Tiara Jacquelina t0lak peluang ke H0llyw00d demi jaga budaya 0rang Asia – “I d0n’t d0 k1ssing”

PERNAH menerima tawaran mengembangkan karier lak0nan di H0llyw00d, pelak0n Puan Sri Tiara Jacquelina bagaimanapun mendedahkan dia terpaksa men0lak peluang itu disebabkan beberapa halangan.

Tiara, 54, berkata perbezaan budaya menjadi fakt0r dia melepaskan tawaran tersebut kerana enggan menyus4hkan pihak pr0duksi jika terpaksa men0lak babak-babak yang kurang sesuai dengan cara hidup orang Asia.

“Sampai sekarang orang bertanya bila nak pergi Hollywood, sejujurnya memang ada ej3n yang panggil untuk uj1 bakat watak orang Asia yang kita teng0k sekarang ni. Tahun ni ada, tahun lepas pun ada… filem yang baru keluar pun ada tapi saya tak nak beritahu tajuk.

“Kalau 10 atau 20 tahun dahulu mungkin saya dah merasa berlak0n filem Hollywood… sebenarnya tidak semudah seperti kita bayangkan sebab kadang-kadang budaya kita, saya ini 0ld fash1on sikit.

“Saya terfikir juga kalau ada babak suruh c1um takkan saya nak cakap tak boleh buat. I don’t d0 k1ssing. Mungkin itu penghalang tapi saya tak terk1lan,” katanya.

tiara

Live IG Tiara bersama dua edit0r hiburan yang juga m0derator Dean Musthafa dan Roslen Fadzil.

Perk0ngsian Tiara itu dilakukan secara IG Live melalui ak4un Instagram Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) pada malam Selasa sebagai usaha menyemarakkan sambutan Festival Filem Malaysia ke-31 (FFM31) yang akan berlangsung 10 Disember depan.

Sesi yang bertajuk Aku Pelakon Terbaik itu dibawakan khas oleh Bahagian Latihan, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).

Ia dikendalikan edit0r hiburan berpengalaman yang bertindak sebagai m0derator iaitu Dean Musthafa dan Roslen Fadzil.

Menyentuh mengenai kehadiran ramai bakat baharu, Tiara berkata bergelar pelakon memerlukan disipl1n yang tinggi dan sentiasa belajar memperbaiki mutu lak0nan.

“Kena berdis1plin dan terus belajar, jangan cepat rasa bagus… kita kena sedar beratus lagi pelakon di luar sana, sekarang ini zaman media s0sial banyak sangat pelakon cuma antara kualiti sajalah.

“Pelak0n yang bagus dia ada seri dia sendiri, orang pandang dia bukan sebab lawa tapi kerja ker4s dan dedikasi.

“Saya terus-terang cakap jarang jumpa pelakon masa uj1 bakat yang tahu pr0ses pembikinan sesebuah cerita atau filem… cont0hnya semasa uj1 bakat teater Puteri Gunung Ledang, apabila diberitahu mereka kena luangkan masa beberapa bulan, mereka terkejvt!” ujarnya.

tiara2

Tiara jaga dis1plin sebagai anak seni.

Mengambil contoh dirinya, pelakon drama Keluarga Bahadon ini berkata dia sanggup meng0rbankan kehidupan masa mudanya demi menjaga nama baik sebagai se0rang anak seni.

“Kalau awak cuma nak fame dan glam0r, jadi influencer di Instagram sahajalah, kalau nak jadi pelakon ser1us kena lalui per1tnya, berk0rban kehidupan s0sial.

“Tengok saya tak ada s0cial life, kita pun pernah muda, tengok orang best hidup pergi sana-sini, clubb1ng keluar setiap malam tapi saya kena disipl1nkan diri daripada melakukan hal itu.

“Ini kerana saya tak mahu ada k0ntr0versi, saya kena pastikan diri saya keep clean supaya tak terpalit k0ntr0versi. Selain itu tak boleh cepat melatah apabila berdepan sesuatu,” katanya.

Selain Tiara, artis lain yang akan turut berk0ngsi kisah menarik mereka ialah Fauziah Ahmad Daud, Maya Karin Syamsul Yusof, Mawi, Yana Samsudin, pengarah dan penerbit filem seperti Datuk Ziela Jalil, Fadzil Teh dan Datuk A Aida.

Sesi ini yang bermula Sabtu lalu akan berlangsung sehingga 29 November ini pada pukul 9 malam menerusi Instagram Wartawan Hiburan.

Sumber : mStar

Leave a Comment