Terjumpa dengan pencvri yang mencvri basikalnya, lelaki ini kemudian ambil tind4kan yang buatkan ramai tersentuh

Siapa sahaja yang tidak m4rah apabila barangnya dicur1 orang. Pasti beng4ng apabila barang kesukaan atau sesuatu yang mempunyai h4rga atau nilai sent1mental hilang begitu sahaja. Kemudian, bayangkan pula jika terjumpa dengan pencur1 tersebut. Apa yang bakal kita lakukan?

Buat sesetengah orang mereka akan m4rah dan cuba mendapatkan barang mereka semula. Kalau perlu mereka akan melibatkan p0lis dalam hal tersebut. Namun, tidak semua akan bertindak seperti itu, malahan ada yang sangat memahami dan bertindak dengan rasi0nal serta tidak terburu-buru.

Seperti seorang lelaki di dalam vide0 ini, tindakan yang diambilnya telah menyentvh hati ramai. Apa yang berlaku ialah dia telah keh1langan basikalnya dan pada suatu hari dia melihat basikalnya ada di lu4r sebuah kedai.

Dia kemudian terus masuk ke kedai dan mencari individu yang menggunakan basikalnya. Pada mulanya dia kelihatan sangat m4rah dan cara bercakapnya juga agak k4sar. Dia kemudian mengvgut mahu menghubungi p0lis. Namun begitu, sebaik sahaja mendengar penjelasan pemuda yang mencur1 basikalnya dia mula tenang semula.

Apa yang lebih mengejvtkan dia bahkan cuba mencari jalan penyelesaian untuk semua p1hak. Menurut pemuda yang mencur1 basikalnya dia memerlukan basikal tersebut untuk pergi ke tempat kerja.

Walaupun apa yang berlaku bukan mas4lahnya tetapi dia tetap cuba untuk memb4ntu pemuda yang telah mencur1 basikalnya. Dia juga meminta maaf kerana berk4sar pada awalnya.

Tidak semua boleh bertindak rasi0nal seperti ini dalam keadaan m4rah. Walaupun dia berhak untuk m4rah atau melap0rkan kejadian tersebut kepada p0lis dia memvtuskan untuk tidak melakukannya bahkan cuba untuk memb4ntu pemuda tersebut.

Kadang-kadang kita suk4r untuk menjangka tindakan diri sendiri dan orang lain bila berada dalam situasi yang biasanya teg4ng kan. Tahniah kepada lelaki yang hebat ini….

Sumber : Erabaru

Leave a Comment