Hati terpaut saat buat raw4tan gigi, gurauan si d0kt0r serlah sisi baik cal0n suami…. benarlah bagai dikata ‘j0d0h itu r4hsia Allah’

PERTEMUAN pas4ngan ini bermula sebagai pesak1t dengan d0ktor gigi, namun siapa sangka hubungan mereka akhirnya bertukar menjadi suami isteri!

Bak ungkapan yang biasa dil0ntarkan ‘j0d0h itu rahs1a Allah’, pasangan ini membuktikan kebenaran kata-kata tersebut.

Berk0ngsi kisah mereka menerusi dua keping gambar ketika mula-mula bertemu di kl1nik perg1gian dan di atas pelamin, ternyata perk0ngsian di laman Twitter itu meraih sehingga melebihi 7,500 retweet selain dibanjiri ratusan k0men netizen.

Menurut gerangan nama yang hanya mahu dikenali sebagai Dr Haziqah, pertemuan pertamanya dengan suami yang hanya mahu disapa sebagai, Syameem, 26, berlangsung pada Mac tahun lalu ketika lelaki itu berkunjung ke kl1nik pergigian di h0spital tempatnya bekerja untuk melakukan raw4tan gigi.

“Suami sebenarnya kawan kepada kawan saya. Dia buat janji temu untuk raw4tan ‘scaling’ gigi. Sayalah yang handle. Itulah pertemuan pertama kami kerana memang saling tak mengenali pun sebelum itu.

Pasangan ini diijabkabulkan pada 5 November lalu.

“Masa saya buat tre4tment tu, berlaku satu peristiwa lucu. Suami tanya pasal air kumur… saya bergurau saja tapi tak sangka dia buat betul-betul. Masa tu saya nampaklah ciri pertama padanya yang memang baik.

“Tapi saya rasa serba salah pula buat pat1ent macam tu. Selepas selesai buat tre4tment, saja ambil gambar sebab nak hantar kepada kawan kami tu. Tak sangkalah j0d0h berpanjangan pula,” kata d0kt0r gigi berusia 24 tahun ini.

Gambar di sebelah keluarga Dr Haziqah.

Menurut Dr Haziqah yang berasal dari Melaka, selepas lebih setahun mengenali hati budi masing-masing, mereka sepakat untuk mengikat tali pertunangan pada April lalu, dan selamat diijabkabulkan pada 5 November baru-baru ini.

Tambahnya lagi, apa yang membuatkannya tertarik kepada lelaki kelah1ran Pasir Mas, Kelantan itu adalah kerana sikapnya yang bertanggungjawab dan layanan kepada orang tua serta keluarga.

“Kalau nak sentuh pasal bagaimana saya boleh adapt dengan l0ghat atau makanan di Kelantan, sebenarnya saya dah biasa kerana pernah bertug4s di Kelantan sebelum berkahwin.

“Kalau keluarga mentua serta ipar duai bercakap, saya faham… tapi kalau saya nak balas dalam l0ghat Kelantan tu yang payah. Dah bunyi macam bahasa S1am yang keluar. Jadi saya cakap bahasa standard saja,” ujarnya.

Gambar sebelah keluarga pengantin lelaki.

Ujar d0ktor muda ini lagi, dia sama sekali tidak menyangka perk0ngsian yang dibuat secara suka-suka itu menjadi tul4r di Twitter.

“Suami yang perasan dulu… makin lama makin ramai pula retweet. Yang buat saya tergelak, ramai pula nak pergi buat treatment gigi sebab mana tahu jumpa jod0h juga selepas ini.

TWITTER

Perk0ngsian kisah pertemuan Dr Haziqah dengan suaminya menjadi tul4r di Twitter.

“Tiada apa yang saya harapkan daripada tul4rnya perk0ngsian ini, cuma doakan rumah tangga kami bahagia sentiasa. Lagi satu, janganlah t4kut untuk datang jumpa d0ktor gigi.

“Kadang-kadang tu ada yang tak pernah pergi langsung sebab t4kut dengan d0ktor gigi, atau hanya pergi kalau dah sak1t. Selalulah berkunjung ke kl1nik gigi… datang buat pemer1ksaan pun tak apa. Manalah tahu kalau-kalau boleh jumpa jod0h juga,” katanya bersel0roh.

Sumber : mStar

Leave a Comment