Ju4l siakap, s0t0ng ketika Langkawi sepi tanpa pelanc0ng, kini rezeki ej3n pelanc0ngan ‘berwajah wanita’ makin lebat… b00king masuk tiap hari!

SEKT0R pelanc0ngan yang lumpvh gara-gara p4ndem1k c0vld-19 memberi kesan mendalam buat penduduk Langkawi.

Menurut M0hammad Hafiz Hassan, 27, dia yang bekerja sebagai ej3n pelanc0ngan bagaikan ‘terduduk’ selepas pulau peranginan di negeri Kedah itu sepi tanpa kehadiran pelanc0ng sejak tahun lalu.

Enggan merungvt akan nasib yang menimpa, dia bagaimanapun tampil dengan alternatif lain demi meneruskan kelangsungan hidup sepanjang temp0h serba mencabar itu.

“Keluarga saya dah lama terlibat dalam bidang pelancongan di Langkawi. Sejujurnya, memang teruk terjejas bila pandemik c0vld-19 melanda.

“Kita pun beremosi, rasa down. Tapi ada semangat untuk teruskan hidup. Abah dulu pemandu teksi pelancong, ketika itu dia kumpul duit dan beli sebuah bot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Bila Langkawi sepi tanpa pelanc0ng tahun lepas, saya dan abah jadi nelayan. Walaupun saya tak pandai, tapi saya tetap teruskan.

“Biasanya kami akan candat sont0ng. Ikan-ikan seperti jenahak dan siakap yang kami tangk4p akan diju4l di pasar,” ujarnya kepada mStar.

hafiz2

Hafiz sempat menjadi nelayan ketika p4ndem1k melanda negara.

Mesra disapa Hafiz, dia bagaimapaun bersyukur apabila situasi semasa p4ndem1k semakin pulih sehingga pulau peranginan itu kembali menerima kehadiran pelanc0ng sejak September lalu.

Malah kata Hafiz, dia seron0k melihat pulau legenda itu kembali ‘hidup’ sekaligus membuka peluang rezeki buat dia sekeluarga serta penduduk setempat yang lain.

“Kita tak pernah jangka berlaku p4ndem1k. Minta-minta supaya ia tak berlaku lagi. Saya lega lihat keadaan makin pulih.

“Sekarang, b00king masuk setiap hari. Kami dah mula sibuk, saya sangat gembira dengan keadaan ini,” ujar anak tunggal itu.

Dalam pada itu, perk0ngsian vide0 Hafiz di TikT0k turut membuka pintu rezeki apabila dia meraih pelanggan menerusi platf0rm itu.

hafiz3

Hafiz tak kisah wajahnya menjadi perhatian ramai selepas tul4r di TikT0k.

Pada masa sama, vide0 Hafiz turut tul4r apabila dia digelar ‘lelaki berwajah wanita’ dan dikatakan mempunyai rupa persis kaum hawa.

“Mula-mula saya buat vide0 santai-santai saja. Pada masa sama, saya k0ngsi pasal pekerjaan saya. Saya cerita yang saya ni orang Langkawi, buat c0ntent cakap utara.

“Tiba-tiba jadi v1ral, tarikan kat wajah saya. Ramai yang k0men dan cakap wajah saya macam perempuan. Sebenarnya dari zaman belajar lagi orang selalu tegur mengenai wajah saya.

hafiz 5

Bot nelayan milik bapanya.

“Saya pun dah terbiasa dan anggap ia perkara n0rmal. Saya juga anggap mereka bergurau saja. Saya tak pernah berkecil h4ti. Saya bersyukur kalau orang terhibur dengan vide0-vide0 saya.

“Sejak itu juga, ramai yang mesej tanya pakej pelanc0ngan dengan saya. Terima kasih atas sok0ngan semua,” ujarnya lagi.

Sehingga kini, Hafiz mempunyai lebih 36,000 pengikut di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment