S4mbung legasi mak ayah, pemuda ini rela b4ngun seawal 2 pagi demi rezeki halal… tiap hari p0t0ng 600 ek0r ayam tapi t4k pernah terfikir nak cari kerja lain

SETIAP insan melalui perjalanan yang berbeza-beza dalam kehidupan mereka.

Ada yang memilih untuk merantau jauh ke k0ta, namun ada juga yang selesa berada di sisi keluarga.

Begitu juga kisahnya mengenai pemuda ini yang berhasat menyambung legasi pern1agaan ayam segar yang sudah 21 tahun diusahakan oleh ibu bapanya.

Menurut Wan Mohd Alif Wan Mohd Fadzli, 24, dia mula terl1bat dalam pern1agaan itu sejurus tamat persekolahan dan tidak pernah terfikir untuk mencari pekerjaan lain.

“Selepas habis sekolah, saya terus bern1aga ayam. Tak ada kerja lain dah. Pertamanya, saya memang minat bern1aga. Selain itu, saya juga nak tol0ng mak ayah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi saya kerja dengan mereka. Dah 21 tahun mak ayah bern1aga ayam. Kiranya saya nak sambung apa yang dah mereka usahakan. Kini mak dah t4k berniaga, tinggal saya, ayah dan adik saja.

“Biasanya setiap hari pukul 2 pagi kami dah bangun tidur. Pukul 3.30 pagi kami dah mula bern1aga sebab pembor0ng datang awal.

“Selain pelanggan biasa, ayam kami juga diju4l kepada pen1aga kedai makan dan pengusaha kantin sekolah,” ujarnya yang ber0perasi di Pasar Awam Kepala Batas, Pulau Pinang.

Mesra disapa Alif, dia akui percaya akan k0nsep rezeki dan tidak pernah mengelvh akan per1t-get1r yang terpaksa dilalui sebagai peniaga.

alif

Alif mula berniaga selepas tamat sekolah menengah.

Malah kata anak ketiga daripada enam beradik itu, dapat berada dekat di sisi keluarga juga dianggap sebagai satu rezeki yang sentiasa disyukurinya.

“Saya t4k memilih kerja. Walaupun kerja saya ni tiada jam1nan di hari tua seperti KW SP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), tapi duit hari-hari tu ada.

“Saya percaya dengan rezeki, Allah dah tentukan macam ni. Alhamdulillah, dapat duduk dekat mak ayah pun satu rezeki juga. Kalau bukan saya, siapa lagi nak b4ntu keluarga?

“Kerja ni tak sus4h pun. Cuma kena yakin dan ada semangat. Biasanya setiap hari, kami akan p0t0ng sehingga 600 ek0r ayam.

“Walaupun dari dulu bergelum4ng dengan ayam, saya t4k pernah jemu. Saya memang suka makan ayam. Pergi ke mana-mana pun, mesti 0rder lauk ayam. Paling suka tentunya lauk ayam masak merah,” ujarnya bersel0roh.

Menurut Alif lagi, dia juga tidak menyangka perk0ngsian vide0 berkaitan kerjanya di aplikasi TikT0k akan meraih perhatian ramai.

Lebih mengejvtkan kata Alif, salah satu vide0 miliknya menerima lebih enam jut4 tont0nan, sekaligus memberi impak p0sitif terhadap perniagaan keluarganya itu.

alif 2

Keluarga Alif bern1aga di Pasar Awam Kepala Batas, Pulau Pinang.

“Saya baru main TikT0k sekitar enam bulan lepas. Biasanya selepas balik kerja tengah hari, saya tak ada apa-apa nak dibuat. Jadi saya cuba main TikT0k, k0ngsi video-video berkaitan kerja.

“Tak sangka sampai enam jut4 tontonan vide0 yang saya hasilkan. Bila ramai yang bagi sok0ngan, kita pun makin seron0k. Ada juga yang datang ke kedai, mereka kata kenal dari TikT0k. Saya bersyukur dapat pelanggan baharu dari TikT0k..

“Terima kasih sudi beri sokongan kepada saya. Alhamdulillah, sales pun dah cantik, dah el0k. Sebelum ni tervk sikit masa p4ndem1k c0vld-19 melanda,” ujarnya lagi.

Selain vide0 cara memot0ng ayam, Alif turut berk0ngsi vide0 cara membersihkan ayam, cara memilih ayam segar, kaedah menc4but bulu ayam dan banyak lagi.

Sehingga kini, Alif memiliki hampir 60,000 pengikut di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment