Anak t4k sangka ibu akan civm hadiah hari jadi ke-85, wajah ceria bertukar seb4k – “Mak teringat 0rang yang paling dia sayang”

SIAPA yang tid4k gembira apabila menerima kejvtan sempena sambutan hari ulang tahun.

Namun, wajah ceria seorang ibu bertukar s4yu sebaik membuka bungkusan yang mengandungi sebuah bingkai gambar.

Menerusi satu vide0, wanita itu dengan seb4k mengucup gambar yang menggabungkan beberapa f0to ahli keluarganya.

Salah seorang anaknya, Faridah Asmuni menjelaskan bahawa ia merupakan rakaman sempena hari ulang tahun ibunya, Habsah Suri ke-85 pada 19 Oktober lalu.

Lebih mesra disapa Fida, katanya, dia sendiri tidak meny4ngka seorang kakaknya akan membuat kejvtan hadiah dalam majlis yang turut dihadiri adik-beradik, sebahagian cucu dan cicit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya sendiri tak tahu kakak buat kejvtan. Kakak bingkaikan gabungan gambar semua ahli keluarga adik-beradik termasuk gambar arw4h bapa di bahagian tengah.

“Sebab itulah mak yang gembira selepas p0t0ng kek dan buka hadiah-hadiah lain, tiba-tiba sed1h. Mak terkenangkan arw4h bapa,” katanya kepada mStar.

ibu sedih birthday 7

Hadiah bingkai gambar yang menggabungkan foto kesemua ahli keluarga.

Wanita berusia 45 tahun itu memberitahu, ibunya bergel4r ibu tungg4l selama 16 tahun selepas pemerg1an bapanya akibat sak1t d4da pada 2005.

“Bila mak tengok gambar arw4h bapa, mak teringat orang yang paling dia sayang. Sebelum ni mak pernah cakap, bapa men1ngg4l dunia secara tiba-tiba.

“Sebab arw4h sak1t d4da pun secara tiba-tiba. Mak paling teringat arw4h selalu beritahu sayang kat mak sebelum men1ngg4l,” ujarnya yang berasal dari Batu Pahat, Johor.

ibu sedih birthday 1

Kenangan… ibu (kiri) bersama arw4h bapa.

Menurut anak bongsu daripada 13 beradik itu, ibunya yang mempunyai 12 menantu, 45 cucu dan dan 22 cicit masih bertenaga jika dibandingkan dengan warga em4s seusia dengannya.

“Alhamdulillah, mak sihat. Umurnya 85 tahun, mak masih boleh buat aktivti kampung dan berjalan ke kebun dekat rumah, dan menyapu di halaman serta tengok ternakan ayam.

“Mak kahwin muda pada usia 15 tahun. Dulu zaman mudanya selalu mengamalkan j4mu, dan sekarang minum kopi O. Air kopi O mak buat memang sedap, kaw kaw!” tambahnya.

ibu sedih birthday 2

Fida (baris kedua, dua dari kanan) bersama ibu (duduk, tengah) dan sebahagian adik-beradik.

Fida berkata, ibunya yang dikenali sebagai Mak Besah atau Wak di Kampung Batu Puteh di Batu Pahat merupakan seorang yang begitu periang dan peramah.

“Mak ni kalau first time jumpa orang pun dia peramah. Sampaikan kawan-kawan adik-beradik dan jiran-jiran di kampung jadikan dia mak 4ngkat, layan macam mak sendiri.

“Dengan anak-anak pun mak sangat mengambil berat. Kalau anak-anak sibuk dengan k0mitmen masing-masing, mak yang rajin telefon anak-anak.

“Dari dulu mak memang berdikari, macam-macam kerja dia buat. Men0reh getah, petik kopi, salai kelapa dan menjah1t, semua mak boleh buat,” ujarnya.

ibu sedih birthday 6

Sebahagian anak, menantu, cucu dan cicit berkumpul bersama.

Fida yang merupakan perancang hay4t AIA berkata, keperibadian ibunya yang begitu ramah itu membuatkan dirinya amat disenangi ramai.

“Alhamdulillah, cucu dan cicit pun seronok dengan mak… mak seorang selalu senyum. Jadi kejvtan yang buat mak tiba-tiba berubah jadi s4yu buat kami adik-beradik seb4k.

“Kami tahu mak amat merindui arw4h bapa dan ingatannya terhadap orang tersayang cukup kuat walaupun di usianya 85 tahun,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment