Tiap hari ada saja pelanggan makan tak bay4r, peni4ga di Perlis ded4h pernah rugi hampir RM1,000 semalam! – Semasa | mStar

DI SAAT pen1aga sedang cuba untuk bangk1t semula selepas hampir dua tahun tidak ber0perasi akibat penul4ran wab4k c0vld-19 dan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP), masih ada ramai p1hak yang dilihat cuba untuk mengambil kesempatan.

Selain isu peningkatan k0s bahan mentah tinggi, ada diantara pen1aga juga terpaksa berdepan dengan sikap pelanggan yang makan tanpa b4yar.

Sikap tidak bertanggungjawab ini menyebabkan seorang peniaga kerug1an sehingga hampir RM1,000 dalam temp0h hanya sehari.

Bercakap kepada mStar, se0rang pengurus sebuah rest0ran makanan western di Kangar, Perlis berkata, mereka sering berdepan dengan 1su dimana pelanggan datang ke kedai untuk makan, kemudian berlalu pergi begitu sahaja.

“Kedai kami menggunakan s1stem 0nline, kalau katakan ada meja yang belum jelaskan bay4ran jadi kami dapat kesan menerusi s1stem yang kami guna, bila orang datang b4yar kita akan tekan nombor meja dan secara aut0m4tik meja tersebut akan kosong, jadi pel4nggan lain boleh duduk di situ.

“Tapi setiap malam bila buat cl0sing, akan ada satu dua meja yang dalam s1stem kita boleh nampak mereka tak bay4r dan selalunya nilai dia bawah RM100.

“Cuma baru-baru ni ada dua meja yang tidak b4yar dan nilainya mencecah RM1,000,” katanya.

Sebuah rest0ren mengalami kerug1an hampir setiap hari kerana terdapat segelintir pelanggan yang makan dikedainya kemudian pulang tanpa membuat bay4ran. (Gambar File)

Tambahnya, sepanjang hampir setahun dia bekerja disitu, t1dak ada pelanggan yang “terlupa” bay4r hadir semula untuk membuat bay4ran.

Pengurus yang berusia 28 tahun ini berkata, perbuatan sesetengah pelanggan yang tidak berhati pervt ini menjejaskan pendapatan pen1aga yang turut terpaksa berdepan dengan kenaikan h4rga kos bahan mentah.

“Sebagai pengurus saya rasa ralat juga bila berdepan dengan k3s-k3s macam ni, pemilik kedai paling terkesan sebab dia terpaksa t4nggung kerug1an, kalau sikit-sikit, sebelum ni dia kata takpe dia halalkan je tapi bila melibatkan k0s yang banyak kes1an dia.

“Dah la h4rga barang macam ayam tinggi, sebelum ni kami buat chicken ch0p atau grill guna paha ayam tapi sejak dua tiga minggu ni susah sangat nak dapat st0k ayam jadi kami terp4ksa guna isi ayam sebab kami nak pastikan h4rga makanan kami mampu milik,” katanya.

Selain itu, jelasnya, akibat tidak sanggup lagi men4nggung kerug1an, mereka kini membuat keputusan untuk menukar s1stem pesanan makanan di kedai dengan meminta pelanggan memb4yar sebaik sahaja pesanan dibuat.

“Sebelum ni kamu pernah guna s1stem ni, maksudnya orang perlu bay4r dulu selepas membuat pesanan tapi ada pelanggan yang mempers0alkan, “kenapa t4k percaya pelanggan ke?”

Owner kedai ni baik, dia tak nak sus4hkan pelanggan jadi dia pun cakap tak pay4hlah, masa tu kita guna sistem lama iaitu makan dulu lepas tu baru bay4r,” katanya, menambah mereka akan menggunakan sistem pesanan baru bermula Khamis ini.

Sumber : mStar

Leave a Comment