Mengaku hidap anx1ety sejak beberapa tahun lalu, Ella minta masyarakat lebih berani suarakan masal4h ment4l

GARA-GARA mengh1dap masalah anx1ety atau keb1mbangan mel4mpau, penyanyi rock Ella mendedahkan dia pernah hilang semangat dan tiba-tiba tiada m00d untuk membuat persembahan.

Menurut Ella atau nama sebenar Nor Zila Aminuddin, 53, dia sudah lama berhadapan dengan penyak1t itu, namun keadaan menjadi lebih tervk sepanjang temp0h Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) baru-baru ini.

“Suatu ketika dulu saya pernah melalui anx1ety yang tervk dan hanya keluarga tahu mengenai keadaan saya ini… tapi masalah anx1ety yang saya alami tidaklah tervk sangat sampai rasa nak ceder4kan diri.

“Ia masih lagi dapat dikawal. Antara kesan yang saya hadapi, tangan saya akan cepat berpelvh, malah pernah juga rasa tiba-tiba tak ada m00d nak buat persembahan ketika sh0w hampir berlangsung.

“Semasa negara berdepan p4ndem1k, sejujurnya saya menghadapi tek4nan itu,” katanya kepada mstar.

Ella berkata demikian ketika ditemui semasa majlis menandatangi MoU bersama Saudagar Santai Gr0up (SSG) dan Ricabot selaku pelantikannya sebagai duta, baru-baru ini.

Sebelum ini, Ella menerusi laman Faceb00k miliknya mendedahkan pernah berdepan masalah anx1ety sejak beberapa tahun lalu.

Penyanyi lagu Standing In The Eyes of The World ini turut berk0ngsi pengalamannya menghadapi masalah anx1ety menerusi satu program bual bicara atas talian.

ella 2

Ella beri kesedaran mengenai mas4lah ment4l.

Bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih par4h, Ella berkata dia berjumpa dengan d0kt0r dan mendapatkan makanan tambahan bagi mengawal mas4lah itu.

“Alhamdulillah, sekarang ini mas4lah anx1ety yang saya alami sudah dapat dikawal sepenuhnya dengan pengambilan makanan tambahan.

“Saya menasihatkan kepada mereka di luar sana untuk bersifat lebih terbuka mengenai mas4lah yang mereka alami… jangan anggap ia boleh diatasi sendiri kerana kes1hatan ment4l bukan perkara main-main.

“Jangan m4lu atau rasa kita yang sal4h… saya sendiri sedia membuat peng4kuan terbuka sebegini sebagai sebahagian daripada tanggungjawab memb4ntu insan lain,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment