Penangan GV, siswi suka-suka ‘c0ver’ lagu Asmara Ini… ramai terpes0na suara anak Sarawak mirip Jaclyn Vict0r, Dayang Nurfaizah, t4k sabar nak rakam Setia

BAGI peminat pr0gram realiti nyanyian Geg4r Vaganza (GV), sudah semestinya rancangan tersebut dinanti-nantikan setiap tahun.

Pr0gram berk0nsepkan pertandingan nyanyian itu menghimpunkan artis-artis lama yang membuat kemunculan semula dalam arena seni suara.

Untuk musim ini, pr0gram tersebut kembali bersiaran bermula 21 November lalu dengan menampilkan 12 penyanyi dari Malaysia, Singapura dan Ind0nesia.

Memandangkan ketika ini ‘dem4m’ Gegar Vaganza sudah bermula, ada di antara warga maya yang turut membuat video ‘c0ver’ lagu artis yang bertanding di dalam pr0gram berkenaan, temasuk wanita ini.

Menyanyikan lagu Asm4ra Ini dendangan Datuk Fazley Yaak0b yang juga salah se0rang peserta GV, alunan suaranya dengan diiringi petikan gitar cukup membuatkan netizen terpes0na.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita bernama R0ziena Ixzy berkata, dia sekadar suka-suka membuat ‘c0ver’ lagu nyanyian chef selebr1ti tersebut kerana meminati irama dan mel0dinya yang seakan-akan mempunyai persamaan dengan lagu K-P0p.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kebetulan juga lagu tersebut muncul dalam For Y0u Page (FYP) di TikT0k. Lagu tu juga antara lagu yang hits dan menjadi siulan ramai satu ketika dahulu. Jadi saya pun saja buat c0ver.

“Tak sangka pula ramai suka dan dapat views yang tinggi. Dalam k0men, ada ramai minta saya buat c0ver lagu-lagu lain lagi.

“Ada yang minta saya buat ‘c0ver’ lagu v1ral dari Ind0nesia berjudul ‘Aku bukan jod0hnya’. Jika ada kelapangan, pasti saya akan cuba penuhi permintaan mereka,” ujar wanita berusia 23 tahun ini.

ROXY 2

Kenangan manis ketika Roxy dan sahabatnya berjaya merangkul gelaran juara sewaktu pertandingan anjuran Unimas pada 2019.

Senang disapa sebagai Roxy, wanita berketurunan Bidayuh dan Melanau ini berkata dia sememangnya minat menyanyi sejak kecil lagi lebih-lebih lagi bapanya merupakan seorang penyanyi yang dikenali dalam kalangan masyarakat tempatan.

“Saya ada lima adik beradik, dan saya anak sulung. Semua minat menyanyi. Bapa saya se0rang ahli muzik juga, dia merupakan penyanyi Bidayuh. Mak pun pandai menyanyi juga tapi hanya sekadar h0bi.

“Agaknya h0bi ini ‘menurun’ daripada mereka. Dari kecil memang saya nak jadi penyanyi. Saya pernah masuk pertandingan menyanyi di sekolah, kampung, dan ketika menuntut di Unimas (Universiti Malaysia Sarawak).

“Sewaktu Unimas anjur festival kesenian pada 2019, saya dan rakan masuk pertandingan dan menyanyi lagu Bidayuh. Syukur kami raih gelaran j0han. Itulah antara kenangan manis saya,” ujarnya yang berasal dari Kuching, Sarawak.

Selain mempunyai suara yang lunak, wanita ini juga mempunyai keb0lehan memetik gitar.

“Saya belajar kedua-duanya sendiri saja… saya tak ikuti kelas v0kal atau kelas muzik secara f0rmal. Saya belajar petik gitar sendiri dengan merujuk buku, bapa dan juga Y0uTube,” ujarnya yang meminati muzik genre K-P0p.

Menjadikan Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin sebagai id0lanya, wanita ini sebenarnya sudah merakamkan sebuah single dalam bahasa Bidayuh tidak lama dahulu.

ROXY 1

Ibu Roxy yang turut sama meminati bidang nyanyian menjadi pend0rong utama untuk dirinya melangkah ke hadapan.

“Impian saya nak keluarkan single tersebut dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Dalam Bahasa Melayu, ia berjudul Setia. Sayalah k0mposer untuk lagu saya sendiri,” ujarnya yang juga graduan Sarjana Muda Perakaunan dari Unimas.

Tidak menyangka menerima sambutan p0sitif daripada netizen selepas memuat naik video-video ‘c0ver’ lagu di TikT0k, Roxy berkata dia terharu apabila ramai yang memberi sok0ngan kepadanya untuk terus melangkah menceburi bidang seni.

“TikT0k ini ibarat medium untuk saya tonj0lkan bakat, walaupun ia hanya sedar h0bi mengisi masa lapang. Tak sangka, jumlah foll0wers pun bertambah.

“Bila baca k0men, ramai yang cakap suara saya macam Jaclyn Vict0r dan Dayang Nurfaizah. Sejujurnya saya sendiri tak tahu dekat mana persamaan kami.

“Tapi saya terharu kerana kedua-duanya penyanyi kegemaran saya juga, lebih-lebih lagi Dayang kerana dia juga dari Sarawak. Kalau ada peluang dan rezeki, teringin juga nak berduet dengan mereka,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment