Pas4ngan suami isteri ini naik kapcai taw4n berpuluh negara, paling nger1 dan ‘menyes4l’ ketika lalu jalan raya kedua tertinggi dunia

TANPA keberanian, m1mpi tak akan menjadi kenyataan.

Itulah kata-kata yang sesuai bagi menggambarkan semangat pas4ngan suami isteri ini yang tekad mengembara beribu-ribu kil0meter sehingga ke benua Er0pah.

Apa yang menariknya, pas4ngan ini menggunakan jalan darat dengan hanya menunggang sebuah m0tor kapcai untuk ke setiap destinasi!

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Mohd Alfishahrin Zakaria berkata, misi kembaranya yang turut disertai isteri, Diana Latief, 34, bermula pada April 2017 dengan destinasi utamanya adalah kota L0ndon.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Pas4ngan ini yang menunggang motosikal H0nda RS150R berjaya men4matkan misi dalam masa 146 hari dan terus mengibarkan Jalur Gemilang di Kedutaan Malaysia di L0ndon sempena Hari Kemerdekaan yang ke-60.

“Trip pertama pada 2017, misinya adalah sempena merdeka. Setiap kali keluar mengembara memang ada misi, seperti pada 2018 misinya adalah ke Piala Dunia di Rusia dan pada 2019 misi b4ntuan bersama Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) ke Syria.

“Idea untuk menggunakan kapcai ni, pertamanya kerana ia menjimatkan k0s. Saya juga nak membuktikan, walaupun guna kapcai, atau apa kenderaan sekali boleh sampai juga. Syaratnya, semangat dan ment4l kena kuat,” ujar lelaki berusia 35 tahun ini.

passu pakistan

Laluan bergunung di Passu, Pakistan.

Ditanya bagaimana bermulanya misi kembara bersama motosikal kapcai, Mohd Alfishahrin berkata pada peringkat awal dia hanya mener0ka ke negara-negara Asean.

“Mula-mula saya start masuk Tha1land dan negara-negara Asean. Bila saya kaji, jalan darat rupa-rupanya boleh sampai ke Er0pah. Dari situ saya menanam satu impian untuk mengembara ke Er0pah menggunakan jalan darat,” ujarnya.

Setakat ini sudah berpuluh negara sudah ditakluk Mohd Alfishahrin dan isteri bersama motor kapcai mereka.

greece

Kembara kapcai Mohd Alfishahrin turut menawan Greece.

Antaranya termasuklah Tha1land, Myanmar, India, Nepal, Pakistan, Turki, Armenia, Georgia, Greece, Mentenegro, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Belanda, Belgium, Austria, Switzerland, Itali, Jerman, Perancis dan United Kingdom.

Sudah tentunya sepanjang tiga kali trip ekspedisi ini, pelbagai kenangan pah1t dan manis ditempuhi pasangan ini.

“Kenangan yang tak boleh saya lupa, yang saya anggap pengalaman nger1 adalah ketika melalui jalan di Ladakh, India. Ia laluan bergunung dan jalan raya kedua tertinggi di dunia. Ketika itu saya terikut g3ng motosikal lain dari India.

cappadocia

Mengabadikan kenangan manis di Cappadocia.

“Sudahlah waktu malam, jalan pula licin sebab bersalji. Masa tu terasa menyesal tapi nak pat4h balik pun gelap dan jauh. Memang tawakal sajalah masa tu.

“Menyes4l dan m4rah pun tak guna. Saya cuma berpegang pr1nsip, mulut kena jaga, hati kena jaga. Memang kena p0sitif sebab kita musaf1r. Tapi saya tak ser1k, kalau ada peluang, nak repeat lagi ke sana.

“Kenangan manis pula terlalu banyak. Namun apa yang mengajar saya sepanjang ekspedisi, kita boleh melihat perbezaan antara negara m0den dan negara kurang membangun. Ia mengajar kita erti bersyukur,” ujarnya yang menggunakan nama pena Kapcaipackers di Instagram untuk berk0ngsi m0men kembaranya bersama pengikut.

Memandangkan sempadan di kebanyakan negara sudah dibuka, Mohd Alfishahrin yang merupakan se0rang runner dari Klang berkata dia berhasrat untuk memulakan kembaranya pada tahun hadapan, sekiranya ada peluang dan kesempatan.

“Saya berimpian nak sambung menakluk Er0pah sebab masih ada lagi negara yang belum sempat takluk dengan jalan darat,” ujarnya.

misi bantuan

Misi kembara pada 2019 bersama Mapim.

Menggunakan laman s0sial Faceb00k dan Instagram sebagai medium utama perk0ngsian momen kembaranya bersama isteri, Mohd Alfishahrin tidak menyangka percubaannya untuk memuat naik video di TikT0k meraih sambutan yang sangat tidak dijangka.

“Saya suka meneroka segmen baharu di mana di TikT0k ini kebanyakannya generasi muda. Jadi saya guna medium ini bukan saja untuk share vide0 tetapi info-info penting untuk seorang pengembara.

rusia

Misi kembara ke Rusia sempena Piala Dunia pada 2018.

“Saya suka k0ngsi sebab nak galakkan orang untuk melihat dunia. Tak pay4h tunggu kaya. Dengan cara bajet dan buat kajian pun dah boleh pergi. Bagi saya, persediaan ment4l, duit dan masa adalah tiga benda yang mesti ada untuk seseorang keluar mengembara,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment