Ibu bawa mesin F00dpanda ke mana saja termasuk tand4s awam… anak naik segan, staf kedai lain pernah ‘tertipu’ – “Tak m4lu, janji 0rder masuk”

PERANTI (device) serv1s penghantaran makanan yang berbunyi menandakan tempahan baharu diterima oleh pen1aga kedai makan daripada pelanggan.

Namun lain pula yang berlaku kepada seorang wan1ta apabila peranti tersebut yang dibawanya, berbunyi b1ngit ketika sedang makan di sebuah rest0ran lain.

Sambil menikm4ti hidangan, wanita berkenaan kelihatan sibuk memer1ksa tempahan yang tertera pada peranti tersebut selepas ia berbunyi.

Bercakap kepada mStar, pen1aga itu, Faridah Shaari memberitahu, dia mengusahakan rest0ran yang mengetengahkan sajian dari Pak1stan, sejak awal 2019.

Wanita berusia 56 tahun itu berkata, rest0rannya menyediakan serv1s penghantaran makanan menggunakan khidmat F00dpanda, yang disediakan peranti untuk trans4ksi dan tempahan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya memang suka bawa device ke hulu ke hilir. Tak kira ke mana-mana pun. Pergi pasar raya, sh0pping mall dan balik kampung pun saya akan, letak dalam beg tangan.

“Kalau dalam kereta, saya keluarkan dari beg. Jika di kedai makan, saya akan pastikan beg terbuka supaya senang dengar bunyi setiap kali 0rder masuk,” katanya ketika dihubungi.

mak machne foodpanda 2

Kak Idah mengusahkan rest0ran yang menyajikan makanan dari Pak1stan.

Lebih mesra disapa Kak Idah, dia mempunyai beberapa pekerja tempatan dan as1ng yang bekerja di restoran miliknya di Putra Heights di Subang Jaya, Selangor.

“Cuma sebahagian pekerja saya termasuk cef merupakan warga Pak1stan dan mereka tidak pandai baca Bahasa Melayu. Mereka cuma fasih bercakap Melayu.

“Suami saya pula walaupun turut memb4ntu operasi di restoran tapi dia tak pandai menggunakan gajet termasuk mesin tu.

“Bila 0rder masuk, saya akan per1ksa dan beri butiran yang mudah untuk difahami suami atau pekerja. Saya juga boleh bercakap Pak1stan dengan pekerja,” ujarnya yang belajar bahasa as1ng itu daripada suami, yang merupakan rakyat Malaysia dan berketurunan Pak1stan.

mak machne foodpanda 3

Kak Idah memer1ksa peranti untuk menguruskan pesanan pelanggan.

Berk0ngsi pengalaman, dia yang berasal dari Tanjung Malim, Perak memberitahu antara lokasi pel1k dia pernah membawa peranti berkenaan adalah di tand4s awam.

“Bila pergi tempat macam sh0pping mall, kadang-kadang saya masuk t4ndas awam. Memang selalu juga mesin bingit bunyi dalam t4ndas.

“Tapi di t4ndas orang tak ambil pedul1 pun sebab semua ada ‘urusan’ masing-masing di situ. Yang gempar kalau mesin tu berbunyi di rest0ran tempat saya makan.

“Pernah satu masa tu, mesin tu berbunyi masa saya makan bersama keluarga di sebuah restoran lain. Ada pekerja sanggup berlari ke k4unter sebab nak teng0k 0rder masuk, sedangkan mesin saya yang bunyi tanda 0rder masuk di kedai makan saya,” katanya.

mak machne foodpanda 4

Kak Idah (kanan) bersama keluarga di sebuah rest0ran.

Menurut ibu kepada empat anak itu, dia meng4kui tindakannya membawa peranti pesanan itu menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan anak-anaknya.

“Sebabnya saya akan set v0lume maks1mum kat device sebab nak senang dengar. Tapi bila berbunyi, satu restoran pun boleh dengar.

“Anak-anak dah pesan kata jangan bawa, tidak pun perlahankan v0lume. Tapi saya tetap pasang paling kuat sampaikan anak-anak suruh tengok device bawah meja,” tambahnya.

Namun bagi nenek kepada seorang cucu itu, tiada yang perlu dim4lukan kerana dia lebih mementingkan pesanan yang diterima sebagai sumber rezeki.

“Saya tak m4lu pun, lantak orang nak kata apa. Yang penting 0rder masuk. Tapi itulah, pernah sampai lima kali device saya berbunyi di kedai lain,” ujarnya secara bersel0roh.

Sumber : mStar

Leave a Comment