Masih tr4uma tr4gedi dipatvk ular senduk 50 tahun lalu… nenek 76 tahun siap ‘mel0mpat’, sangkakan anak cucu hadiah haiwan berbis4 sempena hari lahir!

SAMBUTAN ulang tahun kelahiran ke-76 warga emas ini dimeriahkan dengan kehadiran anak-anak serta cucunya.

Dalam majlis ringkas yang diadakan di Al0r Setar, Kedah pada 21 Oktober lalu, Hambiah Latih turut diberi kejvtan kek berisi sejumlah wang tunai.

Namun, majlis tersebut bertukar gam4t apabila ibu kepada sembilan cahaya mata itu seolah-olah terkejvt dengan rantaian du1t kertas yang ditarik keluar daripada kek berkenaan.

Menurut cucunya, Mohamad Syawal Mrzuki, 28, dia secara suka-suka berk0ngsi video keletah neneknya dan tidak menyangka ia meraih perhatian ramai pengguna media s0sial.

“Sebenarnya t0k (nenek) terkejvt dengan rantaian duit itu kerana dia tr4uma dengan ular.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ketika tok sedang ham1l anak kelimanya, dia pernah dip4tuk ular senduk di sawah padi kira-kira 50 tahun lalu. Tok hampir kena p0t0ng kaki pada waktu itu.

“Sampai hari ni t0k jadi tr4uma. Kalau dia nampak ular plastik yang permainan pun dia akan terkejvt.

syawal4

Syawal tak sangka vide0 dik0ngsinya tul4r di TikT0k.

“Kami cucu-cucu pun tahu sejarah kisah tu. Sebab tu tok terkejvt masa tarik duit tu keluar. Dia ingatkan ul4r, sebab tu tok terl0mpat sikit,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Syawal, dia juga bersyukur apabila ramai netizen turut menitipkan ucapan dan d0a buat neneknya selepas vide0 itu tul4r di TikT0k.

Kata Syawal, dia sendiri terkejvt apabila vide0 berkenaan meraih perhatian ramai selepas dik0ngsi ke aplikasi berkenaan.

“Saya k0ngsi di TikT0k sebab t4kut vide0 tu hilang. Jadi, bila-bila saja saya boleh t0nt0n balik di TikT0k. Sepupu yang minta saya k0ngsi video itu di TikT0k.

“Saya terharu sebab ramai doakan tok. Ramai yang beri k0men p0sitif. Tok ni jenis sp0rting orangnya. Dia suka kamera. Kalau ajak bergambar, dia nombor satu,” ujar Syawal berseloroh.

syawal3

Sebahagian ahli keluarga yang hadir dalam sambutan itu.

Menurut Syawal, majlis pada 21 Oktober lalu turut dihadiri ramai ahli keluarganya dan ia turut dimeriahkan dengan pelbagai jenis hidangan.

Dalam pada itu, Syawal mended4hkan neneknya pernah bekerja sebagai b1dan dan tukang urvt, namun aktiviti tersebut mula perlahan sejak pademik c0vld-19 melanda.

“Alhamdulillah, tok masih lagi sihat walaupun dah berumur 78 tahun. Dulu dia urvt orang bersal1n dan jadi b1dan juga.

syawal2

Antara hadiah yang diterima warga emas itu.

“Cuma sekarang tok makin berumur, anak-anak yang lain tak bagi tok mengurvt,” ujar Syawal yang bekerja di sebuah pasar raya di Alor Setar.

Sehingga kini, video dik0ngsi pemuda itu meraih lebih 70,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment