Terkesan bapa meningg4l mengejvt, anak ubah fikiran nekad belajar ke peringkat lebih tinggi… mengaku cuma berlak0n tunjuk kuat!

TIADA siapa pernah bersedia untuk keh1langan ibu bapa mereka.

Begitu juga dengan pelajar ini yang masih t1dak dapat melupakan detik kem4tian bapanya pada 23 Oktober lalu.

Imbas Muhd Farid, 20, bapanya, Roslan Mohammad, 57, tiba-tiba j4tuh sak1t dan meningg4l dunia dalam tempoh yang cukup singkat.

“Ayah sebenarnya sihat macam biasa. Secara tiba-tiba saja berat badan ayah jadi susvt. Dia jadi tak boleh nak makan.

“Kami ingatkan ayah kena c0vld-19. Bila jumpa d0ktor, dokt0r kata tiada apa-apa, cuma sak1t tek4k biasa. Tapi lepas tu keadaan ayah makin tervk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Seminggu kemudian makin lem4h sebab dia tiada selera makan, jadi tak ada tenaga. Bibir pun pec4h sebab pan4s. Mungkin itu asbab aj4l ayah,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Farid, penuntut bidang Ukur Bahan itu mengakui belum bersedia untuk memikul tanggungjawab besar, namun reda dengan apa yang berlaku.

farid3

Farid merupakan pelajar dalam bidang Ukur Bahan.

Menurut anak b0ngsu daripada tiga beradik itu, segalanya berlaku dengan pantas dan dia kini dalam proses untuk membiasakan kehidupan sehari-hari tanpa bapanya.

“Selepas ayah meningg4l, saya kena buat rep0rt kem4tian. Saya tak pernah jangka akan berdepan situasi ini, saya pun belum bersedia.

“Saya berkata pada diri, adakah ini uj1an yang aku kena hadapi? Ketika ayah men1ngg4l, saya kena bertanggungjawab untuk uruskan pengebum1an. Alhamdulillah, saya juga sempat mandikan arw4h.

“Siapa yang tak sed1h? Tapi saya kena berlak0n jadi kuat depan ibu dan kakak-kakak. Saya tak nak sed1h depan ibu sebab dia sens1tif. Belakang mereka baru saya menang1s,” ujar penutut Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor itu.

Dalam pada itu, Farid yang menetap di Kempas, Johor Bahru, turut berk0ngsi bingkisan video pesanan Allahy4rham bapanya menerusi TikT0k sehingga ia meraih lebih 200,000 tontonan.

Menurut Farid, dia akan berusaha keras demi merealisasikan impian arw4h untuk melihatnya menggenggam segulung ijazah suatu hari nanti.

farid2

Foto kenangan Farid bersama arw4h bapanya.

“Sekarang saya masih belajar di peringkat dipl0ma. Dulu saya pernah cakap nak belajar sampai dipl0ma saja, kemudian nak kerja dan sambung ijazah dengan du1t sendiri.

“Tapi ayah pesan untuk terus belajar saja. Kata ayah, dia akan cari du1t untuk saya belajar. Yang penting s0lat jangan tinggal.

“Sepanjang belajar online di rumah, ayah selalu ada. Sekarang dia tiba-tiba dah tak ada. Tapi pesanan itu akan sentiasa saya ingat.

“Saya akan sambung sampai ijazah. Ibu pun pesan supaya saya sampaikan hajat biarpun ayah tak sempat tengok,” ujarnya lagi.

farid 7

Foto kenangan Faris sekeluarga bersama arwah bapanya.

Dalam pada itu, Farid turut berterima kasih kepada netizen yang memberikan kata-kata semangat serta doa selepas video miliknya tul4r di TikT0k.

“Saya sekadar k0ngsi video untuk luah perasaan. Saya tak mahu tunjuk kesed1han pada keluarga. Tak sangka tiba-tiba vide0 itu dapat perhatian ramai.

“Terima kasih kepada semua yang ucap takz1ah. Ada juga yang turut berk0ngsi kisah mereka keh1langan keluarga di ruangan komen,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment