Berita Gembira buat Kaum Isteri, KW SP umum kemudahan I-sayang

Kumpulan W4ng Simpanan Pekerja (KW SP) mengumumkan bakal melancarkan kemudahan I-sayang pada tahun hadapan.

Menurut Pengerusi KW SP, Tan Seri Ahmad Badri Mohd Zahir ini adalah sebagai sebahagian usaha berterusan bagi meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Menerusi kemudahan ini, para suami dibenarkan untuk memindahkan 2 peratus dari simpanannya untuk dicarumkn secara sukarela kepada ak4un isteri.

Selain itu menurut Pengerusi KW SP, satu lagi kemudahan akan diperkenalkan pada tahun hadapan iaitu i-Lindung.

Menerusi kemudahan i-Lindung pencarum dibenarkan mengeluarkan simpanan dari ak4un 2 bagi membeli perlindungan 1nsurans hay4t dan penyak1t krit1kal menerusi platf0rm KW SP.

Sehubungan dengan itu, ramai juga dikalangan pencarum yang masih menunggu keputusan dari KW SP samada membenarkan pengeluaran i-Citra RM 10,000 seperti yang dituntut oleh Pemuda Umn0 dan juga Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

Baru Je Rakyat Des4k Ker4jaan Beri 0ne Off KW SP RM10 Ribu. Ini Resp0nd Mengejvtkan Dari P1hak KW SP Kenapa Sus4h Nak Bagi.

Kemudahan pengeluaran bersifat lu4r biasa seperti i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra berikutan p4ndem1k c0vld-19 telah mengakibatkan sejumlah RM101 bili0n telah dikeluarkan dan disalurkan kepada 7.4 jut4 ahli.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KW SP) dalam satu kenyataan memaklumkan, meskipun kemudahan itu telah memberi kelegaan kepada ahli terlibat, namun ia telah menyebabkan seramai 6.1 jut4 ahli kini mempunyai kurang daripadan RM10,000 dalam ak4un mereka.

6.1 jut4 ahli KW SP mempunyai baki kurang RM10,000, maj0riti ahli Bumiputera.

“Daripada jumlah tersebut, seramai 3.6 jut4 mempunyai kurang daripada RM1,000, seterusnya menjadikan mereka lebih rentan dan tanpa perlindungan pers4raan.

“Ia meskipun pengeluaran tersebut telah memberikan sedikit kelegaan kew4ngan kepada ahli semasa p4ndem1k dan pelbagai peringkat Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kej4tuhan dalam jumlah simpanan ini ternyata lebih mer1saukan untuk ahli bumiputera, memandangkan seramai 78 peratus, atau lebih tiga perempat telah memohon untuk fasiliti pengeluaran tersebut.

“Akibatnya, seramai 4.4 jut4, atau 54 peratus, ahli bumiputera kini mempunyai kurang daripada RM10,000, dan 2.0 jut4, atau 25 peratus, mempunyai kurang daripada RM1,000,” jelas kenyataan tersebut pada Ahad.

Lantaran itu, KW SP kini fokus dalam membantu ahli membina semula simpanan demi masa depan persaraan mereka.

“Berikutan keperluan untuk melindungi masa depan ahli dan membina semula dana persaraan mereka, sebarang pengeluaran luar biasa tambahan pada masa hadapan perlu dipertimbangkan dengan teliti.

“KW SP berharap langkah-langkah yang dilaksanakan untuk menyokong pemulihan ekon0mi dan merangsang pekerjaan akan membantu ke arah memenuhi keperluan rakyat,” tambah kenyataan itu lagi. Sumber: KW SP via Astro Awani.

Semoga perk0ngsian ini bermanfaat, sila k0ngsi dan berikan k0men untuk membantu kami menambah baik halaman ini. P1hak kami tidak bertanggungjawab terhadap k0men yang tidak sopan dan mengh1na.

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment