N4k ikan kembung, dibelinya ikan Uji R4shid… si isteri dapat idea bantu suami beli barang dapur, yang penting t4k tersilap lagi – “Kalau bab mengemas dia tip t0p”

NAK mengharapkan si suami bel1 barang dapur ni memang mencabar, apatah lagi kalau orangnya lurus bendvl.

Maka senarai yang disediakan si isteri pun kenalah extra padu.

Baru-baru ini seorang pengguna media s0sial berkongsi video senarai bergambar yang disediakan untuk suami yang membantunya membel1 barangan dapur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Detail!,” tulis seorang warga maya.

Bercakap kepada mStar, Siti Aisyah Misran, 38 berkata, idea untuk membuat senarai bergambar tersebut timbul disebabkan sikap sambil lew4 suaminya, iaitu Dr Mohd Yissni Hashim, 44 tahun.

Tambahnya, senarai bergambar tersebut juga diharap dapat mengelakkan “tr4gedi” tersalah bel1 yang pernah berlaku sebelum ini.

“Pagi tu saya minta b4ntuan suami sebelum dia ke pej4bat untuk bel1kan bahan memasak sempena jamuan ibu saya khatam Al-Quran secara bertalaqi.

“Sebelum ni saya pernah suruh dia bel1 ikan kembung nak buat laksa dia bawa balik ikan Uj1 Rashid.

“Jadi nak elakkan dia tersalah bel1, saya pun siap-siap G00gle gambar kemudian beritahu dengan jelas supaya suami tak salah bel1 bahan-bahan nak masak tom yam,” katanya sambil menambah suaminya pensy4rah di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Batu Pahat, Johor.

Suami Aisyah akan menelefonnya setiap kali keluar membel1 barangan dapur bersendirian.

Aisyah yang bern1aga secara dalam talian berkata suaminya kebiasaannya akan menelefonnya setiap kali keluar untuk membel1 barangan dapur secara bersendirian.

“Selalu time membel1 kalau tak tahu dia akan buat video call, tu kalau dia bawa ph0ne, kalau tak bawa, memang dia ikut apa yang saya order je.

“Kalau tak ada yang di0rder memang tak bel1, kalau kata 2 biji memang 2 biji la dia beli!

“Jadi untuk tak mahu dia lambat pergi kerja, tak nak dia sibuk-sibuk nak call atau buat vide0 call saya bagi gambar siap-siap,” katanya.

Menurut Aisyah, usahanya kali ini berbal0i kerana suaminya pulang dengan barangan yang lengkap.

“Alhamdulillah semua barang ada, sebab tu masa dah siap masak saya WhatsApp suami beritahu dia lulus dengan jayanya.

“Dia mudahkan kerja saya nak masak, sekali gus saya ada c0ntent nak letak di TikT0k,” sel0rohnya.

Usaha Aisyah tidak s1a-s1a, suaminya berjaya membel1 semua barangan yang diperlukan.

Walaupun kurang gemar membel1 barangan dapur, Aisyah berkata suaminya seorang yang sangat mahir dalam hal mengemas rumah, mencuci dan melipat pakaian.

“Suami saya memang paling tak suka kena bel1 barangan dapur sebab dia rasa rum1t tapi bab mengemas rumah, basuh baju, lipat kain memang tip t0p.

“Begitulah setiap pas4ngan saling lengkap melengkapi,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment