Gara-gara kunci tercicir, 3 h0tel pula penuh t4k dapat ‘check in’… nasib baik pemuda ini dapat b4ntuan ‘skylift’ untuk bermalam di gim

INS1DEN kunci tertinggal atau terc1cir mungkin dianggap perkara biasa.

Antara jalan penyelesaian kepada mas4lah ini adalah memec4hkan mangga kunci atau mendapatkan kunci pendua.

Namun luar biasa bagi se0rang pemuda yang menggunakan skyl1ft untuk memasuki sebuah gim di deretan kedai tiga tingkat, gara-gara tertinggal kunci.

Pemuda berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Azlan Supian berkata, kejadian berlaku pada Sabtu malam lalu di gim miliknya di Danau K0ta di Setapak, Kuala Lumpur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Lelaki berusia 37 tahun itu memberitahu, sebelum itu dia keluar makan di sebuah rest0ran di Wangsa Maju berdekatan, bersama dua rakannya.

“Selep4s gim tutup pukul 10 malam, saya dan dua kawan naik Grab untuk makan di Wangsa Maju. Lepas tu saya dan kawan-kawan lepak dulu di bus st0p dekat gim.

“Kira-kira pukul 1 pagi baru saya perasan kunci tak ada. Saya pasti dah kunci gim sebelum keluar. Saya sy4k kunci tu tertinggal dalam Grab,” katanya kepada mStar.

kunci tertinggal pakai skylift 1

Azlan (tengah) bersama dua rakan yang memb4ntunya pada hari kejadian.

Namun katanya, berdasarkan lap0ran yang telah dibuat, tiada kunci miliknya yang tertinggal atau ditemui di dalam kenderaan e-hailing itu.

Azlan yang mengusahakan gim tersebut sejak 2017 berkata, dia mahu masuk semula ke gim ketika itu untuk bermalam memandangkan sudah lewat malam untuk pulang ke rumah.

Menurut Azlan, dia tinggal di rumah adiknya di Kota Kemuning di Shah Alam, Selangor yang agak jauh dari Kuala Lumpur dan dia juga t1ada kenderaan sendiri untuk pulang.

“Sebelum ni saya menyewa di Kuala Lumpur dan ada kereta sendiri. Tapi PKP (Per1ntah Kawalan Pergerakan) menjejaskan b1snes g1m saya.

“Jadi saya terp4ksa ju4l kereta, tak lagi menyewa rumah dan sekarang ni menumpang di rumah adik untuk surv1ve b1snes. Kalau berulang alik dari Kota Kemuning, saya akan ambil LRT dan MRT atau naik Grab,” katanya yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak.

kunci tertinggal pakai skylift 5

Menggunakan skylift dengan b4ntuan dua 0perat0r jentera itu.

Sejak b1snes gim yang diusahakannya terjejas akibat PK P, anak ketiga daripada empat beradik itu menjadikan pusat kecergasan itu sebagai ‘rumah kedua’.

“Kadang-kadang saya akan bermalam di gim. Tapi gim berkunci dan tak ada kunci pendua, saya cadang nak check in h0tel sebab staf saya ada kunci untuk buka gim es0k pagi.

“Dua kawan tol0ng saya cari h0tel berdekatan. Kami pusing kawasan sekitar, tanya tiga h0tel tapi semua penuh,” katanya yang berpengalaman dalam b1snes pusat kecergasan sejak 2008.

kunci tertinggal pakai skylift 4

Azlan mengusahakan gim di Danau K0ta di Setapak, Kuala Lumpur.

Azlan berkata, ketika mencari bilik h0tel untuk bermalam, mereka ternampak skylift yang diletakkan berdekatan dengan deretan kedai termasuklah di gim miliknya.

“Terfikir nak minta tol0ng guna skylift untuk masuk ke gim di tingkat satu, tapi macam ekstr3m sangat. Bila semua hotel dah penuh, kami tegur dua 0perat0r skylift dan tanya kalau mereka boleh tol0ng.

“Saya tanya sebab salah satu tingkap di gim tak berkunci dan b0leh masuk kalau p4njat dari depan. Ada fikir nak p4njat dulu, tapi tak ada tempat untuk p4njat selain berisik0.

“Secara kebetulan dua 0perat0r skylift tu nak mulakan tugas betulkan lampu jalan. Saya tanya mereka boleh tolong bawa saya ke tingkat atas untuk masuk gim, Alhamdulillah mereka okay,” tambahnya.

kunci tertinggal pakai skylift 7

Azlan (duduk) bersama rakan-rakan yang bersenam di gim.

Pengusaha gim itu memberitahu, skylift itu akhirnya untuk membawanya ke tingkap gim di tingkat satu dan mengambil masa kira-kira 15 minit.

“Masa saya minta tol0ng daripada mereka, saya atau mereka tak sebut langsung pasal upah tapi sudi tol0ng. Tapi saya ada hulur sikit duit kerana menghargai b4ntuan mereka.

“Selepas kejadian itu, saya terus tukar kunci rumah dengan kunci baru. Satu pengalaman yang pel1k tapi kelakar. Saya berterima kasih kepada dua operat0r skylift dan dua rakan saya yang memb4ntu saya pada hari tu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment