Internet jadi cikgu sejak umur 14 tahun, g4dis ini puas teng0k K-Drama tanpa sarikata… siap buat barter trade dengan warga K0rea!

PENGU4SAAN bahasa as1ng sememangnya mampu memberi n1lai tambah dalam diri seseorang.

Selain mengikuti pengajian secara f0rmal, banyak medium turut ditawarkan menerusi internet, memb0lehkan anda mempelajari pelbagai bahasa secara percuma.

Begitu juga kisahnya mengenai gadis ini yang mula mempelajari bahasa K0rea melalui internet sejak tahun 2017.

Ketika dihubvngi mStar, Sarah Sofea Mahayuddin, 18, mendedahkan minatnya terhadap drama K0rea Selatan (K-Drama) menjadi antara pengaruh utama untuk dia mendalami bahasa itu.

“Saya mempelajari bahasa K0rea secara t1dak sengaja pada tahun 2017. Masa tu saya umur 14 tahun. Saya rasa antara punca utama kerana selalu tengok K-Drama.

“Saya jadi tertanya-tanya apa yang mereka bercakap sebenarnya. Pada masa sama, saya memang dah belajar bahasa Jepun di sekolah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi saya nak teng0k sekiranya dua bahasa itu sama atau tidak. Dan bila saya belajar, saya dapati bahasa Jepun dan K0rea hampir sama.

“Dengan adanya asas bahasa Jepun, ia memudahkan untuk saya belajar bahasa K0rea. Cuma pada pandangan saya, bahasa Jepun lebih sus4h sebab ada tiga jenis huruf, bahasa K0rea pula ada satu jenis huruf sahaja,” ujarnya.

Bercerita lanjut, dia yang mesra disapa Sarah mengakui enjin carian G00gle dianggap sebagai guru dalam mendalami bahasa itu sejak beberapa tahun lalu.

Selain itu, Sarah turut mengambil pendekatan untuk berkawan dengan warga asal K0rea melalui internet untuk memperkasakan lagi penguasaan bahasanya.

sarah3

Sarah pernah ke K0rea sebanyak dua kali pda tahun 2010 dan 2018.

“Saya memang belajar sendiri saja bahasa K0rea. Mula-mula saya cari bahan di G00gle, tengok bentuk huruf, tatabahasa dan sebagainya. Di Y0uTube dan Instagram pun ramai orang ajar bahasa K0rea.

“Selain itu, saya juga cari kawan 0nline dari negara K0rea. Kita buat pertukaran bahasa. Saya belajar bahasa K0rea dengan mereka, pada masa sama mereka nak belajar bahasa Inggeris dengan saya,” ujarnya.

Menurut anak b0ngsu daripada tiga beradik itu, dia gembira dapat bertutur dalam bahasa K0rea, sekaligus memudahkannya setiap kali men0nton drama negara itu.

“Banyak kelebihan belajar bahasa as1ng. Pertamanya, senang kalau nak melanc0ng ke negara orang. Saya sendiri pernah ke K0rea pada tahun 2010 dan 2018.

“Pada tahun 2018, saya cuba bercakap dalam bahasa K0rea dengan peniaga-peniaga di sana dan mereka boleh faham saya.

“Selain itu, saya juga rasa puas bila teng0k drama atau sh0w dari K0rea, saya boleh faham tanpa teng0k sarikata. Itu kepuasan bagi saya,” ujar penuntut bidang Pemasaran dari Johor itu.

sarah4

Selain bahasa K0rea, Sarah juga pernah mempelajari bahasa Jepun.

Dalam pada itu, vide0-vide0 memaparkan Sarah sedang bertutur dalam bahasa K0rea turut tul4r di TikT0k sehingga meraih lebih sejut4 tontonan.

Malah kata Sarah, dia menerima banyak s0alan daripada netizen yang turut berminat mempelajari bahasa itu.

“Saya gembira dapat beri galakan kepada orang ramai untuk mempelajari bahasa asing, semoga vide0 saya dapat beri m0tivasi bagi mereka kejar impian dan belajar lagi.

“Belajar bahasa ambil masa lama. Saya sendiri belajar sehingga tiga ke empat tahun. Jangan str3s kalau awal-awal masih tak faham, kita belajar perlahan-lahan. Anggap ia sebagai h0bi.

“Selain belajar percuma, anda juga boleh ikuti kelas. Lebih mudah sebab ada cikgu untuk bertanya. Kalau tak ambil kelas, hanya internet yang jadi cikgu,” ujarnya lagi.

Untuk rek0d, Sarah memiliki lebih 90,000 pengikut di TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment