Dapat tempahan sh0rt n0tice, 3 hari je penuh b0net angkut 2 jambangan bunga gergasi… walau t4k kenal cust0mer, peni4ga anggap ia rezeki lu4r biasa!

BUKAN calang-calang saiz, sebaliknya penuh satu b0net kereta dek penangan ‘giant b0uquet’ atau jambangan duit gergasi yang digubah oleh wanita ini.

Vide0 di sebalik tabir ketika jambangan itu dimasukkan ke dalam b0net sehingga tempat duduk bahagian belakang terpaksa ‘direb4hkan’, benar-benar membuatkan ramai yang terkes1ma.

“Di sebalik tabir. Hantar pakai Myvi je… nak keluarkan b0uquet ni pun ada cara. Belum ada rezeki nak pakai kereta besar,” demikian kapsyen yang ditulis pada perk0ngsian berkenaan.

Sehingga kini vide0 tersebut meraih lebih daripada 1.2 jut4 jumlah tont0nan selain dibanjiri dengan ribuan k0men netizen!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Nor Aziemah Ahmad, jambangan di dalam vide0 tersebut adalah satu daripada dua jambangan gergasi yang ditempah oleh se0rang wanita sebagai kejvtan kepada kedua ibu dan bapanya.

“Ini bukan kali pertama, sebaliknya sebelum ini sudah tiga atau empat kali saya menerima tempahan untuk siapkan giant b0uquet ni.

“Yang dalam video v1ral ini adalah 0rder daripada seorang cust0mer untuk kedua ibu bapa sempena hari lahir bapanya. Bukan satu, sebaliknya dia tempah dua giant b0uquet!

“Kebiasaannya untuk tempahan giant b0uquet, saya galakkan buat tempahan seminggu awal daripada tarikh penghantaran. Tapi cust0mer wanita ini WhatsApp saya tiga hari sebelum tarikh delivery. Memang sh0rt n0tice.

bunga duit 1

Nor Aziemah memasukkan jambangan gergasi ke dalam b0net untuk dihantar kepada penerima.

“Selalunya saya buat seorang diri saja 0rder customer, tapi kali ini terpaksa minta b4ntuan daripada seorang rakan,” ujar wanita berusia 29 tahun ini.

Menurutnya, untuk jambangan besar tersebut, ia memerlukan antara 500 sehingga 600 keping wang kertas.

“Maknanya untuk 0rder cust0mer ini, lebih daripada 1,000 keping yang perlu digulung dan digubah. Memang di luar kemampuan saya,” ujarnya sambil menambah, dua jambangan tersebut berjaya disiapkan dalam tempoh tiga hari.

bunga duit 2

Nor Aziemah (kiri), pemb4ntu (kanan) bersama pelanggannya (berbaju merah) serta kedua ibu bapanya yang menerima kejvtan jambangan gergasi.

Menurut Noraziemah yang menetap di Kluang, Johor, sungguhpun boleh dikatakan tempahan kali ini sedikit sebanyak agak mencabar, namun dia menganggap ia adalah rezeki yang t1dak disangka-sangka.

“Cust0mer yang ini dia Whatsapp saya dan beritahu nak 0rder dua jambangan besar. Dia hanya tanya berapa keping wang kertas yang diperlukan, dia langsung tak tanya h4rga untuk serv1ce ini.

“Saya mulanya tertanya-tanya, dia okay ke nanti dengan h4rga yang saya letak tapi bila diberitahu, dia terus bank-1n. Saya jarang sekali dapat cust0mer macam ini. Kiranya ia memudahkan tugas saya.

“Saya bersyukur dapat cust0mer macam dia, bagi saya ia rezeki luar biasa. Walaupun dia tak kenal saya, tapi dia letakkan kepercayaan pada saya. Itu yang membuatkan kita nak buat kerja pun ser0nok,” ujarnya sambil menambah, dua jambangan tersebut dihantar menggunakan kereta Myvi dan juga Alza.

Bercerita mengenai kerjayanya, Nor Aziemah berkata dia baharu setahun berjinak-jinak dengan b1snes gubahan jambangan selepas nekad berhenti kerja November tahun lalu.

gubahan

Kreatif… antara gubahan hasil kerja tangan Nor Aziemah.

“Sebelum ni saya bekerja makan gaj1 selama lapan tahun dalam bidang kraf. Saya buat b1snes ini part time masa tu.

“Bulan November tahun lalu saya nekad res1gn. Mula-mula ada juga rasa r4gu-r4gu dalam diri masa nak mulakan b1snes ini. Tapi saya teruskan juga. Pengalaman dan kemahiran yang saya ada, saya cuba praktikkan.

“Alhamdulillah, makin lama makin dapat sambutan luar biasa. Dengan kerja inilah, saya boleh tolong family, ren0vate rumah mak dan bel1kan apa yang dia mahukan.

“Cara saya, saya akan utamakan keluarga dan mereka yang memerlukan kerana saya percaya rezeki akan lebih melimpah. Saya juga bertuah kerana mendapat sokongan dan doa dari suami, keluarga dan mentua,” ujarnya lagi.

gubahan 2

Antara gubahan menarik daripada Nor Aziemah.

Sama sekali tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r, Nor Aziemah dalam masa yang sama turut melahirkan rasa terh4ru dengan komen-komen netizen.

“Bagi saya, saya akan buat yang terbaik setiap tempahan. Selagi tak cantik dekat mata, saya buka balik. Kualiti dan kepuasan pelanggan amat penting.

“Seronok bila mereka cakap gubahan saya membuatkan mereka rambang mata. Itu buat saya rasa lagi bersemangat,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment