawarkan kh1dmat gubahan bunga.

Ujar Razif, dia cekal meneruskan usahanya itu demi ibu tercinta, Rosidah Mohamad, 70, serta tiga orang anaknya yang berusia 11, 7 dan 6 tahun.

“Hari-hari saya minta doa emak. Saya sebenarnya ada tiga orang anak, saya sudah berp1sah dengan bekas isteri. Anak-anak dijaga oleh bekas isteri. Tapi hubvngan kami masih baik lagi.

“Walaupun banyak cabaran. Saya p4ntang mengalah. Bila pelanggan gembira, saya lagi gembira. Walau hasil ju4lan sikit, saya tetap akan bagi pada mak, minta dia doakan b1snes saya laku.

“Sekarang saya dah tak uruskan rest0ran, anak saudara saya yang handle sekarang. Saya f0kus b1snes makanan saya saja,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment