Anak bawa beg seber4t hampir 8kg setiap hari, lsu beg sek0lah berat undang kebimb4ngan ibu bapa

lsu beg sek0lah berat bukan lagi lsu baru di negara ini. Sejak dahulu masalah ini sering mengundang ker1sauan ibu bapa. Bayangkan setiap hari anak kecil mereka terpaksa membawa beg sek0lah yang beratnya berkilo-kilogram ke sekolah.

Apa yang menjadi keb1mbangan ramai ialah mengenai masalah kes1hatan mereka. Ramai antara mereka yang masih kecil dan memiliki tubuh yang kecil. Tenaga mereka juga terbatas tetapi mahu atau tidak, mereka perlu memikul beg yang berat.

Tidak hanya itu, mereka juga perlu mengangkut beg yang berat naik turun bas sehingga ke kelas. Ada antara mereka yang kelasnya terletak di tingkat dua atau tiga, boleh dibayangkan betapa let1hnya mereka?

Mungkin ada yang berkata kanak-kanak sekarang manja sehingga t1dak boleh membawa beg yang berat. Ada juga yang mengatakan ibu bapa pula yang terlebih memanjakan anak mereka. Namun kini, 1su tersebut sudah tidak lagi relevan. Mana tidaknya, jika perlu membawa 8 kilogram beg setiap hari ke sekolah pastinya ia adalah sesuatu yang sangat membeb4nkan buat sesiapa pun.

Kepada p1hak yang bertanggungjawab sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. lsu lama ini nampaknya masih berlanjutan sehingga kini dan apa yang paling memb1mbangkan adalah masalah kes1hatan anak-anak kita yang boleh terjejas akibat membawa ‘beban yang berat setiap hari.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment