‘Gerak Khas’ buka jalan Syamsul Yus0f buktikan bakat sebagai pengarah, awalnya bapa t4k yakin nak bagi m0dal buat filem

BERJAYA mencipta nama sebagai pengarah terbaik menerusi filem Ev0lusi KL Drift 2 di usia muda, pelak0n Syamsul Yusof meng4kui perjalanan kerjayanya itu penuh cabaran.

Biarpun dikenali sebagai anak kepada pengar4h terkenal Datuk Yusof Haslam namun ia bukan satu t1ket mudah untuk Syamsul atau nama sebenarnya Mohd Syamsul Mohd Yusof memulakan langkah dalam dunia pengarahan.

Pelak0n berusia 37 tahun ini berjaya membuktikan bakatnya sebagai pengarah dengan kejayaan beberapa drama antaranya Gerak Khas.

Syamsul 2Syamsul berjaya membuktikan dirinya sebagai pengarah.

“Ramai yang t4k tahu sebenar… sebelum saya mengarah filem, saya bermula dengan mengarah beberapa siri TV selama tiga tahun.

“Saya ini jenis, kalau saya nampak sesuatu yang b0leh saya buat, saya tetapkan v1si. Tapi ketika itu, orang nampak saya macam t4k yakin.

“Bapa saya pun minta al4san kenapa dia nak bagi m0dal untuk bikin filem. Jadi, saya pun buktikan pada dia. Alhamdulillah, beberapa siri TV arahan saya dapat perhatian.

“Banyak cabaran sebagai pengarah baharu… orang tak pedul1 pun saya ini anak Datuk Yusof Haslam tapi sebab saya ada harapan dan impian, saya tetap teruskan,” katanya.

Perk0ngsian Syamsul itu dilakukan pada sesi IG Live berjudul Pengarah Tanpa Gag4l anjuran Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) pada malam Rabu.

Sesi yang diadakan melalui ak4un Instagram Wartawan Hiburan itu adalah bagi menyemarakkan sambutan Festival Filem Malaysia ke 31 (FFM-31) yang akan diadakan pada 10 Disember depan.

M0derat0r yang terlibat dalam sesi berkenaan ialah bekas wartawan Mel0di, Nik Syafik dan h0s rancangan Astro, Aswad Jalil.

Dalam pada itu, Syamsul memberitahu tiada sal4h sekiranya ingin mengkr1tik sebuah karya namun seseorang itu perlu membezakan krit1kan dengan h1naan.

“Saya sudah lama mengarah. Saya daripada generasi sebelum ini lagi dan ramai yang seangkatan saya sudah memperlahankan kerjaya.

“Sama juga dalam kr1tikan filem, orang bercakap filem pun sudah berbeza. Apatah lagi sekarang era media s0sial dan semua perkara nak k0men.

Syamsul 1Syamsul tidak kisah jika karyanya tidak sukai segel1ntir pihak.

“Bagi saya tak sal4h, tapi kena sesuai atau tidak. Semua orang boleh kr1tik, tapi kena ada ilmu. Perlu tahu bezakan krit1kan dan h1naan.

“Nak kr1tik kena bijak. Kalau orang tidak suka filem saya, okay saja. Apa yang penting saya puas. Saya juga tidak boleh puaskan hati semua orang,” ujarnya.

Untuk rek0d, Syamsul adalah pemenang Pengarah Terbaik paling muda pernah memenangi anugerah Festival Filem Malaysia ke-23 (FFM 23) iaitu pada usia 25 tahun menerusi filem Evolusi KL Drift 2.

Syamsul turut mengulangi kejayaan sama pada FFM 24 menerusi filem KL G4ngster dan FFM 28 bagi filem Munafik.

Lebih membanggakan Syamsul juga memenangi Pengarah Terbaik pada Festival Filem Asia Pasifik ke-57 menerusi filem Munaf1k.

Sumber : mStar

Leave a Comment