G4dis India Muslim nyanyi lagu Suci Dal4m Debu versi Tamil t4k sangka dapat peminat berbilang bangsa selepas tul4r di TikT0k

BAKAT nyanyian gad1s Ind1a Musl1m ini membolehkan dia mengumpul peminat tersendiri di media s0sial.

Menurut Shameera Mardiana Mohamad Haniffa, 21, dia terharu apabila bakatnya menjadi perhatian ramai tanpa mengira perbezaan bangsa dan ag4ma.

Biarpun ada yang kel1ru mengenai identitinya, dia yang mesra disapa Shameera tidak berkecil hat1 sebaliknya cuba memberi penjelasan agar tiada lagi kekel1ruan pada masa akan datang.

“Saya sedar ramai yang kel1ru, saya memang dilahirkan sebagai seorang Musl1m, saya Ind1a Muslim.

“Saya sebenarnya dah lama k0ngsi vide0 nyanyian di TikT0k, namun baru-baru ini video saya mula mendapat perhatian ramai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya terharu dan sangat hargai sok0ngan yang diterima, khususnya daripada orang Melayu. Sokongan mereka juga membuatkan saya rasa dihargai.

“Ia sangat bermakna buat saya. Rasa seperti bakat ini dihargai sekali gus memberikan semangat untuk saya terus menyanyi,” ujarnya kepada mStar.

Menurut Shameera yang menetap di Pulau Pinang, dia juga terharu apabila video nyanyian di aplikasi TikT0k meraih sehingga ratusan ribu tontonan.

shameera 2

Shameera mula menyanyi sejak berusia lima tahun.

“Dulu saya k0ngsi vide0 nyanyian di Instagram, kemudian saya k0ngsi juga di TikT0k. Yang request lagu pun banyak. Ada juga mereka minta saya nyanyi lagu yang saya pun tak pernah tahu. Saya akan cuba penuhi permintaan itu.

“Alhamdulillah, k0men-k0men juga semua OK. Setakat ini saya tidak menerima k0men negat1f. Saya melihat TikT0k sebagai satu platform yang bagus.

“Melalui TikT0k juga saya dapat buat latihan dan asah bakat nyanyian,” ujar anak keempat daripada lima beradik itu.

Selain berk0ngsi video nyanyian di media s0sial, Shameera juga sering membuat persembahan bersama live band di acara-acara tertentu.

Imbas Shameera, minat itu sebenarnya sudah berputik sejak berusia lima tahun dan dia juga sering menyanyi setiap kali ada acara di sekolahnya.

“Saya mula menyanyi masa umur lima tahun. Selalu juga menyanyi di sek0lah. Kemudian, saya juga ada buat persembahan dengan live band di Pulau Pinang.

shameera 3

Shameera bersama sebahagian ahli keluarganya.

“Kadang-kadang buat persembahan di rest0ran, majlis kahwin, majlis hari lahir dan sebagainya. Menyanyi pada saya bukan sekadar h0bi tapi ia merupakan passi0n yang mengalir dalam j1wa,” ujarnya.

Antara video c0ver oleh Shameera yang menerima pujian ramai tentunya lagu Suci Dalam Debu dendangan asal Allahy4rham Saleem Iklim yang dibuat dalam bahasa Melayu dan Tam1l.

Kata Shameera, gubahan lirik baharu itu dihasilkan oleh bapanya, Haniff Razak yang juga seorang komp0ser.

Selain meminati penyanyi Francissca Peter, Shameera turut menjadikan ibu bapanya yang berkebolehan dalam bidang muzik sebagai inspirasi utamanya.

Akhir kata, Shameera turut berterima kasih kepada semua netizen yang tidak putvs-putvs memberi tiupan kata semangat dan sokongan setiap kali dia berk0ngsi vide0 nyanyian di media s0sial.

“Terima kasih atas sokongan, saya sayang anda semua. Tanpa anda, siapalah saya,” ujar Shameera.

Sumber : mStar

Leave a Comment