Guru t4k puas hati diberi j0l0kan ‘luar setinggan dalam k0nd0’ selepas hias kelas, sanggup guna du1t sendiri ‘kerjakan’ st0r tukang kebun pula

KASIH dan sayang se0rang guru kepada murid-murid mendorongnya untuk berk0rban apa sahaja, malah sanggup mengeluarkan du1t sendiri menghias kelas dan kawasan sekitar demi kegembiraan dan keselesaan pelajar.

Jika sebelum ini Nordin Ismail mencantikkan perpustakaan dan bilik guru, kali ini giliran kawasan sekitar kelasnya termasuk st0r tukang kebun sekolah pula yang menjadi sasarannya.

Menerusi satu hantaran di Faceb00k baru-baru ini, Nordin berk0ngsi gambar-gambar hasil transformasi yang dilakukannya terhadap st0r tukang kebun yang terletak di hadapan kelasnya di Sekolah Kebangsaan Pak Ba, Setiu, Terengganu.

Dekorasi dalam kelas yang dilakukan pada tahun 2019.

Bercakap kepada mStar, Nordin yang berusia dalam lingkungan 30an berkata studi0 PAK 21 merupakan kelas di bawah seliaannya dan dia pernah melakukan kerja-kerja make over terhadap kelas tersebut pada tahun 2019.

Satu lagi ruangan dalam kelas yang mendapat sentuhan cikgu Nordin.

Namun menurut Nordin, pada ketika itu dia masih kurang mahir tentang cara-cara untuk melakukan dek0rasi landskap justeru tumpuan hanya diberikan terhadap bahagian dalaman kelas.

“Jadi tak hairan la pada masa tu kelas atau studi0 PAK 21 ni mendapat jolokan ‘luar setinggan tapi dalam k0nd0’.

“Pada tahun ini saya cuba memberanikan diri untuk buat dek0rasi landskap pula, jadi saya ambil keputusan untuk buat make over terhadap st0r tukang kebun sekolah yang terletak betul-betul depan kelas saya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“St0r ni penyebab kenapa kelas saya mendapat j0l0kan ‘luar setinggan dalam k0nd0’ dan saya nak ubah persepsi tu… tak mustahil st0r yang ala setinggan ini boleh jadi laman k0nd0,” ujar guru Perpustakaan dan Media ini.

Keadaan stor kebun sekolah yang terletak di hadapan kelas cikgu Nordin.

Menurut Nordin dia membelanjakan sekitar RM500 untuk mencantikkan ruangan st0r dan kawasan sekeliling yang kemudiannya dinamakan sebagai Laman Studi0 PAK 21 Sk Pak Ba Setiu.

Katanya buat masa ini laman Studi0 PAK 21 diigunakan murid-murid dan guru-guru untuk sesi pengajaran dan pembelajaran terutamanya untuk rakaman video memandangkan segala pertandingan diadakan secara dalam talian disebabkan penul4ran w4b4k c0vld-19.

Stor selepas make 0ver dilakukan.

Tambahnya, fokus utama dek0rasi yang menggunakan k0nsep minimalis dan ‘reuse’ ini adalah untuk kemenjadian murid-murid SK Pak Ba.

“PAK 21 ialah ringkasan kepada Pembelajaran Abad ke 21, PAK 21 dikatakan sebagai pr0ses pembelajaran yang berpusat kepada murid.

“Terdapat beberapa elemen yang diterapkan, iaitu k0munikasi, kolaboratif, pemikiran kritis, kreativiti serta aplikasi nilai murni dan etika.

“Elemen-elemen ini merupakan asas dalam PAK21 jadi studi0 dan laman yang dibuat ini adalah untuk merealisasikan matlamat pembalajaran abad ke 21 dalam kalangan anak didik saya,” katanya.

Cikgu Nordin mendapat b4ntuan daripada warga sekolah termasuk bekas pelajar yang sudi membantunya menghias kawasan lapang di hadapan kelasnya.

Menurut Nordin dia sememangnya meminati seni dekorasi lebih -lebih lagi jika make over yang dilakukannya mampu mengembirakan serta memberi keselesaan kepada warga sekolah.

“Saya keluarkan k0s sebanyak RM500 untuk membel1 rumput tiruan dan cat, yang lain-lain kita guna bahan yang sedia ada dekat sekolah.

“Saya okay untuk berhabis sebab make over kali ini untuk laman depan kelas sendiri dan saya yang nak kena hadap hari-hari.

“Guru Besar dan semua warga sekolah sentiasa memberikan semangat untuk saya terus melakukan make 0ver di sekolah,” katanya.

Cikgu Nordin bergambar di Laman Studio Pak 21.

Nordin kini tidak sabar untuk menyambut kepulangan semula pelajar ke sekolah pada 8 November ini.

“Buat masa ini hanya guru besar, guru-guru dan murid-murid pra sekolah saya yang telah melihat dengan mata sendiri, mereka sangat teruja dan bila mereka teruja saya rasa sangat puas hati.

“Saya tak sabar nak bagi kejvtan pada murid-murid tahap 1 dan tahap 2 yang akan memulakan sesi persekolahan secara bersemuka bermula 8 November ini, saya yakin murid-murid akan terkejut melihat perubahan ini,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment