Fauziah Ahmad Daud alami tr4uma, dem4m seminggu selepas diarah masuk dalam peti may4t HKL

PRIMAD0NA Fauziah Ahmad Daud tidak dapat melupakan peristiwa mengalami dem4m kira-kira seminggu akibat tr4uma selepas diarahkan untuk masuk ke dalam peti m4yat.

Fauziah atau lebih dikenali sebagai Ogy, 59, berkata, peristiwa itu berlaku di bilik f0rens1k H0spital Besar Kuala Lumpur (kini dikenali sebagai H0spital Kuala Lumpur) yang antara pengalaman berh4rga tidak dapat dilupakannya.

“Saya diarahkan oleh Jins Shamsuddin (Tan Sri) untuk masuk ke dalam peti m4yat. Saya tak berani kata tidak… Sedangkan kami, baru saja nampak m4yat (di bilik m4yat) itu.

“Dia kata ‘masuk sekarang!’ Saya dan abang Latif (Latif Ibrahim) pun masuk,” ceritanya.

Ogy berk0ngsi kisah itu bagi mengimbas pengalaman berh4rganya semasa penggambaran filem Es0k Untuk Siapa arahan Jins Shamsuddin yang ditayangkan pada tahun 1982.

Dalam filem itu, Ogy memegang watak sebagai Intan manakala Latif Ibrahim pula memainkan peranan sebagai Ihsan.

Ogy - B

Ogy memenangi banyak anugerah sepanjang pengl1batannya sebagai pelak0n.

Mereka ditemui m4ti lem4s dalam tab mandi akibat m4buk selepas mengadakan pesta maks1at dalam rumah mereka.

Perk0ngsian Ogy itu dilakukan secara IG Live menerusi ak4un Instagram Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) pada malam Sabtu lalu sebagai usaha menyemarakkan sambutan Festival Filem Malaysia ke-31 (FFM31) yang akan berlangsung 10 Disember depan.

Sesi yang bertajuk Aku Pelak0n Terbaik itu dibawakan khas oleh Bahagian Latihan, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).

Ia dikendalikan oleh edit0r hiburan berpengalaman yang bertindak sebagai m0derat0r iaitu Dean Musthafa dan Roslen Fadzil.

Bercerita lanjut mengenai pengalaman tersebut, Ogy yang pada ketika itu berusia 20 tahun berkata, berada dalam peti may4t menghadirkan perasaan 1nsaf kepadanya.

Keadaan gelap dan sejuk itu benar-benar men4kutkan apatah lagi penggambaran dilakukan lebih 30 minit.

Ogy 1

Wajah Ogy semasa membintangi filem Es0k Untuk Siapa yang ditayangkan pada 1982.

“Benar-benar menimbulkan ke1nsafan sehingga saya dan abang Latif dem4m. Selain sejuk dan gelap, telinga saya berdengvng. Kami dem4m seminggu,” kongsinya.

Filem itu berjaya merangkul anugerah Lakon Layar Terbaik (Jins Shamsuddin) dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Norizan) pada Festival Filem Malaysia 1982.

Selain diingati dalam filem itu, lakonan Ogy dalam genre r0mantik k0medi iaitu Ali Set4n yang menampilkannya bersama Azmil Mustapha pada tahun 1985 turut memberi kesan luar biasa dalam kerjaya lakonnya.

Kata Ogy, semasa mengadakan siri jelajah filem berkenaan di Johor Bahru, penonton menyerbu ke atas pentas selepas pengacara mengumumkan kemunculan Asmidar, watak beliau dalam filem itu.

Pentas pr0mosi katanya menjadi ranap dan semua pelak0n terpaksa dihantar pulang ke h0tel.

“Semasa pulang ke h0tel, peminat-peminat pun turut ikut ke h0tel. Luar biasa betul masa tu,” ujarnya.

Bercerita mengenai sesi per1badi pula Ogy memberitahu, dia pernah dilamar orang kenamaan selepas bercera1 dengan akt0r Eman Manan pada 2003 tetapi tidak mengenai lelaki itu namun ada juga lelaki dikenali yang hendak menjadikannya isteri.

Namun katanya, pada usianya sekarang, dia lebih gemar untuk menghabiskan masa berasama anak angk4tnya iaitu Nur Aishah Aminah yang kini berusia 14 tahun.

Ogy - IG Live

Perk0ngsian Ogy bersama Aznil (bawah kanan), Roslen (atas kanan) dan Dean.

Berk0ngsi pengalaman bekerja dengan Ogy, pengacara Datuk Aznil Nawawi yang pernah menjadi penerbit Melodi (TV3) suatu ketika dahulu berkata, kehebatan Ogy terletak kepada keupayaannya menghafal skrip.

Kata Aznil, Ogy sentiasa mengikut arahan dan tidak akan mempers0alkan tanggung jawab yang diamanahkan kepadanya.

“Semasa dia pengacara Mel0di, saya suruh dia ged1k dan terk1nja-k1nja. Dia buat. Nak jadikan cerita aks1 itu jadi 1su sehingga saya dipanggil oleh bos TV3,” ujar Aznil yang menanggap Ogy sahabat sejatinya.

Selain Ogy, artis lain yang akan turut berk0ngsi kisah menarik mereka ialah Maya Karin, Syamsul Yusof, Mawi, Yana Samsudin, pengarah dan penerbit filem seperi Datuk Ziela Jalil, Fadzil Teh dan Datuk A Aida.

Sesi ini yang bermula Sabtu lalu akan berlangsung sehingga 29 November ini pada pukul 9 malam menerusi Instagram Wartawan Hiburan.

Sumber : mStar

Leave a Comment