Hujan teng4h lebat, mak kerah 2 anak b4ntu selamatkan p0k0k keladi… alasannya t4kut lemas! Rumah dah macam mini nurseri, mujur t4k pandai 0nline banking

“SELAIN tupperware, pok0k keladi juga menjadi kesayangan emak-emak!”

Demikian antara k0men lucu yang dil0ntarkan netizen terhadap satu video yang dik0ngsikan oleh seorang wanita mengenai h0bi ibunya di aplikasi TikT0k.

Dalam video berkenaan, kelihatan deretan pokok keladi milik ibu wanita tersebut ‘diselam4tkan’ dan diletakkan di tempat tinggi kerana b1mbang dinaiki air.

“Hujan lebat sampai air naik, korang teng0k la mak aku selam4tkan apa. Mak aku selamatkan pokok keladi t4kut lem4s!” demikian tulis kapsyen pada vide0 yang sehingga kini meraih lebih daripada 214,000 jumlah tontonan.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Nadia Fatihah Che Deraman berkata ketika kejadian, kampungnya yang terletak di Pengkalan Chepa, Kelantan dilanda hujan lebat sehingga kawasan halaman rumahnya dinaiki air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kisahnya, kampung saya semalam (Rabu) dilanda hujan selebat-lebatnya. Mak b1mbang pasu pokok keladi dia tenggel4m… pokok keladi tak boleh kena air sangat, nanti m4ti.

“Masa tengah hujan lebat itulah dia gigih angkut dan selam4tkan pokok keladi letak tempat tinggi sambil dibantu oleh saya dan adik.

“Kami angkut cepat-cepat sebab hujan lebat, tak sempat nak susun pun asal dapat selam4tkan dulu pokok bunga kesayangan mak,” cerita wanita berusia 28 tahun ini.

keladi 1

Antara koleksi keladi milik ibu Nadia.

Senang disapa sebagai Nadia, wanita ini berkata ibunya, Rahimah Hussin, 57, sememangnya mempunyai hobi menanam pokok bunga dan pok0k hiasan.

“Namun minat menanam keladi mula bercambah rasa-rasanya masa Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP). Masa tu tak pergi mana-mana, kebetulan musim keladi pula. Mak akan bertukar-tukar dengan jiran-jiran dan kawan sekampung.

keladi 2

Ibu Nadia mula mengumpul pok0k keladi sejak PKP.

“Sekarang ni bila nurseri bunga dah mula boleh ber0perasi, selalu dia cari keladi nak bel1. Kadang-kadang saya, kadang-kadang adik yang teman. Dia akan cari spes1es keladi yang masih belum dimiliki untuk dijadikan koleksi.

“Mujurlah mak tak pandai 0nline banking. Kalau tidak, mahu habis du1t rasanya dia borong dekat grup pokok bunga di laman s0sial ataupun di Shopee. Sekarang ni pun laman rumah dah jadi macam mini nurseri. Mak ju4l juga kalau ada yang nak bel1… boleh juga buat duit sambil-sambil.

“Selain keladi, ada juga pokok-pokok bunga lain yang mak tanam di laman rumah. Tapi sekarang ni yang dia paling sayang, tentulah keladi. Lebih-lebih lagi harga keladi mah4l sekarang,” ujarnya yang menetap di Kota Bharu.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r, Nadia berkata dia tidak menyangka rata-rata netizen turut berko0gsi kisah ibu masing-masing yang juga mempunyai hobi menanam pokok keladi.

komen

Antara k0men lucu netizen terhadap perk0ngsian Nadia.

“Saya pun terkejvt, ini pertama kali video saya v1ral. Mungkin sebab ia ‘relate’ dengan situasi sekarang yang rata-rata tanam keladi.

“Kebanyakan yang k0men pun cakap mak mereka minat keladi. Ada juga yang share kisah lucu masing-masing. Bila baca k0men-komen ni saya tergelak je. Ingat mak saya seorang yang 0bses keladi, ramai lagi rupa-rupanya,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment