Tiga kali masuk penj4ra, lelaki bert4tu enggan ulangi kesil4pan… dulu semua dicvri, kini nak cari rezeki sebagai hair stylist – “Hidup saya memang rab4k”

APA yang berlaku pada masa lalu, biarlah ia menjadi peng4jaran.

Begitulah yang diuangkapkan seorang jejaka Melayu berusia 33 tahun yang tul4r gara-gara memiliki t4tu pada tubuhnya.

Menurut Iskandar, dia pernah mer1ngkuk di dalam penj4ra sebanyak tiga kali, namun kini sudah berubah dan mahu fokus untuk mengejar impian dan masa depan.

“Saya sebenarnya bekas b4ndu4n. Dulu saya pernah meny4mun, cur1 motor dan banyak lagi k3s jen4yah lain. Tiga kali saya masuk penj4ra bermula tahun 2007, 2008 dan 2009.

“Saya masa tu budak lagi, tiada didikan ag4ma, tiada siapa guide saya. Bila duduk dalam penj4ra, saya buat t4tu secara handmade. Bila keluar, saya tengok gambar t4tu tu bvruk. Jadi saya t0uch up semula kat kedai t4tu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tapi itu dulu. Sekarang dah tak ada lagi. Selain lengan, saya juga ada t4tu pada badan depan dan belakang,” ujarnya kepada mStar.

Menurut Iskandar yang berasal dari Johor, dia menyes4l dengan apa yang dilakukan dan enggan lagi menoleh selain dih4ntui pengalaman l4mpau.

iskandar4

Iskandar kini bekerja di Bedok, Singapura.

Disebalik hukvman tersebut, Iskandar sempat mempelajari kemahiran dandanan ketika di dalam penj4ra sehingga dia kini mampu mencari pendapatan dalam cabang kerja itu.

Malah, Iskandar juga ada berk0ngsi video-video menerusi TikT0k sehingga v1ral, sekaligus membawa pelanggan baharu kepadanya.

“Saya tiada sijil apa-apa. Saya belajar gunting rambut ketika di dalam penj4ra. Lepas keluar penj4ra, saya kerja bengkel motor. Kemudian tahun 2015 saya masuk Singapura, saya jadi hair stylist di sana.

“Hari tu saya cuba kongsi video di TikT0k untuk promosi tempat saya gunting rambut. Tak sangka dapat pelanggan baharu dari TikT0k. Sejak c0vld-19, 1isnes agak perlahan.

“Sejak v1ral di TikT0k, ramai yang datang bagi sokongan. Tak sangka boleh berkembang jadi macam ni. Kalau bukan rezeki duit pun, saya bersyukur dapat kawan-kawan baharu. Itu pun rezeki juga,” ujarnya yang kini bekerja di Bedok, negara jiran di selatan tanahair.

iskandar3

Ded4h Iskandar, dia dikec4m kerana memiliki t4tu pada tangan.

Di sebalik perhatian ramai yang diterima, Iskandar juga tak terlepas menerima kec4man gara-gara memiliki tatu pada badan.

Ujar Iskandar, dia pada awalnya agak terkilan, namun menerima segala kata-kata itu dengan hati terbuka.

Jelas Iskandar, dia tiada sebarang niat melainkan mahu memberi pengajaran kepada orang ramai agar tidak terjeb4k seperti masa lampaunya.

“Orang tak faham apa yang berlaku pada diri saya. Hidup saya memang r4bak. Zaman muda memang tak pernah cari kerja, semua saya cur1. Satu masa, nasib tak baik, Allah nak tunjuk, sebab tu kena tangk4p.

iskandar2

Iskandar berharap kisahnya jadi pengajaran buat orang ramai.

“Kalau saya nak cerita kisah duduk penj4ra, menitis air m4ta. Tapi saya bersyukur, dalam penj4ra saya belajar solat, belajar disiplin, belajar gunting rambut.

“Saya baru empat minggu main TikT0k. Mula-mula saya str3s kena kec4m. Tapi ramai lagi yang doa baik-baik kepada saya. Sebenarnya saya dah biasa dengan benda macam ni, dengan orang sekeliling. Sebab tu saya tak cepat nak m4rah-m4rah.

“Saya dah tinggal dunia dulu. Saya dah bersih. Saya juga bersyukur keluarga bagi sokongan. Ini kisah benar, bukan saya reka cerita. Apa yang saya kongsi boleh jadi pengajaran.

“Nasihat saya kepada anak muda, janganlah cuba-cuba buat jen4yah. Sekali dah terjeb4k, susah nak patah balik,” ujar Iskandar lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment