Hebat! Umur 5 tahun tapi berani meluncur 0mbak, baru belajar tapi gaya mac4m dah lama surfing… agaknya apa rahsia si cilik tak t4kut air

USIA tidak menjadi penghal4ng untuk setiap individu mengejar minat dan cita-cita mereka.

Begitu juga dengan Idris Mustaffa, 34, yang mula membab1tkan diri dalam aktiviti meluncur 0mbak sejak setahun lalu.

“Sebelum ini saya memang minat permainan ekstr3m. Masa belajar dulu, saya pernah cuba wall climbing, r0ck climbing, daki gunung dan macam-macam lagi.

“Surfing pula saya baru cuba tahun lepas. Dah lama saya cari k0muniti surfing di Malaysia. Mereka dah lama ada, cuma mungkin tidak begitu men0nj0l.

“Jadi bila dah jumpa k0muniti itu, saya pergi belajar dulu. Selepas beberapa sesi, baru saya beli papan luncur 0mbak,” ujarnya kepada mStar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut bapa kepada tiga cahaya mata itu, aktiviti berkenaan bukan sahaja memerlukan kekuatan fiz1kal, malah ia turut berkait dengan ment4l seseorang individu.

Jelasnya lagi, dia juga t4kut pada awalnya, namun minat yang mendalam menjadi kekuatan untuk dia terus mencuba.

idris3

Idris bersama isteri dan anak-anaknya.

“Surfing memerlukan dua kekuatan iaitu ment4l dengan fizikal. Biasanya bila kita ke pantai, kalau nampak ombak besar, kita tak akan bermain di pantai.

“Tapi situasi berbeza bila dah sertai aktiviti ini. Lagi besar 0mbak, lagi kita nak masuk. Mula-mula main, memang t4kut. Risau ditarik 0mbak.

“Tapi saya belajar. Pada masa sama, kena ada keberanian. Agak susah sebenarnya, tapi bila cuba, baru saya rasai sendiri,” ujarnya lagi.

Selain dirinya, Idris turut memberi pended4han kepada anak-anaknya untuk berjinak-jinak dalam sukan tersebut.

Salah satu vide0 memaparkan Idris bersama anaknya, Ulya yang berusia lima tahun sedang meluncur ombak di sebuah pantai di Terengganu turut meraih hampir 200,000 tontonan di TikT0k.

idirs4

Anak sulungnya, Aula turut dilatih untuk meluncur ombak.

Selain Ulya, anak sulungnya iaitu Aula yang berusia tujuh tahun turut diberi pendedahan sama sejak tahun ini.

“Saya sendiri baru dua seas0n main surfing. Seas0n bermaksud m0nsun, kiranya ini m0nsun kedua saya meluncur 0mbak.

“Anak-anak baru belajar tahun ini. Nampak macam mereka selesa dengan 0mbak. Sebenarnya sejak kecil saya dah latih mereka dengan air, selalu bawa main di k0lam renang.

Rakaman yang meraih hampir 200,000 tontonan di TikT0k.

“Tapi apabila melibatkan anak-anak, ia bukan perkara main-main. Saya kena tahu kawasan laut tu macam mana. Sama ada ia landai atau sebaliknya. Kena kaji tempat itu.

“Ada banyak tempat untuk surfing di Terengganu, tapi tak semua tempat saya bagi anak-anak turun untuk surfing,” ujarnya lagi.

Mengenai dirinya, Idris sebelum ini menetap di Kajang, Selangor dan baru berpindah ke Terengganu pada bulan lepas.

Sebelum ini dia pernah bekerja sebagai jurutera per1sian dan turut menawarkan perkh1dmatan berkaitan pakej pelancongan, namun kini sudah berhenti dan menjalankan pern1agaan di Terengganu.

Sumber : mStar

Leave a Comment