Wanita Bek4s H0usekeeping H0tel K0ngsi Tips R4hsia Yang Berguna Kalau Nak Bermalam Di H0tel

Wanita Bekas H0usekeeping H0tel K0ngsi Tips Rahs1a Yang Berguna Buat Anda Kalau Nak Bermalam Di H0tel. Biasanya bilik h0tel akan dikemas oleh pekerja dalam jangka masa 30 minit atau kurang daripada itu. Oleh itu, ada kemungkinan kebanyakan peralatan di h0tel mungkin tidak sebersih yang anda jangkakan meskipun ianya kelihatan berkilat dan kemas.

Se0rang Wanita bek4s h0usekeeping H0tel berk0ngsikan beberapa rahs1a dan tips jika mahu bermalam di h0tel, terutamanya jika anda wanita, pastikan anda tahu akan t1ps-t1ps dibawah ini.

Rahs1a 1 : J4ngan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menj1j1kkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja. Dalam satu pended4han oleh F0x News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dip4sang di h0tel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.Wanita Bekas Housekeeping Hotel Kongsi Tips Rahsia Yang Berguna Kalau Nak Bermalam Di Hotel

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala k0tor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci m4ngkuk t4ndas. Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air pan4s sebelum menggunakannya.

Rahs1a 2 : J4ngan Guna Cerek Air di Bilik

Ah! Cerek air di bilik h0tel .. siapa yang tidak sukakannya? Memang best bila boleh membancuh teh dan kopi di bilik yang sejuk. Tetapi dalam satu pended4han di dalam majalah Salo0n, seorang pengemas bilik meng4kui yang ada satu perkara yang pel1k mengenai cerek air. Cerek sebenarnya kerap dijadikan tempat meletak k0nd*m terpakai.

Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil k0nd*m tersebut. Begini rutin pembers1han beliau. Pertama bu4ng benda tersebut. Kemudian sembvr pencuci, bilas dengan air pan4s dan ulang jika lek1t ceca1r masih ada.

Tambahnya lagi, beliau terlalu kerap menemui s1sa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau kerap terbayang apa yang terjadi di bilik h0tel.Wanita Bekas Housekeeping Hotel Kongsi Tips Rahsia Yang Berguna Kalau Nak Bermalam Di Hotel

Kes1lapan 3 : Pintu H0tel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di h0tel bajet atau h0tel mewah, bawa sendal pintu anda untuk kesel4matan. Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa?Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselam4tan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka. Sistem kunci rantai dan sistem kad elektr0nik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang lu4r ataupun staff hotel sendiri.

Jadi anda perlukan send4l anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghal4ng orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pas4ngan anda dan anak-anak sedang tidur.

Rahs1a 4 : Jangan Guna Air Dari Pa1p Untuk Minum

Jika anda menginap lama di h0tel, guna air mineral sebagai air minuman. J4ngan gunakan air paip dari bilik air, terutamanya jika anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercem4r dari s1sa naj1s manusia dan r4cun serangga seperti di Cameron Highland. Kisah anak-anak c1rit b1rit selepas pulang dari situ adalah perkara biasa.

Kalau itu belum membuatkan anda r1sau, pernah dengar kisah dua pelanc0ng Br1tain di Cecil Hotel, Los Angeles? Tidak tahan dengan rasa air yang agak pel1k mereka melap0rkannya kepada p1hak hotel. Setelah di selidiki, staff h0tel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kot0r untuk mandi, minum dan mengg0sok gigi. Kenapa?

Kerana ada may4t seorang wanita Cina telah merepvt lebih 2 minggu di dalam t4ngki air yang digunakan di seluruh hotel.

Rahs1a 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin m4ti muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diper1ksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah di dalam bangunan tinggi seperti di Kuala Lumpur.

Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kan4k-kan4k dan juga orang dewasa yang j4tuh disebabkan mereka bersandar di tingkap h0tel. Tidak kiralah samada h0tel tersebut h0tel murah atau h0tel mewah, kedua-duanya tidak selamat. T4k percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google h0tel window fall.

5 rahs1a ini hanya kakitangan h0tel sahaja yang tahu. Jadi nanti bila anda bercuti lagi, pastikan anda bawa sendiri cawan anda dan gunakan air mineral untuk minum.

Gunakan tip praktikal ini supaya cuti yang sepatutnya menggembirakan tidak jadi m1mpi nger1.

1. Pilih Tingkat Yang Betul

Tingkat paling bawah adalah antara tingkat yang patut anda j4uhi — terutamanya jika ia jauh dari lobi. Jika anda tidak dapat mengelak, minta agar diberi bilik yang pintunya mengh4dap kawasan dalaman h0tel, dan bukannya menghadap jalan raya atau tempat letak kereta.

Ini kerana tingkat bawah merupakan sasaran mudah bagi mereka yang ingin memec4h masuk ke bilik h0tel anda.

J4uhi juga bilik-bilik di tingkat 6 dan ke atas kerana jika terjadi kebak4ran besar, anda mungkin gag4l diselamatkan. Ini kerana kebanyakan tangga b0mba hanya boleh mencapai ke tingkat 5 atau 6 sahaja.

Bilik paling ideal adalah yang di tingkat 3 atau tingkat 4. Jika terjadi kebak4ran, anda mudah diselam4tkan. Bilik di sini juga tidak sepantas untuk di akses oleh penjenay4h seperti di tingkat lebih rendah.

Syar1kat-syar1kat antarabangsa yang telah berpengalaman dengan kris1s jenay4h kebanyakannya mempunyai k0ntrak kh4s dengan hotel agar memberikan bilik di tingkat-tingkat ini untuk staff mereka.

2. Bawa Sendal Pintu

Alat kesel4matan yang murah, ringan dan boleh dibel1 di mana-mana. Benda mudah ini mungkin menjadi sebab anda selamat — tidak kiralah jika anda menginap di hotel 5 bintang atau hotel mur4h yang dibina di dalam bangunan rumah kedai.

Secanggih manapun sistem keselam4tan hotel anda, ia boleh dipec4h masuk tanpa meningg4lkan kesan. Pilihan terbaik anda ialah gunakan de4d-bolt di pintu bersama sendal pintu yang anda bawa sendiri dari rumah.

Setiap kali anda berada di bilik, selitkan sendal getah ini di bawah pintu bilik. Alat kecil dan murah ini akan menjadi penghalang terakhir jika penjenay4h berjaya memat4hkan semua sistem keselam4tan yang dipasang di pintu bilik hotel.

Benda terakhir yang anda tidak mahu terjadi ialah penjenay4h memasuki bilik anda sewaktu anda sedang tidur.

3. Biarkan Televisyen dan Lampu Terpasang

Membaz1r? Mungkin tidak. Membiarkan televisyen dan lampu terpasang apabila anda keluar memberi tanggapan kepada penjenay4h yang anda masih berada di dalam bilik.

Jika anda perlukan kh1dmat h0usekeeping sewaktu di luar, biarkan lampu dan televisyen terpasang, dan letakkan n0tis “Jangan G4nggu” atau “Do Not D1sturb” di tombol pintu. Sebelum keluar, telefon ke lobi dan beritahu mereka yang bilik anda boleh dibersihkan seperti biasa.

Ya, banyak hotel kini memerlukan keyc4rd bilik diletakkan ke dalam sl0t ku4sa di tepi pintu untuk memastikan sumber elektr1k bilik anda terus terpasang. Jadi minta 2 k4d bilik sewaktu anda mendaftar dan katakan ianya untuk teman sebilik yang mungkin datang kemudian.

Alternatif kedua ialah dengan menggunakan apa-apa k4d lain yang sama saiz (seperti k4d lama yang tidak diguna lagi) untuk dimasukkan ke sl0t itu (Nota: Hel4h ini mungkin berjaya untuk h0tel dengan sistem lama sahaja).

4. Wasp4da dengan K4mera Tersembunyi

Pengesan kamera tersembunyi ini mungkin dapat menyelam4tkan karier orang-orang p0litik di Malaysia

Sesiapa sahaja boleh menjadi sasaran k4mera tersembunyi. Anda tidak perlu menjadi art1s p0pular atau ahli p0litik — kerana sesiapa saja boleh menyorokkan k4mera tersembunyi di bilik anda.

Sedar-sedar, rakaman di bilik h0tel anda sudahpun ditonton rakan sekerja dan jut4an pen0nton di Y0utube.

Kamera peng1ntip yang dahulunya hanya digunapakai oleh p1hak berku4sa kini mudah dibel1 di laman web dengan h4rga di bawah RM 100. Yang men4kutkan ialah, kerana saiznya yang semakin kecil, k4mera ini boleh disembunyikan di dalam lampu meja, kotak tisu, s0ket elektrik, pengesan as4p, sehinggalah kepada 0bjek kecil seperti pen.

Jika anda tidak mahu diri anda dirakam sewaktu di dalam bilik hotel, anda boleh membel1 pengesan kamer4 tersembunyi yang ada di pasaran. Bergantung kepada jenis pengesan anda boleh mendapatkannya dengan k0s di bawah h4rga RM 150.

5. Tips Untuk Barang Berh4rga

Sewaktu di bilik, pastikan barangan berh4rga seperti passp0rt, w4ng atau d0kumen penting tidak ditinggalkan. Tetapi jika anda terpaksa meningg4lkannya, simpan atau sor0k barangan anda. Antara caranya ialah menggunakan pita pelekat dan melekatkan dokumen itu di bawah laci meja atau tempat tersor0k lainnya.

Pastikan juga lapt0p di simpan atau dikunci menggunakan kabel kesel4matan jika anda meningg4lkannya di bilik.

Jika anda mahu menyimpan barangan anda di peti bes1 bilik, uj1 peti besi itu terlebih dahulu. Ini kerana pihak h0tel yang cua1 kerap membiarkannya dengan passw0rd m4sterkey asal peti iaitu 000000. Untuk sesetengah hotel, dengan hanya menekan nombor tersebut, anda boleh menyebabkan pintu bes1 itu terbuka.

Jika ini terjadi, letakkan saja barangan anda di peti bes1 kaunter tetamu (untuk 3 bintang ke atas). Jika anda menghuni h0tel bajet, anda perlu mencari alternatif lain.

Yang paling senang — jang4n bawa barangan kesayangan anda sewaktu cuti.

6. Kenali H0tel Anda

Selepas check-in, ambil masa untuk cari tangga kecem4san. Jika terjadi kebak4ran, anda tahu di mana tempat menyelam4tkan diri.

Ambil juga beberapa minit untuk membiasakan diri anda dengan sistem telefon di bilik anda. Pastikan ianya berfungsi supaya anda dapat terus membuat panggilan kecem4san bila perlu.

Jika kunjungan kali pertama anda ke tempat letak kereta men4kutkan anda (banyak hotel mempunyai tempat letak kereta yang gelap dan sunyi), gunakan v4let parking. Ia mungkin agak m4hal, tetapi ia lebih selamat, terutamanya jika anda seorang wanita dengan kereta mewah.

Jika terjadi sebarang kecur1an, buat lap0ran p0lis kerana sesetengah barangan berh4rga yang dibeli dengan kad kred1t mungkin dilindungi 1nsuran.

7. Anda Wanita? Tips Tambahan

Pengembara wanita yang berseorangan lebih digemari oleh penjen4yah. Jika anda menginap bersendirian, anda kena lebih berhati-hati kerana anda merupakan sasaran kegemaran penjen4yah. Ini kerana kaum wanita kerap membawa barang kemas berharga, lebih mudah dilemahkan, dan menjadi b0nus untuk penjen4yah yang mempunyai m0tif s3ks.

Pastikan sewaktu anda diberi kunci bilik, tetamu lain tidak tahu akan nombor bilik anda. Sewaktu menaiki lif, pastikan juga anda tidak bersendirian dengan tetamu lelaki lain. Jika anda diser4ng di dalam lif, tekan semua butang lif agar lif berhenti dan terbuka di setiap tingkat.

Jika anda ada sebarang urusan per1badi, buat urusan di kawasan orang ramai seperti di l0bi atau di restoran di luar hotel. Kebanyakan kes jenay4h bunvh di hotel selalunya terjadi akibat pertengk4ran yang tidak terkawal di dalam bilik.

Percutian bersama keluarga atau kerja di luar kawasan yang menyebabkan anda terpaksa menginap di hotel mungkin memen4tkan. Tetapi apapun situasi anda, jaga keselam4tan diri.

Kerapkali tetamu yang tidak diundang mungkin staff h0usekeeping yang mahu membersihkan bilik. Tetapi pada masa yang sama, bilik anda juga mungkin diintai penjen4yah tegar yang baru keluar 3 bulan dari penj4ra.Jangan ambil ringan keselam4tan di bilik hotel.

Akhir kata, walau dimana pun anda berada dan menginap di hotel, jaga lah keselam4tan sentiasa. Tidak dinafikan memang ada banyak hotel yang betul-betul memberikan layan dan servis yang bagus dan hotel seperti ini selayaknya mendapat pujian. Oleh itu terpulanglah kepada kebijaksanaan anda untuk membuat pilihan yang tepat dan sesuai dengan anda.

Kredit; arenagempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment