Murid sek0lah rendah perlu jal4ni ujian saringan mingguan setiap Rabu

UJ1AN saringan mingguan c0vld-19 untuk murid sekolah rendah akan dijalankan setiap hari Rabu pada hari persek0lahan, kata Kementerian Pendidikan.

Kementerian berkata ia akan mengeluarkan surat untuk memaklumkan tentang pelaksanaan uj1an mingguan yang mana perlu dijalankan kepada murid-murid secara bergilir-gilir.

“Kami juga menggesa agar amalan ini diterapkan di semua institusi sekolah rendah swasta yang berdaftar di bawah kementerian,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu (27 Nov).

Kementerian itu merujuk kepada pengumuman Menteri Kes1hatan Khairy Jamaluddin bahawa murid sekolah rendah perlu menjalani uj1an saringan mingguan c0vld-19 mulai minggu depan.

Beliau berkata ini adalah sebahagian daripada Strategi Uj1an Kebangsaan baharu, yang baru diterbitkan oleh kementeriannya.

Uj1an perlu dijalankan ke atas sekurang-kurangnya 10 peratus daripada p0pulasi pelajar di sekolah.

Murid-murid akan bergilir-gilir menjalani uj1an setiap minggu.

Kementerian Pendidikan berkata ia memuj1 pengumuman itu, dan akan menjalankan ujian rutin.

“Kami telah membekalkan kit uj1an kendiri c0vld-19 kepada sek0lah rendah di bawah kementerian bagi memastikan usaha saringan dapat dilakukan selaras dengan Garis Panduan Pengurusan dan 0perasi Sekolah 3.0,” katanya sambil menambah kementerian sentiasa komited untuk melakukan yang terbaik dalam semua keadaan. – The Star

Sumber : mStar

Pelajar sek0lah rendah perlu jalani uji4n C0vld-19 setiap minggu bermula minggu depan

MULAI minggu depan, pelajar sek0lah rendah perlu menjalani uj1an c0vld-19 setiap minggu, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri Kes1hatan berkata ini adalah sebahagian daripada Strategi Uj1an Nasi0nal baharu, yang akan dikeluarkan tidak lama lagi.

“Strategi Uj1an Nasi0nal Baharu akan dimuat naik dalam laman web kita dan akan mula (berku4tkuasa) pada hari isnin.

“Strategi Uj1an Nasional ini dengan jelas akan mengariskan bila, siapa perlu menjalani dan uj1an apa yang akan dijalankan sama ada PCR atau pun uj1an kendiri.

“Salah satu perkara daripada ini yang ingin saya umumkan hari ini adalah keperluan untuk sekolah-sekolah rendah iaitu dimana murid-murid dibawah usia kelayakan untuk menerima vaks1n, perlu melaksanakan uj1an mingguan sekurang-kurangnya pada 10 peratus p0pulas1 pelajar di sekolah, dan mereka perlu melakukan uj1an ini secara bergilir-gilir, dan pada sampel yang berbeza setiap minggu,” umumnya.

Jelasnya uj1an ini perlu dilakukan kepada pelajar tanpa mengira sama ada mereka mempunyai gejala ataupun tidak.

“Mereka perlu diuj1 tanpa mengira sama ada bergejala atau tidak, sekiranya bergejala mesti test tetapi kalau tak bergejala pun perlu buat test1ng.

“Ini untuk memastikan bahawa tidak wujud apa-apa kluster di peringkat sekolah,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment