Wah! ‘Nasi kek‘ makin p0pular, tapi ramai juga t4k tahu cara nak makan… lepas tiup lilin kena p0t0ng ke?

NAK raikan hari jadi tapi t4k suka makan kek?

Tak jadi mas4lah.

Sebut sahaja sajian pengganti yang diinginkan – nasi lemak, mi goreng, nasi goreng, mi segera, malah nasi beriani kambing berbentuk kek juga kini ada diju4l di Muar, Johor.

“W0w kreatif, biasa tengok kek, ini idea baru,” k0men seorang warga maya pada vide0 yang memaparkan kek nasi beriani yang setakat ini sudah mencapai hampir 300,000 tontonan.

Pemilik Village Cake Studi0 Muar, Nabila Atika Halim berkata idea untuk menghasilkan kek lain dari yang lain ini lahir bagi memenuhi permintaan pelanggan yang tidak sukakan kek serta buat mereka yang inginkan kelainan dalam menyambut hari jadi atau majlis keraian lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


Cust0mer ni suka request macam-macam lebih-lebih lagi mereka yang suka benda lain dari lain atau mereka yang tak suka makan kek.

“Walaupun tak suka kek mereka tetap nak raikan tarikh istimewa dengan juadah yang berbentuk kek, jadi dari situ kami mula buka 0rder kek yang berasaskan makanan ruji ini.

“Saya buat kek ini berdasarkan pemerhatian dan situasi sebab saya memang self-learner,” katanya yang menjadikan abangnya Chef Zam Akmal sebagai ment0r.

Kek nasi beriani kambing yang menjadi pilihan pel4nggan.

Mesra dipanggil Abil, wanita berusia 28 tahun yang tinggal di Muar, Johor ini berkata permintaan terhadap kek nasi serta makanan ruji lain ini amat menggalakkan.

“Pelanggan memang selalu repeat 0rder, kemudian kami juga ada dapat pel4nggan baru… sehari maks1mum kami buat 30 biji kek.

“Tapi tak tentu juga, ada yang suka kek sebegini dan ada juga yang sukakan kek yang real,” katanya, sambil menambah dia mula menju4l kek ‘rare’ ini sejak tahun ini.

Jelasnya, urusan bagi menghasilkan kek tersebut lebih mudah memandangkan suaminya sendiri mempunyai rangkaian rest0ran serta serv1s katering.

“Nak buat kek jenis ni cabarannya adalah cepat bas1, tahan sehari je tak macam kek biasa dan satu lagi dari segi c0sting.

“Nasi ni agak mah4l, terutama nasi beriani, kalau bel1 dengan orang lu4r satu pax nasi beriani dag1ng dah RM10.

“Kami mudah sikit sebab suami ada rangkaian rest0ran dan katering,” katanya, sambil menambah dia mengambil masa sekitar sejam untuk menggubah kek tersebut.

Abil mengambil sekitar sejam untuk menghias kek nasi.

Bergantung kepada jenis kek yang dipilih, kek nasi yang boleh dimakan sekitar enam hingga lapan orang ini diju4l pada harga RM70 hingga RM100.

“Nak makan memang ceduk je, tak perlu p0t0ng.. tepi keliling ada plastik lut sinar, jadi lepas tiup lilin terus ceduk,” katanya yang turut menyediakan tambahan lauk yang perlu ditempah secara berasingan.

Mereka turut menerima tempahan kek kahwin dan lain-lain.

Bermula sebagai h0me baker sejak 2012, Abil kini memiliki sebuah kedai yang menerima tempahan kek kahwin, gubahan bunga serta hadiah di kawasan Muar.

“Saya mula bern1aga secara pr0fesi0nal pada awal tahun 2018, ni dah mula ada kedai fizikal tapi kalau secara h0me baker saya dah mula dari tahun 2012 lagi.

“Saya ada sebuah kedai kek dan gifts, kami akan sediakan item-item untuk surpr1se delivery dan kami juga menerima tempahan untuk kek kahwin dan sebagainya,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment