Sekeluarga p4nik! Wajah kakak membengk4k, ses4k nafas sebaik tiba di puncak Gunung Ledang – “Dia tak boleh naf4s, minta nak turun cepat”

S1APA sangka, aktiviti mendaki gunung sempena cuti Deep4vali bersama keluarga minggu lalu menjadi pengalaman yang paling tidak akan dilupakan oleh wanita ini.

Tidak semena-mena, wajahnya membengk4k tidak lama selepas dia dan ahli keluarga lain selesai mendaki dan melepaskan lel4h dengan bermandi-manda di air terjun yang terletak di puncak.

“Dah pen4t daki sampai atas, dah sy0k-sy0k… tiba-tiba muka dia bengk4k, susah nak bernaf4s, badan gat4l-gat4l. Terpaksa turun cepat-cepat pergi h0spital,” demikian tulis kapsyen pada vide0 yang dimuat naik di aplikasi TikT0k.

Sehingga kini vide0 berkenaan meraih lebih 2 jut4 jumlah t0ntonan selain dibanjiri dengan k0men netizen yang meluahkan pelbagai reaksi dan pendapat bersabit situasi yang dihadapi wanita berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sebahagian daripadanya mengaitkan apa yang men1mpa wanita tersebut mempunyai kaitan dengan g4ngguan.

Menurut Nur Afrina Syafiqah Mohd Zuki, wanita berwajah bengk4k di dalam vide0 tersebut adalah kakaknya, Nur Amirah Aida.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Nur Afrina menjelaskan situasi yang men1mpa kakaknya itu adalah disebabkan al4han terhadap makanan laut.

muka bengkak 1

Nur Afrina dan keluarganya beriadah di K0lam Puteri dekat Gunung Ledang, minggu lalu.

“Masa tu kami satu keluarga besar beriadah di Gunung Ledang. Sebelum hiking, kami makan dulu dekat bawah. Ala-ala piknik. Kakak saya makan mi goreng yang ada udang, tapi dia makan mi saja sebab dia memang tahu dia alerg1k makanan laut.

“Sebelum-sebelum ini al4han dia ringan saja walaupun makanan tu bercampur dengan makanan laut. Sebab tu dia makan mi goreng tu.

“Kemudian kami hiking, siap ke K0lam Puteri yang terletak dekat atas. Ambil masa 30 minit juga nak mendaki. Masa dekat atas, saya perasan dia asyik bers1n, h1dung merah dan m4ta pun berair.

“Tiba-tiba dia mengadu ses4k nafas. Kami ingatkan semput sebab dia memang pernah kena asm4… mungkin sebab pen4t hiking. Tapi keadaan jadi pan1k bila dia kata tak boleh n4fas dan minta nak turun cepat,” ceritanya mengimbas kembali peristiwa berkenaan.

muka bengkak 2

Nur Amirah Aida dikejarkan ke sebuah h0spital di Tangkak dan disahkan mengalami alerg1.

Wanita berusia 21 tahun ini berkata, mereka bergegas turun dengan pantas kerana keadaan kakaknya makin memburvk apabila wajah dan matanya mulai bengk4k sehingga menganggu penglihatan.

“Rasanya kami sempat ada dekat atas lebih kurang 10 minit saja. Kami memang syak sebab al4han tapi risau sebab dia tak pernah jadi ses4k nafas. H0spital pun bukannya dekat.

“Sampai dekat bawah, terus mak bergegas bawa kakak pergi h0spital dekat Tangkak. Dia masuk zon merah dan diberi sunt1kan. D0ktor kata sebab ‘allerg1c react1on’… mujur tak kena tahan w4d,” ujarnya sambil menambah, mereka sekeluarga menetap di Muar.

Nur Afrina berkata keadaan kakaknya semakin pulih dan bengk4k di wajahnya makin surut pada keesokan hari.

“Kakak memang f0bia dah kalau tengok udang selepas ins1den tu. Ini pengalaman kedua dia masuk h0spital. Sebelum ni dia pernah kena ser4ngan asm4 masa dia sekolah rendah… agak teruk juga masa tu,” ceritanya yang juga penuntut di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Selangor.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r sehingga meraih jumlah tontonan yang tinggi, Nur Afrina berkata dia sekadar mahu berk0ngsi kisah yang berlaku agar dapat dijadikan teladan kepada orang lain.

komen muka bengkak

Antara k0men netizen yang turut mengaitkan ins1den menimpa Nur Amirah dengan unsur m1stik.

“Seeloknya sebelum hiking, contr0l makan. Memang kena makan untuk tenaga, tapi jangan makan sembarangan.

“Tak sangka boleh v1ral sampai beribu k0men. Saya nak tergelak baca sebab macam-macam orang teka. Ada yang teka kena seng4t tebuan, kena kenc1ng j1n lah dan macam-macam lagi. Siap ada yang cakap t4kut nak pergi Gunung Ledang sebab t4kut benda sama berlaku.

“Ada yang m4rah sebab saya lambat bagi penjelasan. Kemudian barulah saya post satu video berasingan sebab dah ramai salah faham tentang apa yang berlaku. Tiada unsur m1stik pun,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment