Perlu kemas kini mulai 1 Januari. Ini kateg0ri yang akan dapat b4ntuan dari RM 1800 ke RM 2500

Sejak pembentangan Bel4njawan 2022 pada bulan lalu, mesti ramai yang masih kel1ru atau tertanya-tanya mengenai inti pati dalam pembentangan tersebut, terutama mengenai b4ntuan baharu yang diperkenalkan. Adakah ia berbeza daripada b4ntuan-b4ntuan yang terdahulu?

Jangan kel1ru kerana b4ntuan yang diberikan oleh ker4jaan ini hampir sama dengan b4ntuan terdahulu, namun ia telah ditambah baik dengan jumlah b4ntuan yang lebih tinggi. Menerapkan semangat ‘Keluarga Malaysia’, ker4jaan melalui Kementerian Kew4ngan telah menyediakan b4ntuan yang akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia yang terjejas akibat p4ndem1k.

Menteri Kew4ngan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menerusi pembentangan Bajet pada 29 Oktober lalu, mengumumkan sejumlah RM 8.2 bili0n diperuntukkan dalam B4ntuan Keluarga Malaysia (BKM) yang bakal memanfaatkan lebih 9.6 jut4 penerima.

Bagi yang masih tertanya-tanya, meh luangkan masa sekejap untuk baca dan faham mengenai BKM ini, terutamanya mengenai jumlah bay4ran dan cara semak status pembay4ran.

Apa itu B4ntuan Keluarga Malaysia (BKM)?

Untuk pengetahuan anda, BKM merupakan b4ntuan tunai langsung yang menggantikan B4ntuan Prihatin Rakyat (BPR), dengan beberapa pembaharuan supaya kumpulan yang benar-benar terkesan diberikan lebih tumpuan. Menariknya, pembaharuan yang diterapkan di dalam BKM telah mengambil kira cadangan yang diterima daripada orang ramai melalui penerbitan Kertas K0nsultasi Awam berhubung penambahbaikan b4ntuan rakyat.

Kateg0ri dan jumlah bay4ran BKM

Menerusi BKM, isi rumah termasuk ibu tungg4l dan warga emas yang terkesan turut mendapat manfaat. Jumlah pemberian BKM ini meningkat berbanding RM1,800 iaitu kadar tertinggi di bawah B4ntuan Prihatin Rakyat (BPR) sebelum ini.

Kateg0ri : Isi rumah

1. Pendap4tan isi rumah bawah RM2,500

Tiada anak: akan menerima RM1,000

Ada satu hingga dua orang anak: akan mendapat RM1,500

Ada tiga anak atau lebih: akan mendapat sebanyak RM2,000

2. Pendapatan 1si rumah atas RM2,500

Tiada anak: akan mendapat RM400

Ada satu hingga dua anak: akan mendapat RM600

Ada tiga atau lebih anak: akan mendapat RM800

3. Ibu bapa tungg4l yang ada anak tanggungan berpendapatan bulanan sehingga RM5,000

Akan mendapat RM500

4. Warga emas yang mempunyai pendapatan RM5,000 dan ke bawah

Isi rumah: akan mendapat RM300

Bujang/ t1ada pasangan: akan mendapat RM600

Kategori: Bujang

Bujang yang berpendapatan RM2,500 ke bawah

Akan mendapat RM350

Perlu ke buat perm0honan baharu?

Tidak perlu bersus4h payah membuat permoh0nan baharu kerana data penerima B4ntuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021, penerima B4ntuan Kh4s c0vld-19 (BKC) dan pem0hon BPR yang tidak lulus atas alasan menerima Geran Khas Prihatin (GKP) juga akan dimasukkan secara autom4tik ke dalam sistem BKM untuk disahkan kelayakan.

Namun, perm0honan baharu bagi BKM perlu dibuat jika anda tiada rek0d dalam pangkalan data sedia ada LHD NM.

Penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat pula perlu melakukan kemas kini dalam tempoh yang telah ditetapkan iaitu dari 1 Januari 2022 hingga 31 Januari 2022 (1 bulan). Bagaimanapun, tarikh itu tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa yang akan diumumkan kelak.

Tarikh pembay4ran

Setakat ini, tarikh pembay4ran BKM tidak dimaklumkan lagi, bay4ran akan dilakukan 4 kali setahun. Anda boleh menyemak status perm0honan di laman web yang akan dilancarkan oleh Kementerian Kew4ngan kelak.

Kaedah bay4ran BKM

Sama seperti kaedah pembay4ran b4ntuan-b4ntuan sebelum ini, penerima akan menerima w4ng menerusi dua cara iaitu:
Ada ak4un b4nk
Berjaya kred1t

Kred1t ke akaun bank terkini yang didaftarkan dalam tempoh pengemaskinian/permohonan BKM

Kredit ke akaun b4nk sedia ada dalam pangkalan data BPR/BKC sekiranya tiada pengemaskinian maklumat dibuat

Gag4l Kred1t (Ak4un tidak aktif dan akaun tutup)

Perlu lakukan tuntutan tuna1 di Cawangan BSN

Kemas kini maklumat ak4un bank perlu dibuat semasa tempoh permohonan/kemas kini BKM

Tiada akaun bank

Perlu lakukan tuntutan tunai di Cawangan BSN

Kemas kini maklumat akaun bank perlu dibuat semasa temp0h permohonan/ kemas kini BKM

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman web rasmi Kementerian Kewangan Malaysia. Selain itu, anda juga boleh mengikuti Faceb00k, Instagram dan Twitter Kementerian Kew4ngan untuk mendapatkan inf0-info terkini mengenai bantuan-bantuan yang diberikan oleh ker4jaan.

Kredit:siakapkeli

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment