Percutian pas4ngan kek4sih bertukar mimpi nger1 akibat perbuatan terkutvk… Benarkah sump4han Bali target hubungan terlar4ng?

APABILA kita bercakap tentang merancang percutian r0mantis semestinya kita akan mengejar destinasi yang indah dan dipenuhi aktiviti int1m.

Bagaimanapun, disebabkan ‘mit0s’ yang menjadi perbualan ramai ini, ada pas4ngan yang telah memb4talkan rancang percutian mereka, sekali gus men0lak keindahan sebenar pulau itu.

Pernahkah anda mendengar cerita tentang sump4han perp1sahan Bali itu?

Bali memang telah lama dikenali dengan “map of l0ve” atas sebab banyak perkara.

sumpahan bali

Apabila mendengar tentang ‘sump4han’ ini, sesetengah pasangan hanya menutup mata manakala ada yang lebih berhati-hati ingin memb0ngkar mit0s bandar.

Kepercayaan terhadap sump4han dimaksudkan adalah pasangan yang belum berkahwin yang melanc0ng ke Bali ditakdirkan untuk berp1sah enam bulan selepas pulang lawatan mereka dari pulau itu.

Menurut cerita kun0, seorang putera dan puteri dari kasta Brahman, peringkat tertinggi lapisan s0sial H1ndu, melawat Bali dan menghabiskan masa di Ku1l Tanah L0t yang legenda.

Bermesra antara satu sama lain sehingga matahari terbenam bersaksikan pantai pasir hitam, kedua-duanya berk0ngsi ikatan int1m buat kali pertama.

Tidak lama selepas kejadian itu, putera itu bukan sahaja engg4n mengahwininya malah menghilangkan diri.

Kerana sed1h dan mar4h, puteri tersebut menzahirkan sump4han kepada pasangan belum berkahwin yang menjejakkan kaki di pulau itu.

tanah lot sumpahan bali

Walaupun ada yang percaya m4ntra itu terhad di kawasan Tanah L0t, mendengar mit0s di sekitar Bali sebagai ‘pulau perp1sahan’ kini menjadi perkara biasa.

Pasangan pada masa lalu membuktikan dalam talian telah melalui sump4han itu, tetapi ramai yang lain menganggapnya sebagai ‘kehidupan’.

Ada juga yang mengatakan jika anda memiliki pasangan tetapi pergi ke Bali secara sendirian semasa persinggahan mereka akan pulang tanpa sebarang kecel4kaan.

Penduduk Bali mend4kwa cerita itu wujud juga sebagai am4ran kepada pasangan muda yang belum berkahwin cenderung terhadap s3ks pra-perkahwinan; dan untuk menghalau kekasih muda menghabiskan ‘malam minggu’ mereka di sekitar kawasan suci.

sumpahan bali 3

Satu sumber berkata, selalunya anak muda membawa pasangan mereka ke Tanah L0t untuk menikm4ti pemandangan pada waktu malam tetapi akhirnya tidak menghorm4ti ku1l suci itu dan ‘dih4nyutkan’ arus deras ombak.

Sama ada seseorang memilih untuk percaya akan peristiwa ini atau tidak, kemusn4han perhubvngan pastinya mempunyai hubvngan yang lebih mendalam daripada sekadar perjalanan ke destinasi yang kononnya ‘terkutvk’ ini.

Antara ‘sump4han pasangan’ perlu diperhatikan, orang yang r4gu-r4gu dan percaya, adalah mit0s bahawa pasangan bukan penduduk Bali yang mengikat tali pertunangan di bumi Bali akan menghasilkan pengakhiran tidak baik.

Legenda mengatakan, di sini dianggap sebagai ent1ti, hanya memberikan ‘berk4t perkahwinan’ kepada mereka yang berasal dari pulau itu.

M4ngsa keg4galan perkahwinan disab1tkan jadi orang ramai mempercayai mit0s ini sebagai punca keruntuhan rumahtangga ini, namun sumber tempatan telah menafikannya sebagai mit0s tidak berb4haya dan tiada kisah asal usul dalam budaya Bali itu sendiri.

Sumber : mStar

Leave a Comment