Hantar ibu pergi h0spital sebab s4kit perut, anak tak sangka itu pertemuan terakhir mereka… sempat beri pes4n apa perlu dibuat jika ada berita mengejvtkan

KEHILANGAN insan bernama ibu sememangnya per1t untuk digambarkan.

Hampir tiga bulan pemerg1an ibu ke negeri abadi, pemuda ini berk0ngsi rasa menerusi satu video di aplikasi TikT0k.

Lambaian si ibu yang diletakkan di awal vide0, iaitu ketika berada di lapangan terbang sebelum berlepas mengerjakan umrah seolah-olah menghantar mesej untuk ‘perg1’ selama-lamanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Amirul Yik, ibunya, Suryani Ismail, 47, yang men1ngg4l dunia pada 27 Ogos lalu selepas dij4ngkiti c0vld-19, benar-benar meningg4lkan kesan mendalam buat dirinya dan keluarga.

“Dekat awal vide0 tu saya masukkan rakaman yang diambil ketika ibu pertama kali nak pergi umrah pada Januari 2020. Dia melambai-lambai, seperti simb0lik mahu pergi meningg4lkan kami.

“Sebenarnya kami tak expect pun dia p0sit1f c0vld-19. Pada mulanya, ibu sak1t perut dan kami ingat sak1t perut biasa dan tiada kaitan dengan c0vld-19. Masa tu tak nampak langsung simpt0m lain.

“Lama-kelamaan, ibu lem4h dan tak l4rat. Saya ajak juga pergi kl1nik buat check up… masa tu waktu menunjukkan pukul 12 tengah malam dah. Ibu buat uj1an calitan sekali. Tapi keputusan uj1an kena tunggu sehari.

“Tapi sebelum keputusan keluar, tak lama tu ibu meng4du tak tahan sak1t dan ajak pergi h0spital. Kami berat hati juga sebab memikirkan di h0spital, ibu lebih terded4h dengan risik0 j4ngkitan c0vld-19 namun kami akhirnya akur kerana mahu ibu dapatkan raw4tan,” kata pemuda berusia 21 tahun ini.

MAK 1

Amirul bersama arw4h ibunya sebelum berlepas untuk mengerjakan umrah pada Januari 2020.

Amirul berkata, keputusan uj1an calitan akhirnya mengesahkan bahawa ibunya p0sitif c0vld-19.

“Memandangkan ibu p0sitif, kami sekeluarga semua buat sw4b test dan hasilnya enam orang ahli keluarga termasuk saya p0sitif. Hanya adik bongsu saja yang negat1f. Tiga daripada kami dikuar4ntin di rumah termasuk saya, manakala tiga yang lain di pusat kuar4ntin.

“Dua hari pertama ibu di h0spital, keadaannya nampak okay walaupun agak lem4h. Kami selalu buat video call. Masuk hari ketiga, ibu perlukan b4ntuan 0ksigen 50 peratus.

MAK 2

Arw4h ibu bersama bapanya.

“Tak lama tu, d0ktor maklumkan p1hak mereka kena t1durkan ibu. Anak dan suami mana yang tak sed1h. Kita tahu, kalau 1ntubate, peluang antara hidup dan m4ti adalah 50-50,” cerita anak ketiga daripada empat adik beradik ini.

Menurut Amirul, setiap hari d0ktor akan menghubvngi keluarganya untuk memaklumkan perkembangan semasa ibunya.

Namun panggilan yang diterima pada petang 26 Ogos benar-benar membuatkan mereka tersent4k dan diselubungi seribu satu perasaan.

“Masa tu kami sekeluarga ada dalam vide0 call tu. D0kt0r beritahu situasi ibu ketika itu… kata d0ktor, p4ru-p4ru dan buah p1nggang dah r0sak, dan hampir pakai sepenuhnya b4ntuan 0ksigen. D0ktor juga beritahu, mungkin malam tu ibu dah tak ada.

“T1pulah tak sed1h. T4kut kehilangan, terkejvt… semua bercampur baur. Selepas satu-satunya adik ibu buat video call dengannya tengah malam tu, ibu hembvskan naf4s terakhir. Mungkin ibu tunggu adik dia,” katanya yang menetap di Cheras.

Tambah Amirul, sebagai salah seorang anak yang sememangnya rapat dengan arw4h ibu, dia sendiri mengambil masa selama dua bulan untuk benar-benar bangkit daripada kesed1han.

“Saya ingat sebelum ibu masuk h0spital, dia panggil kami adik beradik. Seolah-olah beri amanat. Katanya, kalau ada berita mengejvtkan, misal kata dia ‘perg1’, jagalah satu sama lain, jaga ayah.

FAMILI

Gambar kenangan Amirul (kiri, belakang) bersama arw4h ibu dan keluarga ketika hari raya baru-baru ini.

“Saya k0ngsi video tu sebenarnya hanya untuk kenangan. Dan saya nak sampaikan kepada semua, bahawa ibu adalah segalanya. Saya ingat kata-kata ibu, buat apa cari pahala kat luar, dekat dalam rumah pun boleh buat pahala. Apa-apa berkaitan ibu, semua pahala.

“Ramai juga share cerita sama, keh1langan orang tersayang. Dan mereka kata saya kuat. Sebenarnya saya tak kuat. Dua bulan saya ambil masa nak ‘heal’. Rindu tu sampai sekarang ada lagi.

“Sesiapa yang masih ada mak dan ayah atau orang tersayang, ambillah seberapa banyak gambar atau video. Kalau mereka dah tak ada, maka tak ada dah m0men tu,” katanya lagi.

Sumber  mStar

Leave a Comment