Pelajar cemerlang, dapat banyak anuger4h akhirnya ju4l mi kari selepas keluar universiti! Tah4n telinga dis1ndir ibu tapi kini mampu jana RM10,000 sebulan

SIAPA cakap bern1aga itu mudah?

S0alan itu dil0ntarkan seorang pengguna aplikasi TikT0k yang juga seorang pen1aga muda yang menju4l mi kari, Rifqa Abdul Halim.

Dia turut berk0ngsi video yang memaparkan berbungkus-bungkus mi kari yang tidak terju4l baru-baru ini akibat hujan lebat.

“Bukan senang nak senang, bila nak ceburkan diri dalam b1snes hati harus kuat, banyakkan berz1kir dan selawat, Allah pasti gerakkan hati orang-orang yang lalu lalang,” tulis seorang pengguna media s0sial.

Bercakap kepada mStar, anak muda berusia 24 tahun yang mesra dipanggil Rif ini berkata, video tersebut dirakam pada penghujung Oktober lalu iaitu sewaktu dia dan rakan pern1agaannya mencuba ju4lan car b0ot s4le buat pertama kali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu kami first time nak buat car b0ot sale, sebelum ni kami ju4l mi kari secara dalam talian tapi elok je kami pergi hujan pula.

“Sejam kami tunggu t4k ada yang singgah, hujan pun makin lebat jadi kami terp4ksa tutup, ju4lan masa tu memang tak luak pun,” katanya.

Rif dan rakan n1aganya cuba menju4l mi kari mereka secara ju4lan car b0ot sales.

Rif yang menju4l mi kari dari resepi turun temurun datuknya ini, kemudiannya mencuba nasib dengan menghubungi pelanggan yang tinggal di kawasan berhampiran.

“Bern1aga ni kita kena cepat sebab kalau tak nanti makanan r0sak jadi masa tu saya telefon pelanggan yang tinggal berdekatan, masa tu tak fikir apa dah, dari rug1 jadi memang saya sanggup hantar sampai depan rumah.

“Alhamdullilah ada yang terju4l, mana yang tak habis tu saya sedekahkan,” katanya, sambil menambah mereka buat masa ini f0kus kepada ju4lan secara dalam talian.

Percaya akan berkat bersedekah, keesokan harinya, Rif menerima tempahan yang tidak putvs-putvs.

“Saya masa tu memang tak rug1 apa sebab esoknya saya dapat banyak tempahan, memang rezeki tu melimpah-limpah,” katanya yang bern1aga di Butterworth, Pulau Pinang.

Sementara itu menceritakan mengenai detik dia mula berkecimpung dalam bidang pen1agaan, graduan bidang Pern1agaan dari Universiti Malaysia Perlis ini berkata, minatnya yang mendalam mendorongnya untuk meletakkan jaw4tan sebagai set1ausaha di sebuah syar1kat membuat pakaian k0rporat di Pulau Pinang.

Namun keputusannya ini tidak disambut baik sesetengah p1hak.

“Kalau ikutkan saya punya j0urney dulu memang ada yang tak setuju saya berhenti tapi saya rela pen4t buat benda yang saya minat, dulu masa kerja (dengan orang) sebulan dua saya semangat lepas tu mula la nak p0nteng sebab tak kena dengan j1wa,” katanya.

Malah menerusi sebuah lagi vide0 yang dik0ngsikan Rif, ibunya sendiri pernah dilihat seperti tidak menyokong pilihannya.

“Mak aku sendiri perl3keh, dia kata belajar tinggi-tinggi akhirnya cuma men1aga mi kari,” tulisnya.

Menjelaskan mengenai video berkenaan, Rif berkata, ibunya sebenarnya amat menyok0ng pern1agaannya, malah idea untuk memasak mi kari ini timbul daripada ibunya yang dahulunya menju4l menu tersebut di pasar malam.

Katanya, walaupun sudah lama tidak bern1aga atas faktor usia, permintaan untuk mi kari ibunya masih ada justeru dia mengambil kesempatan untuk rebrand pr0duk tersebut dan menju4lnya kembali.

“Sebenarnya, keluarga saya memang tak halang cuma masa tu saya dengan mak ada bersel1sih pendapat, saya tegur adik-adik saya yang tak nak ambil SPM sebab pada saya ia penting untuk masa depan, kemudian mak kata saya ada degree tapi saya bern1aga mi kari je.

“Saya memang rasa ‘terpvkul’ sikit dengan kata-kata dia tapi dia tak ada niat nak rendahkan saya, masa tu masing-masing nak menang, dia sokong saya bern1aga, bila saya p0st video tu ramai yang bagi sokongan dan ada juga yang k0men kata parents tak sokong pilihan mereka.

“Sebenarnya nak bern1aga ni rempuh je dulu, sebab kalau tak kita tak tahu ke depan ada apa dan bila keluarga kita nampak kita dah berjaya, dah nampak ach1evement kita mereka akan tutup mulut, malah mereka akan terlebih bangga cerita dekat kawan-kawan, jiran,” katanya yang kini mampu menju4l sekitar 80 pek mi kari sehari serta menjana sekitar RM8,000 ke RM10,000 sebulan.

Rif (kanan) bersama ibunya.

Tambah Rif, keluarganya juga mungkin pada masa itu berasa r4lat dan sus4h hati apabila dia yang merupakan pelajar cemerlang suatu ketika dahulu di universiti, malah aktif menyertai pelbagai aktiviti, sanggup untuk bermula dari zero.

FotoJet (25)

Rif merupakan pelajar yang cemerlang sewaktu belajar di universiti.

Menurut Rif, pengalaman kerjanya sebelum ini banyak memb4ntu dirinya menguruskan pern1agaan mi kari ini.

“Lepas saya tam4t belajar saya kerja jadi s4les g1rl dekat Tesco, lepas tu saya mula ju4l tauhu dengan cheese kek, berhenti, j0in jadi ej3n pengilat kuku, lepas tu saya buat dr0pship chocojar.

“Berhenti lagi kemudian saya kerja jadi set1ausaha dan ilmu yang saya dapat masa saya jadi set1ausaha pun banyak memb4ntu sebab masa tu saya tengok cara kerja ex-b0ss saya.

“Pada saya kita bila bekerja ni bukanlah bekerja semata-mata kita kena juga grab ilmu untuk masa depan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment