Plan macam-macam t4pi hasrat rai hari bersejarah bersama ibu t4k kesampaian, air mat4 graduan ini tump4h saat dengar lagu Sudirman di majlis k0nv0

TANPA ibu bapa, siapalah kita di dunia ini.

Begitulah juga kisahnya mengenai gad1s ini yang mahu mendedikasikan kejayaannya menamatkan pengajian peringkat dipl0ma dalam bidang Seni Kulinari buat kedua orang tuanya.

Namun kata Maizatul Diana Mohd Khairi, 22, hari bersejarah itu ternyata kurang seri apabila ia diraikan tanpa ibu tercinta, R0hani Khamis yang men1ngg4l dunia pada Mac tahun lalu.

“Arw4h mak men1ngg4l pada usia 55 tahun kerana k4nser l1mf0ma, sebulan sebelum saya menamatkan pengajian pada April 2020.

“Saya sed1h, harapan saya nak mak dan ayah ada ketika hari graduasi. Rasa kurang seri tanpa arw4h mak. Dia nak tengok saya naik pentas, tapi tak sempat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya pun dah pasang niat nak pakaikan jubah dan t0pi, tapi tak sempat. Dalam majlis itu, cuma ayah, kakak dan makcik saja yang hadir,” ujarnya yang mesra disapa Diana.

Dalam pada itu, vide0 memaparkan pelajar Management and Science University (MSU) Shah Alam, Selangor itu menang1s ketika lagu Ayah dan Ibu dendangan Allahy4rham Sudirman Hj Arshad sedang berkumandang pada majlis konv0kesyen itu turut meraih hampir 100,000 tontonan.

diana3

Ibu Diana meningg4l dunia pada Mac tahun lalu.

Lebih p1lu, Diana turut memakai rantai dengan loket yang tertera wajah dia bersama ibunya, sekaligus mengundang rasa p1lu netizen yang menonton video berkenaan.

“Kebetulan pula keluar lagu sed1h ketika majlis itu, terus saya bergenang air m4ta. Memang dah tak boleh tahan. Saya terasa sangat.

“Pada waktu itu, saya pakai rantai dengan l0ket yang ada wajah kami berdua. Saya buat rantai itu selepas mak men1ngg4l, untuk dijadikan kenangan. Saya memang selalu pakai rantai tu.

“Bila video v1ral, ramai pula yang tanya beli kat mana? Pada masa sama, saya terh4ru dengan k0men mereka semua. Ramai yang doakan arw4h mak saya,” ujarnya lagi.

Bercerita mengenai perjalannya dalam bidang itu, Diana mended4hkan Allahy4rham banyak memberi inspirasi untuk dia mendalami kemahiran memasak sejak kecil lagi.

diana4

Diana bersama kakaknya ketika majlis pada Rabu.

“Dulu kalau arw4h sedang memasak, saya suka sibuk-sibuk kat dapur, kac4u dia. Memang belajar memasak dengan arw4h mak sejak sekolah rendah lagi.

“Arw4h juga ada pesan, dia kata kalau minat, sambung saja pengajian dalam bidang ini. Dia selalu doakan kejayaan dan minta saya jaga s0lat.

“Bila arw4h dah tak ada, saya paling teringat menu ayam sambal hijau. Walaupun saya boleh masak sendiri, tapi rasanya tetap tak sama,” ujar anak bongsu daripada dua beradik itu.

diana2

Diana bersama kedua orang tuanya.

Dalam pada itu, Diana juga sempat menitipkan pesan kepada pejuang k4nser di luar sana agar terus kuat bertahan dalam melawan penyak1t.

Katanya lagi, ahli keluarga pesak1t juga perlu memainkan peranan penting untuk memberikan semangat kepada pejuang-pejuang k4nser.

“Kita kena sentiasa p0sitif. Arw4h mak saya bertahan selama setahun empat bulan. Pada saya, semua keluarga kena beri sokongan.

“Kita kena sentiasa bagi m0tivasi dan kata-kata semangat. Kita yang sihat kena sentiasa tolong pesak1t-pesak1t k4nser,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment