Terkesim4 saat ada yang bertanya “dah rujuk ustaz ke belum?” – Anggap macam kakak sendiri, gadis sed1h niat nak t0l0ng jiran ke ku1l disalah anggap

TOL0NG men0long dan saling h0rmat menghorm4ti sesama jiran tanpa mengira kaum adalah antara amalan yang sering ditek4nkan sejak kita masih kecil lagi.

Hubvngan baik sesama tetangga ini bukan sahaja dapat melahirkan masyarakat yang hidup aman sejahtera bahkan dapat membentuk generasi bert0leransi serta rajin memb4ntu antara satu sama lain.

Mal4ngnya perk0ngsian vide0 seorang wanita mengenai tindakannya menumpangkan jirannya yang berbangsa H1ndu ke ku1l tidak terlepas daripada menjadi m4ngsa k0men negat1f daripada segelintir netizen.

Bercakap kepada mStar, wanita yang berk0ngsi vide0 tersebut Nadia Farilla Abdul Rahman, 28 berkata dia sedikit terkes1ma apabila ada netizen yang mempers0alkan tindakannya menumpangkan jirannya yang dikenali sebagai Shaloo ke rumah 1badat mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya tak expect vide0 tu akan FYP dekat TikT0k sebab niat sekadar nak tolong hantar, sama macam driver Grab.

“Jadi bila saya baca awal tu ada k0men negat1f saya terus delete, saya mal4s nak berbahas sebab Allah tahu niat saya sekadar menol0ng sesama manusia.

“Bila ada yang k0men dan tanya saya “Dah rujuk ustaz ke sebelum tolong hantar orang ke ku1l?” saya terus terkes1ma,” ceritanya yang membuat keputusan untuk delete semua k0men negat1f pada vide0 tersebut.

Nadia memb4ntu menghantar jirannya Shaloo ke ku1l untuk bersembahyang.

Mesra di panggil Nadia, gad1s yang menetap di Klang, Selangor ini berkata vide0 tersebut dirakam pada 11 Mac lalu.

Katanya, dia baru pulang dari kerja apabila jirannya yang berusia 38 tahun tahun itu datang dan minta tolong untuk menghantarnya ke ku1l.

“Malam tu Grab tak ada jadi saya memang tak banyak tanya saya terus setuju untuk hantarkan.

“Hari tu memang kaum Ind1a ada festival jadi memang meriah keadaan di ku1l malam tu sebab mereka ada upacara sembahyang.

“Dia pesan pada saya hantar je cukup, dia akan balik jalan kak1, tapi atas faktor kesel4matan, saya tunggu juga sehingga dia selesai semb4hyang,” katanya sambil menambah jam ketika itu menunjukkan sekitar pukul 10 malam.

Jelasnya, jarak diantara ku1l dan rumah mereka agak jauh iaitu sekitar tiga kil0meter, jadi tidak mungkin dia akan membiarkan Shaloo berjalan pulang se0rang diri.

“Masa balik tu dia rancak bercerita tentang apa yang berlaku di ku1l dan waktu sembahyang mereka pada malam itu.

“Lepas tu dia ucap terima kasih sebab t0l0ng dia,” katanya.

Nadia yang bekerja sebagai jurukur bahan berkata mereka sekeluarga sememangnya rapat dengan Shaloo yang tinggal sendirian.

“Mak selalu masakkan nasi dan lauk untuk dia sebab dia tinggal seorang.

“Kami berdua memang rapat macam kakak dengan adik,” katanya.

Vide0 yang dik0ngsikan di laman TikT0knya itu mendapat lebih 400,000 tont0nan setakat ini.

Sumber : mStar

Leave a Comment