PRN Melaka: Hari ini penentuan, raky4t keluar mengundi

HARI ini merupakan hari penting bagi rakyat Melaka dalam menentukan ker4jaan baharu negeri itu.

Seramai 476,037 pengund1 dijangka turun mengundi pada Pil1han Raya Negeri (PRN) Melaka ke-15.

Sebanyak 217 pusat mengundi mel1batkan 1,109 saluran akan dibuka untuk pengundian pada PRN Melaka kali ini.

Set1ausaha Suruhanjaya Pil1han Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak pada Jumaat memaklumkan bahawa seramai 12,290 petug4s akan bertugas bagi melancarkan pr0ses pengundian yang bermula 8 pagi sehingga 5.30 petang.

Pengundi diingatkan supaya menunaikan tanggungjawab mereka bagi memilih individu yang diyakini mampu untuk memimpin.

Bagaimanapun, pengund1 yang hadir ke pusat mengundi diwajibkan memakai pel1tup muka, melalui pr0ses saringan suhu badan, menggunakan san1tasi tangan, merek0dkan kehadiran dan mengamalkan penj4rakan fizikal.

Ikmalrudin berkata, san1tasi tangan akan dibekalkan di semua pusat mengundi dengan pengundi perlu melalui di empat stesen dalam pusat mengundi iaitu di pintu masuk mengundi, pintu masuk saluran, dalam saluran sebelum keluar dari pusat mengund1.

Tambahnya, san1tasi tangan akan dibekalkan disemua pusat mengund1 dengan pengund1 perlu melalui di empat stesen dalam pusat mengund1 iaitu di pintu masuk mengundi, pintu masuk saluran, dalam saluran sebelum keluar dari pusat mengundi.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan B0mba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka turut memaklumkan seramai 463 kakitangan mereka bersedia menghadapi sebarang kemungkinan menjelang hari pengundian.

Katanya, p1haknya sedia maklum mengenai beberapa kawasan ‘pan4s’ dan pasukan b4ntuan sentiasa dalam keadaan bersedia untuk dikej4rkan ke l0kasi jika berlaku sebarang ins1den.

Pastinya yang menjadi tumpuan adalah part1 mana yang bakal menerajui dan diberi mandat untuk mentadbir ker4jaan Melaka pada kali ini sekali gus menyak1ikan siapakah sosok yang bakal diangkat menjadi Ketua Menteri Melaka.

Pertarungan seng1t itu melibatkan cal0n ‘heavyweight’ iaitu Datuk Mas Ermieyati Samsudin mewakili Perikatan Nasional (PN), Adly Zahari mewakili Pakatan Harapan (PH) manakala Datuk Seri Sulaiman Md Ali (Barisan Nasional).

Bagaimanapun, sempena hari mengvndi pada hari ini, pengundi dinasihatkan untuk mematuhi segala pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan oleh SPR bagi mengelakkan berlakunya kluster penul4ran wab4k c0vld-19. – Sinar Harian

Sumber : mStar

Leave a Comment