S1stem e-Testing Bakal Diuj1 Bermula Disember, Bakal Bendvng Kes ‘Bel1’ Lesen

Menurut pengumvman dari Bursa Malaysia baru-baru ini, MyEG tel4h menerima kelulusan daripada Jab4tan Pengangkutan Jalan (JP J) untuk mula menguj1 sistem latihan dan uj1an pemanduan aut0matik atau e-Testing.

Sistem tersebut akan menjadi proof of c0ncept (POC) yang akan menilai keupayaan calon uj1an memandu.

Menurut MyEG, proses P0C itu akan berlangsung dari 1 Disember 2021 hingga 1 Febuari 2022 sebelum dinilai semula sama ada s1stem tersebut sudah sedia untuk digunakan oleh orang ramai.

Sumber: Institut Memandu Sinar

Untuk yang tidak tahu, e-Testing akan menguj1 kepakaran calon uj1an memandu secara elektronik di mana pegawai penguj1 JPJ akan memantau dari bilik kawalan di lokasi uj1an. Sebarang arahan dan kesal4han dari cal0n akan ditegur oleh pem4ntau dari bilik tersebut.

Sistem e-Testing ini sudah dicadangkan sejak tahun 2018 lagi oleh mantan Menteri Pengangkutan, YB Anth0ny Loke. Tujuan asal sistem ini diperkenalkan adalah untuk memin1makan sal4h laku yang melibatkan interaksi antara manusia seperti k3s ‘bel1’ lesen memandu dan k3s lesen ‘Kopi 0”.

Sebelum ini JP J pernah menjalankan sesi tr1al untuk e-Testing di empat institusi pemanduan di Johor. Menjelang Januari 2020, jabatan itu mengumumkan sistem tersebut akan dilaksanakan secara menyeluruh pada Jun tahun itu.

Sumber: Odisi

Walau bagaimanapun, pr0jek itu tergend4la akibat p4ndem1k C0v1d-19, di mana institusi memandu di serata negara ditutup ak1bat Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP). Ini menjejaskan usaha mereka untuk mempercepat perlaksanaan e-Testing.

Haa… lepas ni kurang sikitlah nerv0us sebab dah takde abang J PJ duduk kat sebelah, kan?

Sumber: Lowyat.net

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment