Kru kabin sukarela berhenti kerja waktu p4ndem1k, guna 0ven kecil je hasilkan 100 balang biskut sebelum ju4l sambal… kini rindu nak terbang semula

PERALIHAN kerjaya yang dilalui wanita ini memberi peluang kepadanya untuk mengumpul pengalaman dalam pelbagai b1dang.

Menurut Alia Samihah, 31, dia yang juga lepasan bidang Pemasaran memulakan kerjaya sebagai ko0rdinator pr0jek di sebuah syar1kat, suatu masa lalu.

Lebih tiga tahun di syar1kat itu, dia turut diberi peluang bertug4s sebagai pengurus pr0jek sebelum beralih memulakan kerjaya baharu di awan biru sekitar November 2018.

“Saya bermula sebagai koordinator pr0jek. Lepas tu dalam masa setahun, saya naik jadi pengurus pr0jek. Kerja selama tiga tahun setengah, saya pun berhenti.

“Kemudian saya mula jadi kru kab1n pada November 2018. Akhirnya, saya ambil keputusan untuk berhenti kerja lagi pada Jun 2020,” ujarnya kepada mStar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Mesra disapa Alia, dia meng4kui ramai kawan dalam bidang penerbangan yang keh1langan kerja sewaktu p4ndem1k c0vld-19 merunc1ng tahun lalu, namun situasi melibatkan dirinya sedikit berbeza.

Malah katanya, dia turut berdepan detik suk4r apabila ditimpa masalah kew4ngan sejurus berhenti kerja pada pertengahan tahun lalu.

alia3

Alia sebelum ini pernah bekerja sebagai pengurus pr0jek.

“Waktu itu, syar1kat tak dapat nak bayar gaj1 penuh, penerbangan pun tak banyak. Tapi saya tak kena retrenchment, saya yang ambil keputusan untuk berhenti kerja.

“Masa tu nak raya, saya fikir macam mana nak teruskan hidup? Nasib baik masa tu saya ada keluarkan simpanan dalam Kumpulan W4ng Simpanan Pekerja (KW SP),” jelasnya lagi.

Imbas Alia, seorang rakan turut memberi saranan agar memulakan b1snes makanan memandangkan dia berkebolehan membuat biskut.

Berbekalkan simpanan yang ada, Alia menggunakannya sebagai m0dal sehingga berjaya menju4l lebih 100 balang biskut pada waktu itu.

“Dengan duit yang ada, saya beli barang m0dal untuk ju4l biskut. Pada waktu itu, saya hanya buat biskut dengan ketuhar kecil.

alya4

Alia ada perancangan untuk kembali dalam dunia penerbangan.

“Kawan sebenarnya yang bagi idea. Kemudian selepas raya, saya ju4l pula lunch box yang turut dihidangkan dengan sambal,” kata Alya.

Menurut wanita itu, salah seorang pelanggannya tiba-tiba bertanya mengenai sambal yang dihidang bersama menu lunch box tersebut, sekali gus menjadi titik t0lak kepada pern1agaan sambal gesek yang kini diju4lnya..

“Sambal ni pula bermula pada November tahun lepas. Saya memang selalu buat sambal dan hidangkan kepada kawan-kawan jika mereka bertandang ke rumah.

“Kemudian bila saya letak dalam lunch box, ada pelanggan minta nak bel1 sambal saja. Dari situ saya mula ju4l sambal. Alhamdulillah, sampai sekarang dah lebih 2,000 balang sambal sudah terju4l. Biskut pun saya masih hasilkan lagi sekarang,” ujarnya yang menetap di Shah Alam, Selangor.

alya2

Sambal gesek yang diju4l oleh Alia.

Menurut Alia, dia tidak boleh men1pu diri sendiri dan meng4kui cukup rindu untuk kembali ke awan biru.

Tambah Alia lagi, dia ada perancangan untuk kembali bekerja sebagai kru kab1n pada awal tahun depan dan akan meneruskan pern1agaannya sebagai sumber pendapatan sampingan.

“InsyaAllah tahun depan saya akan fly balik. Walaupun dah masuk bidang itu semula, saya tetap akan teruskan b1snes. Sepanjang p4ndem1k, saya belajar bahawa kita tak boleh ada satu sumber pendapatan saja.

“Paling rindu nak ucap ayat ‘welcome on b0ard’ kepada penumpang. Dulu waktu jadi kru kabin, penumpang selalu tegur wajah saya yang suka tersenyum. Sekarang, nak senyum pun tak nampak sebab pakai mask,” ujarnya bersel0roh.

Sumber : mStar

Leave a Comment