Pemilik lembik lutut ‘kej4dian paling dit4kuti’ jadi realiti, si bulus g4gal tangk4p burung j4tuh dari tingkat 4 – “0rang kata kucing ada sembilan nyawa…”

SE0RANG wanita berdepan situasi cem4s apabila kucing kesayangannya jatuh dari tingkat empat kediaman mereka.

Berk0ngsi pengalaman men4kutkan itu di Faceb00k, Deborah Ipah Ak Ili, 25 ketika dihubungi mStar berkata, kejadian berlaku pada 19 Oktober lalu.

“Masa tu kucing saya tengah duduk atas pagar nak t4ngkap burung, memang selalu duduk dekat situ, sebelum-sebelum ni pun risau tengok sebab t4kut jatuh… akhirnya jadi juga.

“Masa suami saya jer1t beritahu kucing j4tuh tu lutut saya dah lembik, air m4ta dah tak boleh keluar, j4ntung pun rasa macam nak meletvp, saya memang terkejvt sangat-sangat,” katanya yang sudah sekitar enam bulan membela kucing jantan yang dipanggil Mek itu.

Hantaran Deborah di Faceb00k.

Suri rumah itu berkata, dia tidak pvtus-pvtus berdoa ketika suaminya yang turut kelihatan r1sau turun untuk mengambil Mek.

“Bila suami saya jumpa, hidung dengan mulut Mek berd4rah, mulut luk4 sebab terkena gigi tar1ng dia tercvcuk dekat gusi bawah.. mungkin j4tuh muka dulu.

“Ya Tuhan masa tu tak tau nak buat apa sebab terkejvt sangat, saya lap d4rah dekat hidung dia, kl1nik haiwan dekat kawasan saya buka Jumaat je, masa tu hari Selasa, kl1nik haiwan paling dekat yang buka jarak dua jam perjalanan, jadi saya memang bvntu masa tu,” katanya yang menetap di Mersing, Johor.

Dia bagaimanapun bersyukur apabila melihat anak bulusnya itu kembali sihat dan aktif seperti biasa.

“Dua tiga hari lepas tu Mek mula okay, dah boleh makan walaupun tak dapat makan Whiskas, saya bagi dia makan ayam rebus yang dikisar h4ncur-h4ncur, makan minum pun okay, kenc1ng ber4k pun okay.

“Hari kedua lepas j4tuh Mek dah mula aktif sikit nak tangk4p serangga dan cicak, sekarang dah boleh main dengan anak saya,” katanya.

Menurut Deborah, dia membela Mek sejak kucing itu masih kecil.

“Saya ambik Mek sekitar Mei atau Jun lalu, ia kucing jal4nan tapi orang selalu bagi makan.

“Saya ambil dia sebab tak nak anak saya f0bia dengan kucing sebab kucing saya yang 1ilang sebelum ni suka g1git saya, pernah sampai masuk em3rgency w4rd, tapi Mek ni manja sangat, dia suka main dengan anak saya,” katanya.

Deborah membela Mek sejak kecil.

Anak Sarawak ini turut sempat menitipkan pesanan kepada pemilik kucing supaya sentiasa memantau anak-anak bulus mereka untuk mengelakkan perkara yang sama men1mpa kucing mereka.

“Memang orang kata kucing ada sembilan ny4wa tapi kadang-kadang nasib tak menyebelahi kita, kadang-kadang ada anak bulus yang tak pandai landing on their feet bila j4tuh, kes1an mereka, kita kalau j4tuh dari tingkat tinggi pun boleh m4ti.

“Mek memang kuat, Tuhan dengar doa saya, siang malam saya berdoa tak nak keh1langan dia, baru beberapa bulan je saya bela dia, kami semua memang sayang Mek,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment