Syamsul Yus0f akui hidup berumah tangga penuh uj1an, media s0sial turut jadi punca g4ngguan ment4l

JARANG memuat naik perk0ngsian di laman s0sial, pelak0n dan pengarah filem Syamsul Yusof berkata, langkah dibuatnya itu turut menjadi tanda tanya netizen sehingga ada yang melahirkan rasa r1sau.

Menganggap media s0sial mampu mer0sakkan minda, Syamsul atau nama sebenarnya Mohd Syamsul Mohd Yusof, 37, berkata dia ingin mengambil masa untuk berehat daripada platfr0m itu.

“Saya tak tahu 0rang lain… tapi kita tahu, media s0sial ini boleh mer0sakkan ment4l kita. Sebab itu kadang-kadang saya berehat daripada media s0sial.

“Mungkin sebab fakt0r usia… saya rasa tak okay bila bangun dan nak tidur saja, mesti nak teng0k handphone. Saya terfikir yang saya kena berp1jak di bumi nyata.

Syamsul 1

Syamsul (kiri) dan Adi Putra bakal bergandingan semula dalam filem KL G4ngster 3.

“Kita kena jaga diri kita. Bagi saya, kena take a break. Tapi bila saya tak update apa-apa di IG mel1batkan filem atau apa-apa, 0rang akan mula tanya saya 0kay ke tak?

“0rang ingat saya str3ss. Benda ini sudah menjadi kebiasaan sebab itu kita kena ubah m1ndset,” kata Syamsul.

Perk0ngsian Syamsul itu dilakukan pada sesi IG Live berjudul Pengarah Tanpa G4gal anjuran Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) pada malam Rabu.

Sesi yang diadakan melalui ak4un Instagram Wartawan Hiburan itu adalah bagi menyemarakkan sambutan Festival Filem Malaysia ke 31 (FFM-31) yang akan diadakan pada 10 Disember depan.

M0derat0r yang terlibat dalam sesi berkenaan ialah bekas wartawan Mel0di, Nik Syafik dan h0s rancangan Astro, Aswad Jalil.

Untuk rek0d, pada 0kt0ber tahun lalu, Syamsul pernah membuat lap0ran p0lis selepas menerima ugvtan dan anc4man terhadap dirinya, anak dan isteri di Instagram daripada individu tidak dikenali.

Berk0ngsi mengenai k0ntr0versi rumah tangganya dengan aktres Puteri Sarah, Syamsul menganggap ia sebahagian daripada uj1an Allah yang perlu dihadapi setiap manusia.

Hanya mampu lakukan yang terbaik, pelak0n dan pengarah berbakat ini mengharapkan d0a buat keluarganya.

“Hidup ini memang penuh uj1an… saya melalui fasa muda, ingatkan bila dah berkahwin, s3ttle semuanya. Tapi sebenarnya ia satu tanggungjawab dan cabaran yang besar.

Syamsul akui media sosial mampu merosakkan mental seseorang.

Syamsul mahu rehat daripada med1a s0s1al.

“Selagi kita tak m4ti, uj1an akan terus datang. Tak kisah la kita ini artis atau 0rang biasa. Uj1an pasti akan datang, kita tak terlepas daripada benda itu (uj1an).

“Saya akan cuba yang terbaik dan termampu. Kita ini manusia, cakap senang. Tapi apa-apa pun, d0akan yang terbaik untuk keluarga saya,” ujarnya.

Pada September tahun lalu, k1sah rumah tangga pas4ngan itu did4kwa sedang berg0lak menjadi perhatian selepas Syamsul meng4kui mereka dalam proses memperbaiki hubvngan dengan mendapatkan nasihat daripada p1hak sepatutnya.

Syamsul berkahwin dengan Puteri Sarah pada 8 Mac 2014 dan dikurniakan dua 0rang cahaya mata iaitu Syaikhul Islam, 4, dan Summayah yang kini berusia dua tahun.

Dalam perkembangan lain, Syamsul dalam pr0ses pembikinan filem sekuel KL G4ngster 3 yang masih dir4hs1akan barisan pelak0n terlibat.

Sumber : mStar

Leave a Comment