Dah ni4ga sejak zaman sek0lah lagi, kembar dari Kedah s4yu gerai musn4h dijilat api… duit pun terb4kar! Tapi demi keluarga, tetap buka semula bisnes minggu depan!

MAL4NG menimpa adik-beradik kembar dari Kedah ini apabila gerai makanan mereka musn4h dalam keb4karan pada petang Selasa lalu.

Menurut Musthofa Kamal Supar, dia dan kembarnya, Musthofa Kamil sedang bern1aga seperti biasa sebelum api tiba-tiba meny4mbar gara-gara gas b0cor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercerita kepada mStar, kembar berusia 19 tahun yang mesra disapa Kamal dan Kamil itu meng4kui terkejvt dengan kejadian tersebut yang berlaku dalam sekelip mata.

“Kami sedang memasak seperti biasa. Tiba-tiba api meny4mbar dari dapur gas. Kalau tahu gas b0cor, awal-awal kami dah tutup. Mas4lahnya kami tak tahu. Bila bomba datang pad4mkan keb4karan, mereka maklumkan berlaku keboc0ran gas.

“Kami tak tahu bila gas tu b0cor. Kami buka gerai sejak 12.30 tengah hari lagi. Gerai terb4kar lebih kurang 5.30 petang. Masa tu ada pelanggan. Ketika ap1 mula-mula meny4mbar, kena muka kami. Kemudian baru mereb4k kepada barang-barang. Kami t0tal l0st 100 peratus,” ujar Kamal.

Dalam pada itu, Kamil meng4kui dia dan abangnya masih terkejvt dengan kejadian itu, namun reda dengan apa yang berlaku biarpun mengalami kerug1an beribu ringgit.

Tambal Kamil, dia bagaikan hilang kata-kata tatkala melihat gerai tempat mencari rezeki yang dibuka berdekatan Stadium Darul Aman, Alor Setar, musn4h sekelip mata dalam kejadian berkenaan.

kamal2

Dua beradik ini mula bern1aga sejak zaman sekolah lagi.

“Ketika kejadian, ada duit s4les dalam gerai yang turut terbakar dengan barang dapur dan perkakasan memasak. Anggaran dalam RM1,000 duit s4les. Kami reda saja benda nak jadi.

“Dulu kami bermula dengan gerai yang ada khemah, kemudian kami buka gerai kabin pula. Lama kami menabung nak dapatkan kabin tu. M0dalnya tinggi.

“InsyaAllah kami akan mula bern1aga balik minggu depan dengan apa yang ada. Yang mana mampu, kami akan bel1 dulu. Kami tak kisah buka gerai dengan khemah semula,” ujar Kamil.

Bercerita mengenai perjalanan mereka, Kamil mended4hkan pern1agaan itu dimulakan ketika dia dan abangnya masih lagi bersekolah.

“Kami dah bern1aga sejak umur 16 tahun. Kami ada lima beradik. Kamal anak sulung, saya anak kedua. Bapa kami pula dah men1ngg4l akibat str0k tujuh tahun lepas.

“Kami mula-mula kerja cuci pinggan untuk kumpul m0dal. Selepas itu baru kami buka gerai ‘macar0ni and cheese’ ini. Kalau kami tak bern1aga, macam mana nak bagi duit bel4nja adik-adik?

kamal3Pas4ngan kemb4r ini mended4hkan bapa mereka sudah lama meningg4l dunia akibat str0k.

“Kami balik sekolah, terus buka gerai. Kadang-kadang buat kerja sekolah di gerai. Dulu mak pun bern1aga makanan western, tapi sekarang kami suruh mak rehat saja,” ujar Kamil lagi.

Dalam pada itu, Kamal dan Kamil turut berk0ngsi video kejadian itu di TikT0k dan Instagram dan TikT0k.

Mereka turut dihujani k0men netizen yang memberikan kata-kata semangat serta doa agar segala urusan dipermudahkan.

Kata Kamal dan Kamil, mereka terharu dengan sokongan ramai dan berharap pern1agaan yang diusahakan dapat bangkit semula tidak lama lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment