Bapa tak b0leh dengar perkataan ‘acti0n’, m0men nikahkan pengantin akhirnya diabadikan selepas 6 kali ‘take’ – “Papa tak b0leh nak explain kenapa”

LAZIMNYA pengantin lelaki yang akan mengalami deb4ran atau cem4s lebih-lebih lagi apabila tibanya saat berjabat tangan dengan tok kadi.

Namun lain pula halnya yang berlaku ketika majlis pernikahan satu pasangan ini, di mana bapa pengantin perempuan pula ‘nerv0us’ sehingga beberapa kali tersasul saat mahu menikahkan anaknya.

Listen to my dad tersasul panggil nama pengantin lelaki,” demikian kapsyen pada video yang dimuat naik di TikT0k.

Vide0 berkenaan sehingga kini meraih lebih daripada 85,000 jumlah tont0nan, selain rata-rata netizen turut terhibur menyaksikan gel4gat si bapa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, gadis bernama Leeya Ja’afar yang membuat perk0ngsian berkenaan berkata, video tersebut dirakam oleh juruvide0 ketika majlis pernikahan kakak sulungnya pada 3 November lalu.

Namun menurut Leeya, sebenarnya vide0 yang dirakam di dalam dewan ketika upacara ‘pernikahan’ tersebut adalah lak0nan semula memandangkan mereka sekeluarga mahu mencipta kenangan manis untuk diabadikan.

“Ramai yang k0men dan tertanya-tanya, agaknya berapa kali ‘take’ sehingga benar-benar sah sebab papa banyak kali tersasul.

“Sebenarnya ia lak0nan semula. Seperti yang kita semua maklum, sekarang ni musim p4ndem1k. Kakak sulung saya, Farra Ja’afar dinikahkan di Pejabat Kadi di Kluang, Johor pada sebelah pagi.

tersasul 1

Leeya (kiri) bersama ibu dan bapanya ketika majlis pernikahan kakak sulungnya.

“Di pejabat kadi tu yang hadir hanya papa, pengantin, tok kadi dan saks1 sahaja manakala ahli keluarga tak dibenarkan masuk. Memandangkan kakak merupakan anak pertama yang kahwin, jadi papa nak abadikan m0men terindah itu.

“Jadi selepas sah nikah di pejabat kadi, pengantin ke dewan untuk diraikan kedua-dua ahli keluarga terdekat. Di dewan itulah papa buat lak0nan semula menikahkan kakak supaya kami sekeluarga boleh tengok dan dirakam juruvideo.

“Tapi tak sangka, masa lak0nan semula tu papa nerv0us sangat. Mungkin sebab ramai orang. Asyik tersasul dan salah sebut nama bapa pengantin lelaki,” cerita gadis berusia 20 tahun ini sambil ketawa.

Menurut Leeya, rakaman tersebut dilakukan hampir enam kali ‘take’ sebelum benar-benar sempurna.

pengantin

Kakak sulung Leeya terdahulu sudah selamat diijabkabulkan di pejabat kadi.

“Kami ada juga tanya papa selepas rakaman tu, kenapa dia nerv0us. Tapi papa pun tak boleh nak explain kenapa datuk pengantin yang asyik bermain di kep4la, bukan nama bapa pengantin.

“Bila hafal, dia ingat. Tapi bila juruvideo sebut ‘acti0n’, dia terus nerv0us dan tersasul juga. Hakikatnya lafaz akad nikah di pejabat kadi sekali lafaz je dah sah, tapi dekat dewan sampai enam kali.

“N1at nak buat untuk kenangan… hujung-hujung memang jadi sangat mem0rable. Pasti peristiwa ini akan tetap diceritakan sampai bila-bila dalam keluarga kami,” ujar Leeya yang merupakan anak keempat daripada lima adik beradik.

Bercerita mengenai perwatakan bapanya pula, Leeya yang juga penuntut di K0lej Matrikulasi Johor berkata, bapanya, Ja’afar Abdul Wahab, 57, merupakan seorang yang lucu dan sp0rting.

“Papa ni kalau ikutkan muka dia, memang orang ingat gar4ng sebab misainya. Tapi papa sebenarnya suka buat lawak, tenang, pemurah dan sp0rting. Tapi bab tersasul tu memang ‘real’ sebab dia nerv0us.

“Sebenarnya ini video kedua papa yang v1ral. Sebelum ini videonya dengan kucing kami raih 2.6 jut4 views. Bila tahu v1ral lagi, dia macam ‘aduhhhh v1ral lagi!’

tersasul 2

Leeya mended4hkan bapanya seorang yang lucu meskipun dari luaran kelihatan gar4ng.

“Memang tak sangka pun nak v1ral lagi sebab saja kongsi ins1den lucu. Cuma saya nak jelaskan sikit, sebab ada juga yang pertikai pr0sedur 0perasi standard (S0P) di dewan tu sebab kami tak pakai mask.

“Sebenarnya kami buka mask sebab nak ambil gambar dan vide0 saja ketika di dewan tu. Dan bilangan individu dalam dewan itu hanya famili dua belah p1hak serta team juruvideo sebab ada limit. Kami bukan langg4r S0P.

“Lagipun memang tak lama majlisnya. Hanya bergambar, rekod video sebab kami nak habiskan cepat,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment