Baru sebulan kawin, isteri diminta kerja di Arab Saudi… suami men4ngis di KLIA selepas 11 bulan berjauhan – “H0neym00n pun belum”

BALAI ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) meny4ksikan drama air m4ta sepasang suami isteri.

Diiringi sejambak bunga, ia merupakan pertemuan mereka buat pertama kali selepas hampir setahun terp1sah.

Namun, siapa s4ngka pasangan ini sebenarnya baru saja mendirikan rumah tangga sebelum masing-masing terp4ksa berjauhan.

Bercerita kepada mStar, Siti Aisyah Razali memberitahu, dia bertug4s sebagai jurur4wat di Arab Saudi dan baru pulang ke tanah air pada 1 November lalu.

Wanita berusia 29 tahun itu berkata, dia berjauhan dengan suaminya sejak 11 bulan lalu, sebulan selepas berkahwin pada 7 November 2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebenarnya saya dapat tawaran bekerja sebagai jurur4wat di Arab Saudi pada 2019 dan masa tu belum kahwin. Sepatutnya saya berlepas ke Arab Saudi pada Mac 2020.

“Tapi segala pr0ses tertunda disebabkan p4ndem1k c0vld-19 dan P KP (Per1ntah Kawalan Pergerakan). Hanya selepas sebulan kahwin, baru saya diminta melap0rkan tugas di Arab Saudi,” katanya ketika dihubungi.

ppj baru kahwin 2

Bertug4s sebagai jurur4wat di Arab Saudi.

Lebih mesra disapa Ra, katanya, dia bersyukur kerana dikurniakan suami yang amat memahami meskipun menjalankan perhvbungan jarak jauh (P JJ).

“Sebelum saya kahwin, saya dah beritahu awal-awal kat suami yang saya nak pergi Arab Saudi sekiranya menerima tawaran bekerja di sana.

“Dia izinkan. Mula-mula saya pergi ke Arab Saudi, saya okay. Cuma menjelang tiga bulan terakhir sebelum rancang nak pulang bercuti di Malaysia, terus rasa sed1h dan rindu sebab lama tak jumpa,” ujarnya sambil menambah suaminya bertug4s sebagai tentera laut.

ppj baru kahwin 5

Suami Ra berkh1dmat sebagai tenter4 laut.

Ra yang berpengalaman sebagai jurur4wat sejak lapan tahun lalu menyifatkan Ogos lalu merupakan detik paling em0si apabila suaminya dis4hkan p0sitif c0vld-19.

“Bila saya dapat tahu suami p0sitif c0vld-19 dengan keadaan dia tidak begitu sihat seperti dem4n dan b4tuk, membuatkan saya sangat sus4h hati.

“Saya menang1s sampai rasa nak balik ke Malaysia untuk jumpa suami. Tapi saya tahu dia di pusat kuar4ntin dan saya berfikiran p0sitif dan berdoa agar keadaannya bertambah baik,” katanya yang bersyukur suaminya yang juga atlet s1lat itu telah sembvh daripada w4bak itu.

ppj baru kahwin 4

Panggilan video menghvbungkan suami isteri yang berjauhan.

Mengimbas kembali detik sebelum mereka bertemu semula, penerbangan selama 12 jam dari Arab Saudi ke Malaysia termasuk empat jam transit di Jeddah begitu mendebarkan bagi Ra.

“Bila sampai kat KLIA, rasa makin berdebar-debar. Tapi mula-mula tu sabar dan bertenang lagi. Jumpa suami, tiba-tiba dia menang1s dulu.

“Tengok suami menang1s, saya tak dapat tahan dan menang1s juga. Terh4ru suami tunai janji untuk tunggu saya balik Malaysia,” katanya yang berasal dari Jelebu, Negeri Sembilan.

Menurut Ra, perkara pertama yang telah dirancang sebaik t4mat menjalani kuar4ntin pada 7 November adalah meraikan ulang tahun perkahwinan yang pertama.

“Seterusnya nak pergi h0neym00n! Masa baru kahwin h0neym00n pun belum sempat sebab saya sibuk uruskan d0kumentasi untuk ke Arab Saudi,” katanya yang merancang untuk berbulan madu sama ada di Pulau Langkawi atau Pulau Pinang.

ppj baru kahwin 6

Ra (kiri) dan suami menyambut ulang tahun perkahwinan pertama pada bulan ini.

Meng4kui perhubungan jarak jauh dengan suami bukannya mudah, namun Ra ber0ongsi tip untuk sentiasa berdoa kepada Tuhan Yang Maha Esa.

“Apa-apa pun di dunia ini, kita kena utamakan Allah. Tak kisahlah c0uple ke kahwin ke, kena banyak berdoa. Solat itu penting dan berdoa kepadaNya serta mohon supaya hubungan kita dengan pasangan kuat dan dipermudahkan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment